Botrányt okozott a felmentő ítélet

A tizenöt vádlott egyikét sem mondta ki bűnösnek elsőfokú határozatában a bíróság a vörösiszapperben, az ügyészség fellebbez

Csibra Tibor – 2016.01.29. 02:53 –

Széles körű felháborodást váltott ki, hogy a Veszprémi Törvényszék a 2010-es, tíz ember halálát is okozó iszapkatasztrófa miatt indított per mind a tizenöt vádlottját felmentette tegnap kihirdetett határozatában.

vorosiszap-iteletÍtélethirdetés a Veszprémi Törvényszéken. A Mal felelősségét felvető szakértőket nem vették figyelembe (Fotó: Csudai Sándor)
Felmentette tegnap a Veszprémi Törvényszék a 2010 októberében a Mal Zrt. ajkai timfödgyárának közelében bekövetkezett, tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőeljárás tizenöt vádlottját, a bíróság szerint a terheltek egyike sem felelős a tragédiáért. Szabó Györgyi büntetőtanácsa csaknem kétszáz tárgyalási nap és számos szakértő meghallgatása után arra a következtetésre jutott, hogy a 10-es számú zagytározó gátfalának átszakadását tervezési hiba okozta, mivel az építményt alapozás és fenékszigetelés nélkül húzták fel, így a katasztrófa a létesítmény 1998-as beüzemelése után bármikor bekövetkezhetett.

A sokakat felháborító határozat csaknem hatórás indokolása ugyancsak felkorbácsolta az indulatokat, mivel a bíróság a rekordszámú szakértői nyilatkozat közül szinte csak azokat vette figyelembe, melyek alátámaszthatták a felmentő rendelkezést, más részeket nem tartotta értékelhetőnek. A perben megszólaló szakértők egyik csoportja már a bizonyítási szakban felhívta a figyelmet, hogy a Mal dolgozói nem az eredeti rendeltetésének és engedélyének megfelelően használták a vörösiszapot tartalmazó kazettát, így annak felső részében túl sok víz gyűlt össze, ami okozhatta a gátfal meggyengülését és megcsúszását. Ezt más, független szakemberek is alátámasztották a perben, de a bíróság ezt a verziót nem tartotta elfogadhatónak.

A törvényszék szerint a tizenöt vádlott egyetlen cselekedete sem hozható ok-okozati összefüggésbe a katasztrófa előidézésével. Szabó Györgyi ezzel kapcsolatban a néhai Pálinkás Györgyöt, a legtöbb magyarországi halálos ítéletet jogerőre emelő bírót is idézte, aki egy ügyészi felvetésre, miszerint egy elhíresült, de kellően fel nem derített bűncselekmény miatt valakinek felelnie kell, úgy érvelt a pulpitusról: a valódi tettesnek kell felelnie. A bírónő a fegyveregyenlőség elvének nevezte, hogy a büntetőtanács és az érintettek meghallgatták az ügyészség hosszas indítványait, bizonyítási kísérleteit, ezért a védelemnek is hasonló lehetőséget kellett adni.

Az ítélet indoklása részletezte, hogy a Mal érintett vezetői „megörökölték” a katasztrófát okozó zagytározót, így annak tervezési hibáiért nem vonhatók felelősségre. A döntésben szerepet játszhattak azok a körülmények is, amelyek a történtek vizsgálatakor derültek ki. Ezek között ma már elképesztő szakmai hiányosságok is voltak, ilyen például, hogy az iszapkazettákat üzemeltető dolgozóknak nem volt kötelessége a falak vizsgálata, a csurgalékvizek megemelkedett mennyiségének jelentése, a folyamatos műszakban dolgozó felügyelő diszpécsereknek a legújabb technológia ellenére sem volt vészjelzése a számítógépen. Ám a bíróság megállapítása szerint, ha ezek a szabályok szigorúbbak lettek volna, a gátszakadást az sem akadályozza meg. A testület arra nem tért ki, komolyabb ellenőrzések esetleg kimutathatták volna, hogy a 10-es tározónál komoly gondok voltak, s ezzel megmenthették volna az áldozatok életét, továbbá számos ember nem szenvedett volna súlyos egészségkárosodást.

A Veszprémi Törvényszék szerint az elsőrendű vádlott, a timföldgyár volt vezetője, Bakonyi Zoltán akkor sem követett el hibát, amikor a tragédia másnapján a sajtónak kijelentette, a vörösiszap nem vagy csak kismértékben káros az egészségre, a súlyos károkat okozó rendkívül erős lúg, a nátrium-hidroxid pedig egyszerű locsolással eltávolítható.

A monstre büntetőper tárgyalásait a kezdetekkor az áldozatok, sérültek számos hozzátartozója látogatta, ők azonban lassan elmaradoztak, amikor már látszott, a bizonyítás a vádlottak ártatlanságának bizonyítására irányul. Az ítélethirdetésre már senki nem jelent meg a sértettek köréből. A felmentő rendelkezés kihirdetése közben a jobbikos Kepli Lajos éles szavakkal kritizálta a határozatot, őt a bíróság a biztonsági őrséggel vitette ki a teremből. A törvényszék épülete előtt  kisebb, a felmentés ellen tiltakozó társaság jelent meg, amelynek tagjai egy feliratot tartottak kezükben, amelyen az állt: „Ennyit ér tíz emberélet?”

A vádlottak tudomásul vették a bíróság döntését, az ügyész fellebbezést jelentett be. A vádhatóság ma rendkívüli sajtótájékoztatón ismerteti álláspontját az ügyben.


A 2010. október 4-i katasztrófa következményei
- Tíz ember vesztette életét, százhuszonhárman súlyos sérüléseket szenvedtek
- Kipusztult a Torna és a Marcal élővilága, a Mosoni-Dunát alig tudták megvédeni
- A kizúduló vörösiszap csaknem ezerhektárnyi földterületet mérgezett meg
- Több mint háromszáz ház vált lakhatatlanná az érintett három településen
- Egymilliárd forintos kár keletkezett a lakossági ingó és ingatlan vagyonban
- A kormány harmincnyolcmilliárd forintot fordított a helyreállításra


Reakciók. „Felháborító és elfogadhatatlan döntés”

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára: Felháborítónak tartjuk, hogy nincs felelőse egy olyan ügynek, mint a vörösiszap-katasztrófa, amely tíz halálos áldozatot is követelt. Nyomatékosan arra kérjük az illetékes hatóságokat, nyújtsanak be fellebbezést, hogy mihamarabb megtörténhessen a felelősök előállítása. Azt szeretnénk, ha az igazság diadalmaskodna.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke: Megdöbbentőnek tartja a felmentő ítéletet a Fidesz–KDNP parlamenti frakciója, elfogadhatatlan, hogy az ilyen típusú ügyeknek nincs felelősük. A kormánypártok tiszteletben tartják a független bíróságot, de azt akarjuk, hogy a magyar bíróságokon ne csak jog-, hanem igazságszolgáltatás is legyen. Igenis meghatározható a felelősi kör.

Kepli Lajos, a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott korábbi parlamenti bizottság jobbikos elnöke: Felháborító és elképesztő az ítélet. Az általam vezetett bizottság már évekkel ezelőtt bebizonyította, hogy a Mal Zrt. vezetőit egyértelmű felelősség terheli a tragédiáért, illetve azért, hogy ekkora mennyiségű lúg volt a kiszakadt tározóban. Az igazságszolgáltatás csapta arcul az igazságot, ami egy jogállamban egész egyszerűen elképesztő. Nincs a világon ország, ahol ilyen katasztrófának ne lenne felelőse. Csak a letöltendő börtönt kiszabó ítélet elfogadható.

Sallai R. Benedek (LMP): Magyarország nem maradhat olyan ország, ahol csak a profitnak van gazdája, a károk rendezése viszont mindig a társadalomra marad, ez elfogadhatatlan!

Jávor Benedek (PM), európai parlamenti képviselő: A valódi felelősök megtalálásához hiányzik a szándék. Már a baleset utáni hónapokban elkészült első független jelentés felsorolta, hol hibáztak az erősen lúgos vörösiszapot tévesen besoroló és a gátszakadás előtt műszakilag mindent rendben találó hatóságok, illetve a helytelen technológiákat alkalmazó és a környezeti kármentesítést elmulasztó tulajdonosok.

Greenpeace: Egyértelmű, hogy emberi mulasztások vezettek a katasztrófához, mind a tározót üzemeltető Mal, mind a vállalat tevékenységét engedélyező és ellenőrző hatóságok többször is hibáztak. A gátszakadás helyén évek óta mozgott már a gát, a X-es tároló kazetta statikáját mégsem ellenőrizte senki.

Erzsébet, akinek a kezéből sodorta el az áradat tizennégy hónapos kislányát: Ha egy kutyát fejbe csapnak, leültetik az embert. Ez az ítélet egyenlő a semmivel.