Nyomoznak a fővárosi roma iskola ügyében

Költségvetési csalás gyanújával indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Kacsoh Dániel – 2016.01.26. 03:20 –

Költségvetési csalás gyanújával indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott szakiskola működése, gazdálkodása kapcsán – tudta meg lapunk.
Az ügyben költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt elrendelték a nyomozást – közölte megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Sajtóirodája, ahol a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott, az immár Európai Polytechnikum Roma Nemzetiségi Nyelvoktató Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola nevű intézmény működése, gazdálkodása kapcsán tett feljelentésről érdeklődtünk. Korábban a X. és XVII. kerületi ügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el, amelynek teljesítésével a NAV illetékes Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg.

Korábban a Magyar Államkincstár is vizsgálódott az intézménynél, amelynek fenntartását még Makai István elnöksége idején vette át a roma önkormányzat egy kisegyháztól – több tízmilliós tartozásokkal. Erről az új összetételű testület csak később szerzett tudomást, majd miután ebből botrány kerekedett, Lakatos László elnök lemondott posztjáról. Csóka János Pál személyében az MSZP roma tagozatának budapesti elnöke lett az új vezető, aki később már támogatásáról biztosította Purebl Balázs iskolaigazgatót, és hitet tett amellett, rendezi az intézmény gazdálkodását. Ennek szellemében javaslatára az önkormányzat öt évre meghosszabbította az intézményvezető mandátumát, a visszaélések feltárására alakult bizottságot pedig feloszlatta. Purebl lapunknak korábban arról beszélt, igazából minden rendben van a szakképző körül, sőt, az iskola nemzetiségivé nyilvánítása jelentős állami támogatással jár.