Még csak terv a kincstári kártya a Kliknél

Korompay Csilla – 2016.01.21. 03:56 –

Közel egy éve jelentették be, hogy az iskolák a kisebb beszerzéseik megkönnyítésére kincstári kártyát kapnak. Ebben a tanévben erre már aligha kerül sor.
A kincstári kártya bevezetéséhez szükséges mutatószámok kialakítása folyamatban van, bevezetésére 2016-ban kerül sor – közölte lapunk érdeklődésére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Arra kérdésre, hogy még ebben a tanévben megkapják-e az iskolák, vagy csak a következőben, nem tudtak választ adni.

Tavaly az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt beszélt Hanesz József, a Klik elnöke arról, hogy az oktatási intézmények költségeire kincstári kártyát vezetnek be, amelynek segítségével az iskolák tankerületi jóváhagyás nélkül intézhetik kisebb beszerzéseiket. A kincstári kártyáról a Klik elnöke akkor lapunknak azt mondta, úgy kell elképzelni, mint egy bankkártyát. „Tehát van egy készpénzkímélő fizetési eszköz, azon egynapi és egyhavi limit, amely az adott intézmény költségvetéséhez igazodik. Ha egy intézménynek tizenkétmilliós dologi kiadása van, akkor havi egymillió forintot lehet a kártyával elkölteni, a napi limitet ehhez képest kell beállítani” – magyarázta Hanesz. Akkor arról tájékoztatott, már készül a kártya használatának részletes szabályzata, amelynek végrehajtását természetesen ellenőrzik majd, ami a „forrásgazda” feladata lesz. Hozzátette, a forrás jelenleg a Kliknél van, az átalakítás után a forrásgazdai feladatot a húsz megyei tankerülettel együtt látja el a központ.