Kivonul tőlünk a portugál légitársaság

Hunyor Erna – 2016.01.19. 00:51 –

Áprilistól felfüggeszti az immár tizenegy éve üzemelő budapesti járatait a TAP Portugal légitársaság – mondta el tegnap a Magyar Hírlapnak Szolnok Péter, a TAP Portugál magyarországi képviseletvezetője. A TAP Portugal élére tavaly új vezetőség került, amely egy más működési koncepció és stratégia mellett döntött. E szerint a nyereség maximalizálása kedvéért megszüntet olyan járatokat is, mint a bukaresti, a göteborgi, a hannoveri vagy a zágrábi.

Annak ellenére döntött a budapesti járatok felfüggesztéséről a TAP új vezetése, hogy a budapesti útvonal a 2004-es nyitás óta folyamatosan bővült, magas, átlagosan hetvenszázalékos kihasználtsággal üzemelt - mondta az MTI-nek Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Szolnok Péter úgy fogalmazott, annak ellenére döntött így az új vezetés, hogy a budapesti útvonal a 2004-es nyitás óta folyamatosan nőtt, magas, átlagosan hetvenszázalékos kihasználtsággal üzemelt. Ráadásul épp a napokban jelentette be a légitársaság, hogy jelentős bővítéseket tervez a közeljövőben, és már jövő jú­lius­ban megérkeznek a TAP új gépei, nyolc ATR72 és kilenc darab Embraer 190-es. Ezzel a fejlesztéssel a légitársaság hatékonyabban tud működni, mert az ülőhely-kapacitás negyvenhét százalékkal nő, miközben csökken az üzemanyag-fogyasztás.

Tavaly a magyar diszkont légicég indulása ellenére csak egy-két hónapra esett vissza kissé a forgalom. Tehát – Szolnok szerint – a piac elbírta a két légicéget. A TAP ráadásul tavaly decembertől már napi kilenc járatot üzemeltetett Budapestről.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Wizz Air Hungary Kft. konzultációjának eredményeképpen a légitársaság beleegyezett, hogy pontosítja légiszemély- és poggyászfuvarozási üzletszabályzatának egyes rendel­kezéseit.