Középfokú végzettséggel a csúcson

Úszás. Hosszú Katinka nem kért rajtengedélyt, de a magyar szövetség nem akadályozza meg indulását az austini Arena-versenyen

Salánki Miklós – 2016.01.14. 01:18 –

Ma este adják át az év legjobb magyar sportolóinak és edzőinek a díjakat a Nemzeti Színházban, s az edzői kategóriában harmadszor lehet első az amerikai Shane Tusup, az úszó Hosszú Katinka edzője-férje. A Dél-Kalifornia Egyetem üzleti szakán végzett, volt közepes úszó huszonhét éves korára sikeres edző lett, ám megosztó személyiség.

Ki az a Shane Tusup, aki a mosolygós bajai úszólányból, Hosszú Katinkából világcsúcstartó úszót s rideg üzletasszonyt nevelt? Los Angelesben, a Dél-Kalifornia Egyetemen ismerkedett meg a magyar úszólány a nála egy évvel idősebb Shane Tusuppal, aki egészségfejlesztő és üzleti szakon tanult. Együtt úsztak az egyetemi klubban, ahol Tusup sérülése után segített Dave Salo edzői munkájában. Négy éve, a debreceni Európa-bajnokságra kísérte el először Tusup Hosszú Katinkát Magyarországra. „Egy csapatban úsztunk Katinkával, ott melegedtünk össze – árulta el a huszonnégy éves Tusup. – Csak ő lényegesen jobb volt nálam, én hamarosan abba is hagytam a versenyzést, és a vezetőedző, Dave Salo mellé kerültem. Igaz, így én is részt veszek Katinka felkészítésében, de inkább csak amolyan segédedzőként.”

A londoni olimpián a 2009-ben világbajnok Hosszú Katinka csak negyedik lett, s ezután vette át a felkészítését és költözött Magyarországra a fiatal amerikai edző. Tusup rendhagyó felkészítési módszerével az elmúlt években tanítványa a világ legjobb úszónője lett, többszörös világcsúcstartó.
Kíváncsiak voltunk, hogy vajon milyen edzői képesítése van Tusupnak, aki egyetlen tanítványával meghódította a világot.

Az Amerikai Úszószövetség kommunikációs igazgatója, John Martin kérésünkre azt válaszolta, hogy Shane Tusup nem tagja a szövetségüknek, s nem tudott felvilágosítást adni edzői képesítéséről.
„Nem tudom, hogy van-e edzői papírja Tusupnak – válaszolta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, – de az ő esetében is igaz, hogy tessék a táblára nézni. Hosszú Katinkával elért eredményei önmagukért beszélnek.”

Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem úszás tanszékének a vezetője ugyan már meghívta előadást tartani az amerikai szakembert, de a szövetség szakmai alelnökeként sem tudja, hogy milyen végzettsége van a 27 éves Tusupnak. „Valamilyen papírja biztosan van – feltételezte Sós Csaba –, mert a kiemelt edzők fizetését kapja a Magyar Olimpia Bizottságtól, annak pedig feltétele az edzői képesítés.

Ezt megerősítette Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság igazgatója, aki megnézte a Tusuppal kötött szerződést, amelyben mellékelve van egy Kaliforniában kiállított úszóedzői bizonyítvány másolta. Az igazgató szerint ez megfelelhet egy középfokú edzői képesítésnek, ami elegendő feltétel ahhoz, hogy valaki bekerüljön a kiemelt edzői programba.

Tehát megnyugodhatunk, nem egy autodidakta készíti fel a világ egyik legjobb úszónőjét.
És megnyugodhat az Austinban tartózkodó Hosszú Katinka is, aki ugyan nem teljesítette a MÚSZ vezetőinek a kérését – nem kért versenyengedélyt Kiss László szövetségi kapitánytól –, de indulhat a pénteken kezdődő nemzetközi viadalon. Gyárfás Tamás ezt azzal magyarázta, hogy nem a feszültséget akarják fokozni, hanem a megoldást keresik a kialakult helyzetre.

A szövetség vezetése tisztában van azzal, hogy a kiemelkedően eredményes versenyzők egyedi elbírálást érdemelnek, ennek ellenére sajnálja, hogy Hosszú Katinka az austini verseny miatt csütörtökön nem vesz részt a magyar sport egyik nagy ünnepén, az 58. Év Sportolója díjátadáson.

 

Középfokú végzettséggel a csúcsonHosszú Katinka nem kért rajtengedélyt, de a magyar szövetség nem akadályozza meg...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. január 14.