Minden pénzt sikerült kifizetni

Kiemelt cél volt a kórházak modernizálása

Putsay Gábor – 2016.01.12. 03:21 –

A közintézmények és kórházak épületenergetikai célú felújítása esetében valamennyi uniós pénz fel tudta használni az ország az előző időszakban.

EnergiaSzabó Zsolt államtitkár és Nemcsok Dénes helyettes államtitkár (Fotó: Varga Imre)
Sikerült lezárni a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) pályázatait, a 2007–2013-as időszak esetében valamennyi kifizetés megtörtént 2015. december 31-ig – közölte tegnap Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Hozzátette: bár másfél évvel ezelőtt nem úgy tűnt, mégis valamennyi támogatást ki tudtak fizetni. A KEOP-ban környezetvédelmi, illetve épületenergetikai beruházásokra eredetileg az előző programozási időszakban 1484 milliárd forint állt rendelkezése, ennek 85 százalékát tette ki a vissza nem térítendő európai uniós támogatás. A programban összességében 6553 szerződést kötöttek a szaktárca felügyelete mellett, ezekre végül 1657 milliárd forintot sikerült kifizetni. Az eltérés egyrészt az árfolyamváltozásból, másrészt a költségvetés többlet-hozzájárulásából adódott – mondta az államtitkár. Az utolsó két évben a kormány a KEOP esetében leginkább a közintézmények és kórházak korszerűsítését tartotta elsődlegesnek, ebben az időszakban a támogatási összeg hatvan százalékát fizették ki. Összességében 270 intézmény, ezen belül 150 kórház – szinte valamennyi hazai – épületenergetikai korszerűsítésére jutott pénz. A KEOP-ban a kórházak kilenc MRI, húsz CT és 319 röntgengépet tudtak lecserélni –közölte Szabó Zsolt.

A mostani, vagyis a 2014–2020-as időszakban 1173 milliárd forint áll rendelkezésre öt fő területre, közöttük a klímaváltozás hatásaihoz való igazodásra, a települési vízellátás és szennyvízkezelés fejlesztésére, az energiahatékonyság növelésére, a megújuló energiaforrások alkalmazására, a hulladékgazdálkodás, a kármentesítés és a természetvédelem fejlesztésére.

A lakossági energiahatékonysági pályázatokat májusban hirdeti meg a szaktárca.