Zoltai Gusztáv Lázár János tanácsadója lett

A kormány munkáját segíti szeptembertől Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója – értesült a Magyar Hírlap.

Pindroch Tamás – 2014.09.09. 05:52 –

Úgy tudjuk, hogy Zoltai Gusztáv Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadójaként látja el feladatát. Mint arról korábban beszámoltunk, a miniszter mára hívta össze a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülését. Az ülés tíz órakor kezdődik a Parlamentben.

Lázár János augusztus közepén jelentette be a fórum összehívását. Kifejtette, a kormány stratégiai jelentőségűnek tartja a magyarországi zsidó közösségekkel való együttműködést, ugyanakkor szerinte ezt az elmúlt időszakban számos kérdés megnehezítette. Úgy vélekedett, több esetben maguk a zsidó közösségek kérdőjelezték meg a nevükben véleményt formálók képviseleti jogosultságát.

A miniszter a mai ülés napirendjére javasolta a zsidó temetőkről és az antiszemitizmus monitorozásáról való tárgyalást. Tizennégy zsidó szervezet a Sorsok Házáról, az oktatási együttműködés továbbfejlesztéséről, a zsidó civil élet támogatásáról és a progresszív zsidó egyházak státusának áttekintéséről egyeztetne.
 
Lázár János kedden megerősítette lapunk információját Zoltai kinevezéséről. A miniszter azt mondta, nagyon fontosnak tartotta, hogy a kormány döntéshozatali mechanizmusában a Miniszterelnökséget olyanok is segítsék a tanácsaikkal, akik az elmúlt időszakban a zsidó közösségi élet meghatározó szereplői voltak.