A támogatás is erőt adott neki a folytatáshoz

Úszás. Kiss László eldöntötte, folytatja munkáját a magyar válogatottnál

Salánki Miklós – 2016.01.11. 02:05 –

A csütörtökön lemondott Kiss László a széles körű támogatás hatására megváltoztatta elhatározását, s továbbra is a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya marad. A versenyzők és az edzők megnyugvással fogadták a jó hírt.

Kiss László 20160111Kiss László (Fotó: Nagy Balázs)

Kiss László kollégája, Hargitay András – aki korábban volt a felnőttválogatott szakvezetője is – fogalmazta meg a legjobban, hogy a kiváló szakember miért gondolta meg magát, s miért folytatja az olimpiai felkészülés irányítását. Az úszók jelenlegi utánpótlás-kapitánya szerint nagyban segítette Kiss László döntését, hogy sokan kiálltak mellette. „Nemcsak az edzők, a versenyzők, az edzőbizottság, hanem gyakorlatilag a magyar társadalom egy jelentős része összefogott azért, hogy ő visszajöjjön. Szerintem ez neki erőt adott” – nyilatkozta Hargitay.

A magyar úszósport legeredményesebb edzője, Kiss László csütörtökön azért mondott le a magyar úszóválogatottnál betöltött szövetségi kapitányi tisztségéről, mert megalázónak tartotta, hogy Hosszú Katinka szerdai sajtótájékoztatóján nem tudott beszélni a világbajnokkal, mivel edzőférje, Shane Tusup ezt nem engedte, s a versenyző faképnél hagyta a hozzá igyekvő szakvezetőt anélkül, hogy szóba állt volna vele.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke a tervezettnél egy nappal korábban, vasárnap felkereste Kiss Lászlót, hogy meggyőzze arról, a magyar úszósportnak szüksége van rá. A rábeszélésre azonban nem volt szükség, mert a szakember már határozott: „Az az igazság, hogy Gyárfás elnök úr már elkésett, mert a döntést a találkozásunk előtt meghoztam. Olyan erős volt a kiállás mellettem, élén Orbán Viktor miniszterelnök úrral, megannyi edzővel és versenyzővel, hogy nem határozhattam másként. Erről nem akartam sajtótájékoztatót tartani, esetleg tovább korbácsolni a kedélyeket, mert szürke háttérmunkásként akarok dolgozni a közös siker érdekében.” A válogatott úszók és edzőik örömmel fogadták a kapitány visszatérését. Gyárfás Tamás szerint pedig most már ideje a sportág előtt álló feladatokra összpontosítani, a sikeres olimpiai felkészülésre.


Vélemények
A kapitány ismét a fedélzeten

Petrov Iván mesteredző: „Jól határozott a szövetségi kapitány, amikor a maradás mellett döntött. Ennek minden edző örül, aki olimpiára készít fel versenyzőket. Nem is kérdés, hogy alig nyolc hónappal a riói olimpia előtt változatlanul neki kell a kapitányi teendőket ellátnia, más erre a feladatra nem lenne alkalmas.”

Cseh László világbajnok: „Nagyon örülök, hogy a kapitány ismét ott áll a vezérhajó fedélzetén, a kormányrúdnál. Most már csak a hullámokat kell lecsillapítani.”

Nagy Péter, a BVSC edzője: „Ez a legjobb megoldás, ezt reméltem a hétfői megbeszélésen, s jó, hogy korábban megtörtént. Megnyugtató, hogy Kiss László irányítja továbbra is a csapatot.”

Risztov Éva olimpiai bajnok: „Még jócskán nincs itt az ideje, hogy Laci bácsi elköszönjön tőlünk. Főleg nem így, megbántva. Remélem, ez a búcsú még soká lesz”.

Ruza József, a szövetség volt főtitkára: „Tudtam, hogy maradni fog, mert Kiss Lászlónak mindene az úszás. Meglepődtem, hogy a kapitány elment Hosszú Katinka sajtótájékoztatójára, amelyen egy szerződésről s nem a sportról volt szó.” (BF)