Elvárják a bocsánatkérést Tusuptól

Úszás. Az edzők kiállnak a lemondott Kiss László szövetségi kapitány mellett – Gyárfás Tamás elnök hétfőn egyeztet az ügyben

Salánki Miklós – 2016.01.09. 00:31 –

Felháborítónak tartják a magyar szakemberek a világbajnok úszó, Hosszú Katinka edzőjének és egyben férjének, Shane Tusupnak a viselkedését, ezért kilencven úszóedző nyílt levélben nyilvános bocsánatkérésre szólította fel az amerikai szakvezetőt, aki nem engedte, hogy tanítványa szóba álljon Kiss László szövetségi kapitánnyal. A magyar szakember emiatt csütörtökön váratlanul lemondott tisztségéről.

Példátlan a magyar sport történetében, hogy egy edző nem engedi szóba állni tanítványát a válogatott szakmai vezetőjével. Márpedig szerdán ez történt. Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján Kiss László szövetségi kapitány megpróbált beszélni a világbajnok úszóval, de ebben edző férje, Shane Tusup megakadályozta, s mindketten elhagyták a termet.

„E nyilatkozatot aláíró magyar úszóedzők nevében a leghatározottabban visszautasítjuk azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát… Pontosan ezért tartjuk felháborítónak, hogy amikor párbeszédre törekedne egy versenyzővel és edzőjével, akkor a versenyző az edző nyomására kitér előle, de fogalmazzunk pontosan: faképnél hagyja. Történjék bárhol, bármilyen körülmények között, mindez önmagában is minősíthetetlen, mint ahogy azt sem tartjuk helyénvalónak, hogy a kapitánynak kell egyáltalán keresnie a versenyzőt és edzőjét, mert azoknak valamilyen kívánságuk van. Ennek éppen fordítva kellene történnie normális esetben: nekik kellene időpontot kérniük a kapitánytól, ennek a világon mindenütt ez a rendje – de különösen az, ha a kapitányt Kiss Lászlónak hívják” – olvasható a nyilatkozatban. A szakemberek elismerik, a magyarországi lehetőségek még mindig nem vethetők össze az amerikai, ausztrál, orosz vagy francia viszonyokkal, ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy az elmúlt évek minden eddiginél nagyobb pénzügyi támogatása és létesítményfejlesztései révén tanítványaik nagyságrendekkel jobb feltételek között készülhetnek, mint akár csak négy-öt évvel ezelőtt. Az edzők felszólították Shane Tusupot, hogy a jövőben adja meg a kellő tiszteletet Kiss Lászlónak, a sajtótájékoztatón történtek kapcsán pedig nyilvánosan kérjen tőle bocsánatot.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke elmondta, hogy tudomása szerint a válogatott sportolók is hasonló nyilatkozattal akarják maradásra bírni Kiss Lászlót, s ők nem kérték fel Hosszú Katinkát, hogy a nevükben nyilatkozzon, kritizálja a szakvezetést. Az elnök hétfőn tárgyal Kiss Lászlóval, s határozott szándéka, hogy meggyőzze arról, maradjon, s irányítsa a válogatott felkészülését a riói olimpiáig.


Megkérdeztük
Visszavárja a szakma a mestert

Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője: „Mélységesen bánt és elszomorít, hogy a világ úszósportjában nagy tiszteletnek örvendő és tisztességben megőszült embernek, mint Kiss Lászlónak ilyen megaláztatásban volt része. Ilyen helyzetbe nem egy kapitányt, de a szakmai stáb semelyik tagját sem lehet hozni. Hosszú Katinkát nem ilyennek ismertem meg. Az a kívánságom, hogy Rióban nyerjen sok aranyérmet. Csak egyet ne felejtsen el, hogy honnan jött, és kik segítették a csúcsra.”

Cseh László világbajnok úszó: „Nagyon sajnálom, hogy a magyar úszósportban ilyen megtörténhetett. Abban biztos vagyok, hogy Kiss Lászlót nagyon megviselte a szerdai eset. A történtek után beszéltem vele telefonon, próbáltam győzködni, ám egyelőre nem sikerült. De remélem, hétfőig megváltoztatja a döntését, és marad.”

Hargitay András, az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya: „Sajnálom Kiss László lemondását, mert ebben az országban kevesen tettek annyit az úszásért, mint ő. Én is ott voltam a szerdai tájékoztatón, és együtt jöttünk el. Régóta ismerem őt, de még ilyen szomorúnak sosem láttam. Mindig van visszaút, és az optimizmussal tölt el, hogy ekkora tömeg mozdult meg érte, hogy visszatérjen az uszodába.”

Sós Csaba, az úszószövetség szakmai alelnöke: „Váratlanul ért a kapitány lemondása, de megértem a lépését. Abban bízom, hogy meggondolja magát. Hallottam a pletykákról, hogyha nem tudjuk őt meggyőzni, akkor én lehetek az utódja. Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, ahol erről döntenek, még nem kerestek. De ez nem is időszerű, mert Kiss Lászlónak kell befejeznie azt a munkát, amit elkezdett.”

Széles Sándor mesteredző: „Nem szeretnék a sárdobáláshoz csatlakozni. Nagyon sajnálom Laci döntését, mert kiváló szakember, akivel jóban voltam és vagyok is. Azért az szerencsésebb lett volna, ha Hosszúék az olimpiai után mondják el a problémáikat, mert most ezzel rendesen megzavarták a válogatott felkészülését is.”

Güttler Károly, Kiss László olimpiai ezüstérmes egykori tanítványa: „Nyilvánvaló, hogy volt valami indítéka annak, hogy Hosszúék így viselkedtek, és a kapitány erre így rea­gált. Bevallom, szokatlan, hogy valaki ilyenkor mond le, a helyében én vártam volna az olimpiáig. De sokunk nevében mondhatom, visszavárjuk a szövetségi kapitányként Laci bácsit, mert nagy szükség van rá a válogatottnál.” (BF)

 

Elvárják a bocsánatkérést TusuptólÚszás. Az edzők kiállnak a lemondott Kiss László szövetségi kapitány mellett – Gyárf...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. január 8.