Egerszegi: Laci bácsi nem ezt érdemelte

Az edzők Kiss László maradását akarják, Gyurta ex-edzője szerint Gyárfásnak menni kell

MH-összeállítás – 2016.01.08. 20:01 –

Egerszegi Krisztina is megszólalt Hosszú-ügyben. Az ötszörös olimpiai bajnok úszónő szerint Kiss László nem ezt érdemelte volna. Az úszóedzők nyílt levélben fordultak Hosszú Katinkához és férjéhez, Shane Tusuphoz, akiktől nyilvános bocsánatkérést várnak.  Széles Sándor szerint a szövetség elnökének le kell mondania. Az ügyet a kormányfő is érintette szokásos reggeli interjújában. Lapunk az ügyben a magyar úszósport nagyjait is megkérdezte.  

egerszegi krisztina leadMTI Fotó

Ahogyan arról korábban beszámoltunk Kiss László, a magyar úszók szövetségi kapitánya lemondott posztjáról, miután a szerdai sajtótájékoztatóját követően Hosszú Katinka nem akart beszélni az edzővel.

Az ügyben megszólalt a mester valaha volt legsikeresebb tanítványa, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina is. A kiválóság a Nemzeti Sportnak elmondta: először a nővére szólt neki, majd az édesanyja is elmondta, hogy mi történt. Egerszegi még csütörtökön délelőtt is beszélt Kiss Lászlóval. "Elmesélte Laci bá, hogy nagyon sok edző felhívta azzal, mellette áll, de volt egy mondata, amelyről akkor még nem gondoltam, hogy kiforrott, megérett döntés lenne: azt mondta ugyanis, ha ez a hercehurca tovább folytatódik, legfeljebb lemond. Én elképzelni sem tudom ezt. De csak egyfelől, hiszen őt az úszás élteti. Másfelől viszont nagyon is el tudom képzelni, mert olyat kapott szerdán, amit nem érdemelt meg." - fejtette ki Egerszegi Krisztina.

Kilencven úszóedző követel nyilvános bocsánatkérést

Orbán a Hosszú-ügyről: ez nemzeti kérdés Az úszószövetséggel kapcsolatos hírekről Orbán Viktor azt mondta: az ügy szereplői kiváló sportemberek. Miután olimpiára készülünk, nemzeti ügyről van szó, ezért - jelezte - felajánlotta „jószolgálati” képességeiket, „csak valaki mondja meg, mi az, amiben a kormányzat segíteni tud, hogy sok kiváló ember együttműködése ne lehetetlenüljön el”.

Kilencven úszóedző írta alá péntekig azt a nylít levelet, amely nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Hosszú Katinkát és férjét/edzőjét, Shane Tusupot Kiss Lászlóval szemben tanúsított viselkedésük miatt.

E nyilatkozatot aláíró magyar úszóedzők nevében a leghatározottabban visszautasítjuk azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően" – áll az MTI-hez eljuttatott pénteki nyilatkozatban.

A trénerek elismerik Hosszú és edzőjének elmúlt években elért kiváló eredményeit, mellyel szerintük is nagyban segítették a sportágat, ugyanakkor kiemelték, hogy ezek még mindig messze elmaradnak Kiss Lászlónak az elmúlt évtizedekben elért sikereitől. A levélben méltatták a magyar szakember kapitányként végzett munkáját, megjegyezve, hogy „bámulatos tudását” szükség esetén bárkivel megosztotta, s így tett nem egyszer Hosszúval is.

„Pontosan ezért tartjuk felháborítónak, hogy amikor párbeszédre törekedne egy versenyzővel és edzőjével, akkor a versenyző az edző nyomására kitér előle, de fogalmazzunk pontosan: faképnél hagyja. Történjék bárhol, bármilyen körülmények között, mindez önmagában is minősíthetetlen, mint ahogy azt sem tartjuk helyénvalónak, hogy a kapitánynak kell egyáltalán keresnie a versenyzőt és edzőjét, mert azoknak valamilyen kívánságuk van. Ennek épp fordítva kellene történnie normális esetben: nekik kellene időpontot kérniük a kapitánytól, ennek a világon mindenütt ez a rendje - de különösen az, ha a kapitányt Kiss Lászlónak hívják” - olvasható a nyilatkozatban.

A trénerek felszólították Shane Tusupot, hogy a jövőben adja meg a kellő tiszteletet Kiss Lászlónak, a sajtótájékoztatón történtek kapcsán pedig nyilvános kérjen bocsánatot.

A nyilatkozatban a szakemberek elismerik, hogy a magyarországi lehetőségek még mindig nem vethetőek össze az amerikai, ausztrál, orosz, vagy francia viszonyokkal, azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az elmúlt évek minden eddiginél nagyobb pénzügyi támogatása, s létesítmény-fejlesztései révén nagyságrendekkel jobb feltételek között készülhetnek, mint akárcsak négy-öt évvel ezelőtt.  

Széles Sándor szerint a szövetség elnökének le kell mondania

katinka aranyak Az elmúlt két évben megszámlálhatatlanul sok aranyérmet nyert rövidpályás versenyeken a magyar úszónő  fotó: MTI  Az úszóedző korábban a londoni olimpián aranyérmet nyerő Gyurta Dániel és Risztov Éva edzője volt, valamint Verrasztó Evelynnel és Verrasztó Dáviddal is együtt dolgozott. A szakember Hornyák Viktorral közösen az általa vezetett Úszó-Nevelő Műhely Facebook oldalán arra szólította fel a Magyar Úszó Szövetség tagjait Hosszú Katinka esetét követően, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést, érjék el Gyárfás Tamás elnök lemondását és válasszanak új elnökséget.

Szabó  József (Joe) korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó a ripost.hu-nak nyilatkozva teljes mellszélességgel kiállt az év úszónője mellett. "Azt tudom, hogy félévente 860 millió forintot kap a szövetség, ebből azért futnia kéne azokra a dolgokra, amelyeket Katinka hiányolt. Semmire nem akarnak költeni, de azt elvárják, hogy mindenki hozza az eredményt”- fogalmazott. Az  amerikaiak elmennek a vébére és a 40 úszó mellett 40 segítő dolgozik. Ezzel szemben mi kimegyünk 25 versenyzővel, és tíz edzővel.Már a mi időnkben csodálkoztak ezen, most pedig már fantasztikumnak tűnik” - tette hozzá. Szakembereket kérdeztünk

Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője: „Mélységesen bánt és elszomorít, hogy a világ úszósportjában nagy tiszteletnek örvendő és tisztességben megőszült embernek, mint Kiss Lászlónak ilyen megaláztatásban volt része. Ilyen helyzetbe nem egy kapitányt, de a szakmai stáb semelyik tagját sem lehet hozni. Azért csodálkoztam a történteken, mert Hosszú Katinkát nem ilyennek ismertem meg. Az a kívánságom, hogy Rióban és a pályafutása hátralévő részében nyerjen sok-sok aranyérmet. Csak egyet ne felejtsen el, hogy honnan jött és kik segítették a csúcsra."

Güttler Károly, Kiss László olimpiai ezüstérmes tanítványa: „Nyilvánvaló, hogy volt valami indítéka annak, hogy Hosszú Katinkáék így viselkedtek, és a kapitány erre így reagált. Bevallom, szokatlan, hogy valaki ilyenkor mond le, a helyében én vártam volna az olimpiáig. De sokunk nevében mondhatom, visszavárjuk a szövetségi kapitányként Laci bácsit, mert nagy szükség van rá a válogatottnál."

Cseh László világbajnok úszó: „Nagyon sajnálom, hogy a magyar úszósportban ilyen megtörténhetett. Abban biztos vagyok, hogy Kiss Lászlót nagyon megviselte a szerdai eset. A történtek után beszéltem vele telefonon, próbáltam győzködni, ám egyelőre nem sikerült. De remélem, hétfőig megváltoztatja a döntését, és marad."

Hargitay András, az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya: „Sajnálom Kiss László lemondását, mert ebben az országban kevesen tettek annyit az úszásért, mint ő. Én is ott voltam azon a szerdai sajtótájékoztatón, és együtt jöttem el vele. Higgyék el, régóta ismerem őt, de még ilyen szomorúnak sosem láttam. Jó, jó, tudom, mindig van visszaút, és az mindenesetre optimizmussal tölt el, hogy ekkora tömeg mozdult meg érte, hogy visszatérjen az uszodába. Ezúton is üzenem neki: Laci bácsi, visszavárunk!"

Sós Csaba, az úszószövetség szakmai alelnöke: „Váratlanul ért a kapitány lemondása, de megértem a lépését. Abban bízom, hogy meggondolja magát. Hallottam a pletykákról, hogyha nem tudjuk őt meggyőzni, akkor esetleg én lehetek az utódja. Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, ahol erről döntenek, még nem kerestek. De ez nem is időszerű, mert Kiss Lászlónak kell befejeznie azt a munkát, amit elkezdett."

Széles Sándor mesteredző: „Nem szeretnék a sárdobáláshoz csatlakozni. Nagyon sajnálom Laci döntését, mert kiváló szakember, akivel jóban voltam és vagyok is. Azért az szerencsésebb lett volna, ha Hosszú Katinkáék az olimpiai után mondják el a problémáikat, mert most ezzel rendesen megzavarták a válogatott felkészülését is." Egerszegi: Laci bácsi nem ezt érdemelteAz edzők támogatják a lemondott szövetségi kapitányt - Egerszegi Krisztina is...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. január 8.