Kiss László megalázottnak érzi magát

Úszás. Bocsánatkéréssel, megértéssel még mindig megoldhatónak látja a helyzetet Gyárfás Tamás, a magyar úszószövetség elnöke

Salánki Miklós – 2016.01.08. 02:16 –

Csütörtök délután még úgy nézett ki, hogy a néhány hetes hidegháború után végre a világbajnok Hosszú Katinka és a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) vezetői leülnek megoldást keresni a kialakult konfliktushelyzetre. Aztán érkezett a váratlan és meglepő hír Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányának lemondásáról.

kissSzomorúan ért véget Kiss László karrierje az úszóválogatottnál (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Az ügy azzal kezdődött, hogy Hosszú Katinka pénzt akart kérni azért, hogy szerepeljen a 2017-es, hazai rendezésű úszó világbajnokság reklámfilmjében. Aztán két hete sajtótájékoztatót tartott, és több követeléssel állt elő az úszószövetség felé, mindezt a saját, és sporttársai edzésmunkájával kapcsolatban. Ezeket a MÚSZ elnöke, Gyárfás Tamás teljesíthetőnek is tartotta.

Az úszónő szerint a szervezet feladata lenne az elméleti és technikai háttér biztosítása, követni a legújabb trendeket. Állítása szerint a szövetség azonban az erőfeszítéseket megspórolva inkább az egyszerűbb utat választotta: tizenkétmillió forintot ajánlott neki. Hosszú ezt visszautasította, és szerdai sajtótájékoztatóján látványosan széttépte a szerződéstervezetet. „Nem pénzt kértem. Nem az volt a célom, hogy a saját bankszámlám növekedjen. Azt kértem, hogy a szövetség végezze a munkáját. Ezt a pénzt, amit ajánlottak, fordítsák fejlesztésre, ami biztosítja minden úszó folyamatos fejlődését” – nyilatkozott szerdán a Vasas huszonhat éves versenyzője.

„A szövetség vezetői igenis számoljanak el azzal, hogy mit tettek le az asztalra. A legutóbbi sajtótájékoztatómat követően én és a legsikeresebb úszóink mind szerződésajánlatot kaptunk egy jelentős összegről. Hogyan hibáztathatnám őket, hogy az esetlegesen elérhető változások helyett a biztos két- és tizenkétmillió forint közötti összeget választották? Továbbra is imádom Magyarországot, a hazámat fogom képviselni a jövőben is a versenyeken, és itthon fogok készülni” – mondta Hosszú Katinka.

Az 1993 óta a Magyar Úszószövetséget vezető Gyárfás Tamás csütörtök kora délután visszautasította a Hosszú-üggyel kapcsolatos kérdéseinket, s arról beszélt: „Ez az üzengetés és vádaskodás nem vezet sehova. Örömmel hallottam, hogy Hosszú Katinka is befejezettnek tekinti ezt az ügyet, és csak az olimpiai felkészülésére akar koncentrálni. Mi ebben partnerek vagyon, s keressük a megoldást. Volt főtitkárunk, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szabó Bence, a MOB főtitkára is felajánlotta segítségét. Bízom abban, hogy minél hamarabb leülünk megbeszélni Hosszú Katinkával és edzőférjével, Shane Tusuppal a felmerült problémákat. Mindenkinek az az érdeke, hogy világbajnoknőnk zavartalanul készüljön fel a riói olimpiára.”

A szövetség elnöke említést sem tett arról, hogy közben az 1999 óta a magyar úszóválogatottat irányító Kiss László szövetségi kapitány lemondott tisztségéről. Úgy tudjuk, több előzménye volt ennek a lépésének is. Hosszú karácsony előtt vázolta a problémáit az első sajtótájékoztatóján, de a kapitány utána nem tudott ezekről beszélni vele. A szakember úgy gondolta, a második, a szerdai média-összejövetel jó apropó lehet arra, hogy megbeszéljék a dolgaikat Hosszúval, de ezúttal sem járt sikerrel. Sőt, az úszónő nyilatkoztában belemart Kissbe is, szerinte először csak hétfőn, egy órával azelőtt hívta őt a mester, hogy az távirati iroda hírfolyamában megjelent a kapitánnyal készült interjú.

A sajtótájékoztatón az úszónő nem válaszolt egyetlen kérdésre sem. Kiss László csak beszélni szeretett volna vele, de a sportoló sajtósa őt is elhárította: „Most senki sem beszélhet Katinkával!” És valóban, a többszörös világbajnok úszó még a saját kapitányával sem állt szóba. Kiss László, az egyik legeredményesebb magyar úszóedző – az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina mestere – a váratlan lemondását éppen ezzel indokolta. Mint mondta, szerdán megalázó helyzetbe került Hosszú sajtótájékoztatóján. A hetvenöt éves, Prima Primissima díjas szakember csupán a szövetséggel kapcsolatos bírálatokat szerette volna tisztázni, de a világ- és Európa-bajnoknő faképnél hagyta őt is.

„Roppant megalázó és méltatlan volt ez az egész jelenet – mondta lapunknak Kiss László. – Én mindig jóindulattal voltam Katinka és edző férje iránt, semmit sem követtem el ellenük, hogy ilyen elbánást érdemeljek, mint amilyenben most részem volt. Négy éve, a londoni olimpia előtt én jártam közben, hogy Tusup elkísérhesse Katinkát a játékokra. Az elmúlt hetekben is próbáltam többször felvenni a kapcsolatot Katinkával, de ez nem sikerült, pedig fontos lett volna, hogy milyen külföldi edzőtáborozást terveznek.
Mindenben segítettem őket, ezért érzem úgy, hogy méltatlan ez az egész eljárás. Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, és azt kívánom, hogy Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián, amelyen én már nem leszek ott, mert ezennel lemondok kapitányi tisztemről.”
Gyárfás Tamást is meglepte Kiss László lemondása: „Szíven ütött a hír, ezt kár is lenne tagadnom. A kapitány nem egyeztetett velem előtte a lépéséről, talán attól tartva, hogy lebeszélem erről. A döntését megváltoztatni nem tudom, de természeten nem nyugszom bele – mondta tegnap lapunknak a szövetség elnöke. – Kiss Lászlóra, a világ egyik legjobb edzőjére, és Hosszú Katinkára, a világ egyik legjobb úszójára is nagy szüksége van a magyar úszósportnak. Nem nyugszom bele a szakember döntésébe, hiszen változatlanul szövetségi kapitánynak tartom, egyszersmind a világ legjobb edzőjének, aki mindenkor sikerre vezette a magyar úszósportot, és példátlan eredményekkel büszkélkedhet. Szükségünk van rá, nem fordíthat azoknak hátat, akikhez tartozik. Nagyon sajnálom, hogy az egyik legsikeresebb évünk után ilyen helyzet alakult ki a sportágban, de szerintem megértéssel, bocsánatkéréssel megoldható ez a helyzet. Immár két kiváló embert kell úgymond visszahódítanunk szeretett sportágunknak. Nagyon bízom benne, hogy mindkettőjükkel kapcsolatban sikerrel járok majd.”