Kivárnak a hálapénzellenesek

Kökény is csatlakozott a tiltakozó orvosokhoz

Jobbágyi Zsófia – 2016.01.07. 01:31 –

Lezárta aláírásgyűjtését s egyben tiltakozó akcióját az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, amely az elmúlt tizennégy napban összesen 779 szignót gyűjtött össze. A lista nem titkosított, az aláírók vállalták kiállásukat, köztük például Kökény Mihály, aki vélhetően a volt szocialista egészségügyi miniszter.
A csoport a napokban ismét elküldte levelét Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek. A levél tartalma ugyanaz, mint a korábban postázott küldeménynek, csupán kiemelik, hogy továbbra is konkrét válaszokat várnak a kérdéseikre: Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben, milyen intézkedéseket hoznak a dolgozók anyagi megbecsüléséért, és mikor hívnak össze szakértői kerekasztalt.

A csoport Facebook-oldalán azt írja, „elgondolkodhatunk a következő lépéseinkről”, bár nem jelölték meg az okát annak, hogy miért állították le az egyébként minden bizonnyal nyomásgyakorlásnak szánt aláírásgyűjtést.

Mivel a tiltakozók levelüket Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak is elküldték, a hivatal válaszában közölte, minden véleményt meghallgatnak, s folyamatos a konzultáció az egészségügyi ágazati érdekképviseleti szervekkel. A közlés szerint az egészségügyi dolgozók „számíthatnak a polgári kormányra”, majd felidézik, hogy elsőként az ágazatban indítottak béremelési programokat, aminek köszönhetően az elmúlt három évben kilencvenötezer munkatárs fizetését emelték. Hozzáteszik azt is, hogy idén januártól további negyvenháromezer ápoló és tizennyolcezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok pedig havonta százötvenegyezer forintos plusztámogatáshoz jutnak. A válaszban kitérnek a kollektív szerződéssel kapcsolatban jelenleg zajló tárgyalásokra is, és abbéli reményüket fejezik ki, hogy sikerül kialakítani a rövid és hosszú távú szakmai feladatokat tartalmazó megállapodást.