„Vallási mázba” bújt taktika

Teherán elszigetelése vált Rijád fő célkitűzésévé

Tóth Loretta – 2016.01.07. 01:07 –

Az Iránnal szemben régóta folytatott negatív hangulatkeltés befejezésére szólította fel tegnap Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter Szaúd-Arábiát.
„Az utóbbi két és fél évben Szaúd-Arábia az iráni diplomáciai erőfeszítések kerékkötője volt, de most már fel kellene hagynia a feszültségkeltéssel” – sürgette a vahhábita királyságot Zarif. A külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Rijád az izraeli „cionista rezsimmel” együtt ellenezte a megegyezést a kialakult júliusi atomvitában, amely az iszlám köztársaság és a nagyhatalmak között zajlott.

Szaúd-Arábia és Irán viszonya a múlt hét végén vált a szokásosnál is feszültebbé, miután a szunnita királyság kivégeztetett negyvenhét embert, köztük Nimr al-Nimr neves síita főpapot, akinek lefejezése hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Rijád megszakította a diplomáciai kapcsolatot Teheránnal, miután a perzsa országban számos szaúdi külképviseletet ért támadás, ezt követően Szudán és Bahrein is visszahívta nagykövetét Iránból. Tegnap Jordánia kérette be Irán ammáni nagykövetét, hogy elítélje a Szaúd-Arábia teheráni nagykövetsége elleni támadásokat és Irán beavatkozását az arab országok ügyeibe.

Recep Tayyip Erdogan török államfő az öböl menti szunnita országokhoz hasonlóan Szaúd-Arábia belügyének nevezte tegnap a kivégzéseket.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója tegnap lapunknak rávilágított arra, hogy a fellángoló konfliktust körülvevő „vallási máz” ellenére valójában politikai érdekek húzódnak meg a háttérben. A szaúdi nagykövetségeket ért támadás ráadásul kiváló ürügyet szolgáltat Rijádnak és szövetségeseinek Teherán regionális elszigetelésére, hiszen a perzsa ország az atomalkunak és a szíriai polgárháborús szerepvállalásának köszönhetően továbbra is őrzi szilárd pozícióit a térségben.