Három milliárd euróba kerül a devizahitelek forintosítása

Jövő év elején kezdődhet a bankok elszámoltatása

MH/ SZL – 2014.09.04. 18:56 –

Tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása, ami nagyjából 3 milliárd euróba kerül - jelentette be Varga Mihály az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán. A Parlament ősszel fogadhatja el a bankok elszámoltatását szabályozó jogszabályt, amely a devizahitelesek kifizetésének menetét is felvázolja. A miniszter egyben felvetette a pénzügyi szektort terhelő adók felülvizsgálatának lehetőségét is.

Varga Szijjartó vándorgyűlés lead

Az elszámolást követheti egy idei jogszabállyal és 2015-ös végrehajtással a devizahitelek forintosítása - fogalmazott Varga Mihály hozzátéve, hogy ezzel egy jelentős kockázat tűnik el a magyar bankrendszerből. A miniszter egyben felvetette a pénzügyi szektort terhelő adók felülvizsgálatának lehetőségét is.

"A devizahitelek kivezetésekor nem arról van szó, hogy minden devizahitel megszűnik". A lakossági devizahitelek korlátozására és a jelzálog alapú, lakáscélú hitelek kivezetésére van szükség - jegyezte meg.

Varga Mihály kitért arra, a kormányzat célja továbbra is a gazdaság fenntartható növekedési pályán tartása, és továbbra sem engednek a költségvetési hiány három százalék alatt tartásából és az államadósság csökkentéséből, ezen belül pedig kiemelt törekvése a kormánynak a devizaadósság mérséklése.

A kormány kiemelt gazdasági céljai közé sorolta az államháztartás kiadási oldalának csökkentését a GDP 45 százalékára, a foglalkoztatottak és a munkahelyek számának további növelését, illetve a beruházási ráta 20 százalék fölé emelését az iparosítás, újraiparosítás segítségével. Utóbbi fontos ahhoz, hogy a gazdaság stabil és hosszú távú növekedést érjen el, ennek a legfrekventáltabb pontjai a járműipar, és az elektromobilitás fejlesztése lehet, ezzel párhuzamosan kell az energetikai befektetéseket is végiggondolni - tette hozzá. 

A tárcavezető felidézte azt is, tavasszal a 3 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátást hatszorosan jegyezték túl. Ez a legmegnyugtatóbb hitelminősítés - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az országkockázat csökkentése szempontjából nem mindegy, hogy a megítélés milyen lesz a jövőben, ezért a magyar gazdaságpolitika arra is törekszik, hogy a hitelminősítőket meggyőzze Magyarország jobb besorolásáról.

Forrás: MTI, kormany.hu