Egy magánszemély számlájára gyűjt pénzt a Migration Aid

Sorostól nem dollárokat, csupán raktárt kaptak

Bán Károly – 2015.10.19. 05:40 –

Átláthatatlan pénzügyek, hetente felbukkanó újabb és újabb számlaszámok, ismeretlen számlára érkező adományok – ezek a semmiből előbukkanó civil közösségi internetes karitatív segélyszervezet, a Migration Aid jellemzői.

A magyar jog lehetőséget ad arra, hogy jogi személyiség nélküli szervezetek bejegyzési kérelmet nyújtsanak be a társadalmi szervezetek nyilvántartásába, s ebben az esetben éppúgy adóalanynak minősülnek, mint a jogi személyiségű egyesületek és alapítványok – válaszolta lapunk kérdésére az adóhivatal. A nyilvántartásba vétel révén ismerheti meg ugyanis az adó- vagy bármilyen más hivatal, sőt az adományozó is, hogy ki képviseli a szervezetet, hol a székhelye, vagy például azt, ki számoltatható el a pénzadományok felhasználásáért – tették hozzá.

A Migration Aid esetében ezeket az adatokat nem találtuk a magát Facebook-csoportnak nevező közösség honlapján. Miért kell a karitatív tevékenységet lényegében inkognitóban végezni?

Ez azért különös, mert maguk a menekültek a hajléktalanok kategóriájába sorolhatók, így a számukra történő adományozás adómentes – erősítette meg lapunk kérdésére az adóhivatal.

A Migration Aid ez ideig mégis amolyan „földalatti” szervezetként működött. A csoportot a nyilvánosság előtt képviselő szóvivő, Zsohár Zsuzsa lapunknak arra a kérésére, kik képviselik a közösséget, illetve, hogy az adományozó miként tud meggyőződni arról, hogy pénze jó helyre kerül, azt felelte, „naponta össze szoktunk jönni, s döntünk az adományok felhasználásáról”, s „készpénzmentesen működünk.”

Ennek ellentmond, hogy a Migration Aid nevében elfogadnak pénzadományokat, amelyeket egy pénzügyi cég közvetítésével lehet eljuttatni egy ismeretlen személy számlájára.

Ujhelyi Sándor, a Vállalkozók Klubja Egyesület elnöke, a Migration Aid „ötletgazdája” erről lapunknak azt mondta, mivel csak most tervezik az egyesület megalapítását, ezért jelenleg tényleg egy magánszemély számlájára kerül a pénz, ő viseli ennek adóvonzatait, ám hogy ki az illető, nem nevezte meg. Reagált viszont arra, ami egy korábbi sajtótájékoztatón hangzott el, történetesen, hogy a Migration Aidet Soros György amerikai milliárdos pénzeli. „A Soros György által alapított Közép-európai Egyetem a bemutatótermét a nyáron átadta nekünk raktárnak, ez igaz, ám az szemenszedett hazugság, hogy egyetlen fillért is kaptunk volna Sorostól” – mondta Ujhelyi.

A szürkegazdaságban működő Migration Aid számos adományozója „csalás áldozata lett, bedőltek különböző adománykéréseknek” – ismerte el a csoport szóvivője, Zsohár Zsuzsanna, aki a „készpénzmentes” működéssel magyarázta, hogy csoportjuk nem bejegyzett szervezet. Ezt azonban cáfolja, hogy korábban egy patika alapítványi számlájára is utalhattak a segíteni akarók, ám a Mikszáth Gyógyszertár az Egészségért Alapítvány neve gyorsan eltűnt a Migration Aid honlapjáról. Az alapítvány elnöke, Birinyi Péter lapunknak ezt azzal indokolta, számos visszaélésre történt kísérlet a gyógyszeradományok kapcsán. „Volt olyan esetünk, hogy valaki Debrecenből hívott fel bennünket mint a Migration Aid önkéntese, azt állítva, az állomáson négyszáz migránsnak kellene gyógyszert adni. Még szerencse, hogy debreceni vagyok, így kiderítettem, egyetlen menekült sincs a pályaudvaron” – mondta lapunknak Birinyi.

A Vállalkozók Klubja Egyesület is  gyűjtött pénzt kezdetben két hétig a „készpénzmentesen” működő Facebook-csoportnak. Ujhelyi Sándor, az egyesület elnöke lapunknak azt mondta, azért szüntették be ezt a lehetőséget, mert őt – és személyén keresztül az egyesületet is – olyan támadás érte, hogy ezzel akar magának hírnevet szerezni.

A hivatalos szervek előtt átláthatatlanul működő karitatív közösségi csoport pénzügyeinél csak a politikai háttere titokzatosabb. A csoport, amely azért jött létre, hogy „enni adjon az éhezőknek és inni a szomjazóknak”, felkeltette a baloldali pártok érdeklődését is. Így a Migration Aid soraiban tudja például az egykori SZDSZ-es Léderer Andrást, de szintén kente a zsemlét a Keletinél a Hallgatói Hálózatból ismert „péemes” szakszóvivő, Barabás Richárd is.

 

Egy magánszemély számlájára gyűjt pénzt a Migration AidSorostól nem dollárokat, csupán raktárt kaptak - Átláthatatlan...

Szerző: Magyar Hírlap2015. október 18.