Lezárták a röszkei határt

Éjféltől életbe lépnek az új szabályok + VIDEÓ

MH/MTI – 2015.09.14. 20:44 –

Befejeződött a magyar-szerb zöldhatár lezárása, miután a helyére került a határszakaszt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy határkerítés-szakasszá átalakított pengésdróttal ellátott tehervagon, amely az utolsó szakasz volt, ahol eddig a migránsok szabadon átjöttek a határon. Szerbia felől már csak a nyilvános határátkelőn lehet Magyarország területére lépni. Röszke környékén teljes a készültség, a riadó elrendelése után több teherautónyi fegyveres katonát szállítottak a határhoz. Este kilenc órakor félezer migráns várt a határon.  Varga Mihály szerint akár a költségvetés módosítására is szükség lehet, ha ha tartós marad a bevándorlóhullám. A Századvég felmérése szerint a magyar lakosság egyre nagyobb része áll ki a bevándorláspolitikát szigorító intézkedések mellett.

A szerb-magyar határon ezerháromszázötven méter magasságig és húsz kilométeres sávban légtérzár van érvényben a kialakult migrációs válság miatt. A  Nemzeti Közlekedési Hatóság közölte, hogy a légügyi hivatal rendelkezése szeptember 10. óta van érvényben további intézkedésig. Az intézkedés célja a szükséges légtér biztosítása a kialakult migrációs válság kapcsán a mindenkori valós helyzet megfelelő értékeléséhez, a rendészeti és honvédelmi szervek műveleteihez, beavatkozásaihoz, erőátcsoportosításaihoz, a hatósági akciók tervezéséhez, szervezéséhez, irányításához és ellenőrzéséhez szükséges légi felderítés zavartalan és biztonságos végrehajtásához. Az adott légteret csak a rendészeti, honvédelmi, mentő és kutató-mentő, valamint katasztrófavédelmi feladatokat végrehajtó légijárművek használhatják, a menetrend szerinti nemzetközi utasforgalomra az intézkedésnek nincs hatása.

Este nyolc óra után, helyére került a magyar-szerb zöldhatárt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy határkerítés-szakasszá átalakított tehervagon hétfő este Röszkén, a Szeged-Szabadka vasútvonalon. Szerbia felől már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni szárazföldön

Helyszíni jelentések szerint a rendőrség hétfő délután fél ötkor zárta le a a szerb-magyar határ migráció által leginkább érintett pontját. Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a menekülők azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt. Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, most azonban az éppen érkezőket visszafordítják a határvonalról.

röszke HRLezárták a magyar-szerb zöldhatárt   fotó: Magyar Hírlap/Hegedűs Róbert

Este nyolckor befejeződött a röszkei határ vasúti átjáró lezárása, ezzel lényegében lezárult a magyar-szerb zöldhatár lezárása a teljes szakaszon. Acélkeretre erősített hétsoros pengés dróttal ellátott tehervagonnal zárják le az ideiglenes biztonsági határzárat a Horgos-Szeged vasútvonal sínjeinél Röszkén, az átalakított vasúti jármű hétfő délutánra elkészült.orábban a MÁV szakemberei a helyszínen arról beszéltek, a határzár hiányzó részére vasúti kapu kerül, amelyet megnyithatnak a szerelvények előtt, ha újraindul a forgalom. Ezt a megoldást helyettesíti - feltehetően ideiglenesen - az átalakított tehervagon.

Félezer migráns a határ szerb oldalán

tehervagon lead
Ezzel a tehervagonnal zárják le a határt   fotó: MTI  

Este kilenc óra előtt mintegy félezer migráns várakozott a régi röszkei közúti határátkelőnél hétfő este, hogy beléphessen Magyarországra - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.  A mintegy százméteres sor nagy része Szerbiában van. A migránsok rendben várják, hogy a magyar rendőrök 5-10 tagú csoportokban beengedjék őket az országba. A várakozók között vannak nők, gyerekek és férfiak egyaránt. A migránsok szerb területről folyamatosan érkeznek az átkelőhöz, a vajdasági Horgos központjáig buszok szállítják őket, onnan gyalog teszik meg az utolsó néhány kilométert a magyar határig.   A régi röszkei határátkelőhelyet elsősorban az autópályáról letiltott járművek használhatták, hétfő kora este azonban lezárták a forgalom elől. A migránsokat egy rendőrségi tolmács tájékoztatja a teendőkről.

Szerbia közben kiürült

Az M1 nem hivatalos információi szerint Szerbia este 7 órától lezárja a határátkelőt, de ezt még senki nem erősítette meg.

Becslések szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült – fogalmazott Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár  Belgrádban. A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban is lényegesen kevesebben voltak hétfő délben a korábbi napokban megszokottnál, az MTI tudósítója a helyszínen alig valamivel több mint száz migránst számolt össze, és a sátrak száma is megcsappant. Az illetékesek szerint ennek két oka van, egyrészt a görög hatóságok több ezer migránst tartóztattak fel, másrészt azok, akik már Szerbiában voltak, elindultak a szerb-magyar határ felé, illetve már át is jutottak azon.

Csikós László információi szerint több ezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. Mint mondta, csak becsült adatok vannak a Görögországban tartózkodók számáról, de állítólag már öt komphajó szállítja a migránsokat a görög szigetekről a szárazföldre, egy komphajón pedig kétezer ember fér el. Egy fordulóval tízezren szállíthatók át, két nap alatt tehát akár a sokat emlegetett húszezres tömeg is megérkezhet a szárazföldre.

Az idő igazolta a magyar döntéseket

Német szilárd határ nagyHatárbejáráson a fideszes politikusok  forrás: Fidesz.hu

Meggyőződhettünk arról, hogy a nyár elején meggyőző többséggel elfogadott, de sajnos nem mindenki által támogatott jogszabályok meghozhatják a pozitív változást a kérdésben - mondta Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági bizottság alelnöke a röszkei határszakaszon történt bejárás után. Óriási nyomás nehezedett erre a területre, az elmúlt pár hétben sosem tapasztalt migránshullám érkezett – számolt be a helyzetről. Megerősítette, a rendőrség az új szabályok betartására felkészült, holnaptól a jelenleg szolgálatot teljesítők kétszerese érkezik a határszakaszra. Kijelentette, már most érzékelhető, hogy csökkenni fog az ideérkező illegális bevándorlók száma. A képviselő elmondta, a gyűjtőpontokon is felkészült csapatokat láttak, akik végre tudják hajtani az új jogszabályokban foglaltakat.

Azok a legfrissebb hírek és események, melyek a német kormány megváltozott magatartását tükrözik, illetve a vita, ami Ausztriában is a határok lezárásának lehetőségéről szól, egyértelműen igazolják azokat a lépéseket, melyeket a határvédelem érdekében a magyar kormány már a nyár elején meghozott – jelentette ki Gulyás Gergely. Leszögezte, az illegális bevándorló áradat magyarországi megfékezése csak és kizárólag annak lesz köszönhető, hogy az ehhez szükséges intézkedéseket és döntéseket a kormány már júliusban meghozta, az Országgyűlés pedig elfogadta.

A dublini egyezmény hibáit mindenki látja, az mégis hatályban van. Ezért elsősorban azok az államok válhatnak károsulttá a folyamat megállíthatatlanság esetén, amelyek a határzónában fekszenek – mutatott rá. Ha más állam nem fogadja be a menekülteket, a schengeni határzóna országainak kell befogadni őket – hívta fel a figyelmet. Ezért fontos, hogy Magyarország meg tudja védeni a határait, és mindazok az előkészületek, melyek ezt a folyamatot segítik, már megtörténtek – szögezte le.

Rogán: Meg kell védeni a határokat

rogán fidesz lead

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, a miniszterelnök által megszabott legfontosabb feladat, hogy elsőként az ország és Európa határait kell megvédeni. A migrációs válság kezelése csak akkor lehetséges, ha Európa képes eldönteni, hogy kit akar és kit nem tud befogadni - hangoztatta, hozzátéve: erről Európa területén kívül kell meghozni a döntést. A kormánypárti politikus szerint a vasárnapi berlini döntés rámutat, hogy ha Európa nem képes a külső határok védelmére, akkor veszélyben van a legfontosabb belső szabadságjog, a schengeni egyezmény és ezzel együtt a magyarok mozgásszabadsága is. Schengen léte vagy nem léte a tét - jegyezte meg. Már az EU-n belül is egyre több politikus szerint ki kell mondani, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni - fogalmazott, kiemelve: ez lehet az alapja annak, hogy megváltozzon az Európára nehezedő óriási migrációs nyomás.

Rövid távon belső átcsoportosításokkal megoldható a migráció miatti belbiztonsági és honvédelmi kiadásnövekedés fedezése, de ha tartós marad a bevándorlóhullám, felvetődhet a költségvetés módosítása – mondta hétfőn a Varga Mihály. A hirado.hu-n megjelent interjúban a gazdasági tárcavezető kifejtette, hogy a magyar-szerb határ megerősítésére közel 30 milliárdot költött a kormány, de ebben nincs benne az egészségügyi, oktatási és rendvédelmi kiadások emelkedése, ezek tovább növelik majd az összege

Az Országgyűlés a szükséges döntések egy jelentős részét meghozta, azonban szükség van a honvédség bevonására is - mondta a frakcióvezető, utalva arra, hogy ezen más országok is elgondolkodtak. Továbbra is szükségesnek tartotta, hogy a honvédség külön jogkört kapjon ahhoz, hogy védeni tudja az ország határát, az ott szolgálatot teljesítő rendőri erőket és egyebek mellett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal alkalmazottait. A következő napokban Magyarország határainál dől el, hogy Európa meg tudja-e védeni határait - vélekedett, hozzátéve ugyanakkor, hogy meggyőződése, hogy a Dublin 3-as rendelet ebben a formában megbukott, azt szinte csak Magyarország tartja be. Mindenképpen szükséges a nemzetközi egyezmények újragondolása - szögezte le.

Rogán Antal arra kért mindenkit, hogy a következő napokban álljanak ki a magyar hatóságok mellett, akik a jogszabályok betartatásával a munkájukat végzik. Jelezte azt is, hogy a Fidesz az Európai Néppárton keresztül is arra kér minden felelős európai vezetőt és politikai erőt, hogy ahol nincs meg a képesség a határok megvédésére, ott minden lehetséges erőforrást az Unió mozgósítson.

Rogán Antalt kérdezték az osztrák kancellár Orbán Viktort élesen bíráló szombati nyilatkozatáról is. Azt felelte: egy ilyen helyzetben arra lenne szükség, hogy az osztrák és a magyar hatóságok együtt tudjanak működni. Mi nem durva szavakat, hanem segítő hozzáállást várnánk Ausztriától - fogalmazott, hozzátéve: szerinte a kancellárnak előbb-utóbb bocsánatot kell kérnie.

Folyamatosan érkeznek a migránsok Röszkére

Hétfőn délig 5353 illegális bevándorló érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra - közölte az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata. Röszkére egész éjjel érkeztek migránsok Szerbiából, a vasúti sínek mentén, de hajnalban már kevesebben, mint vasárnap késő este - derült ki az M1 tudósításából. Folyamatosan viszik el őket buszokkal. Este sokat kellett várakozniuk, nem sokkal éjfél előtt érkezett húsz busz, azokra tudtak fölszállni, azóta folyamatos a szállítás. 

Szabadkáról busszal vagy Belgrádból taxival a határ szerbiai oldalára, Horgosra is folyamatosan érkeztek kisebb csoportokban a bevándorlók reggel. Onnan gyalog mennek a vasúti sínek mellett Röszkére. Az M1 tudósítójának különböző számokat mondtak illetékesek arról, vasárnap hányan lépték át a határt: hét-nyolcezer ember vagy ennél is több. Hétfőn ez a rekord is megdőlhet az előrejelzések szerint, sokan akarnak ugyanis még átérni Magyarországra a kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt. 

A budapesti Keleti pályaudvarról reggel már több száz ember elindult Hegyeshalom felé, három vonattal - jelentette az MTI munkatársa. Reggel 7 órakor már viszonylag kevesen voltak a pályaudvarnál, várva a következő vonatot. 

Hegyeshalomba éjjel és reggel folyamatosan érkeztek migránsok vonattal, hogy továbbinduljanak gyalog a határ osztrák oldalán található Nickelsdorfba. Az M1 tudósítója szerint hétfőn már mintegy ezerötszáz-kétezren érkeztek oda.

iksz adományAz Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség adományait pakolják a Katolikus Karitász sátrában. MTI Fotó: Mohai BalázsAz Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) egy kisbusznyi adományt vitt a migránsok megsegítésére Röszkére. Az esőkabátokból, élelmiszerekből álló adományt a Katolikus Karitásznak adták át, akik a rászorult gyermekek és családjaik között osztják szét - mondta el Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke. Az IKSZ elnöke kiemelte: a segítségnyújtásnak és az ország védelmének egyaránt most van itt az ideje. Ez a kettő összeegyeztethető - rögzítette az ifjúsági szervezet vezetője, aki a segítségnyújtás célcsoportjaként a gyermekeket, az édesanyákat, várandós nőket és az idős, beteg embereket jelölte meg.  

 

ORFK: idén már több mint 190 ezren érkeztek Magyarországra 
Rekordszámú illegális bevándorló érkezett vasárnap Magyarországra a szerb-magyar határon, korábban soha ennyien nem érkeztek egy nap alatt - erről Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője beszélt hétfő reggeli sajtótájékoztatóján, Budapesten. Vasárnap 5809-en érkeztek a szerb-magyar határon, velük 191 702-re nőtt idén az illegális bevándorlók száma. Balázs László ismertette azt is: hétfőn reggel 8 óráig 3280 illegális bevándorlót fogtak el, illetve 11 embercsempészt. Idén már 1106 embercsempészt fogtak el rajtuk kívül - mondta. Az ezredes kérdésre válaszolva megerősítette a röszkei gyűjtőpont kiürítését, annyit közölt: valóban gyorsítottak a munkatempón a bevándorlók adatainak rögzítésénél. Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője megerősítette: Papp Károly országos rendőrfőkapitány riadót rendelt el négy megyei rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya számára, ami azt jelenti, hogy a pihenőnapjukat töltő, illetve szabadságon levő munkatársaikat is berendelték. Nekik meg kellett jelenniük a szolgálati helyükön és a számukra kijelölt feladatot kell végrehajtaniuk - tette hozzá. Megismételte: a berendelt állomány a magyar-szerb határszakaszon megerősített járőrszolgálatot lát el. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója ehhez hozzátette: a nagyobb mértékű beáramlásról szóló előzetes jelzések indokolták, hogy Körmenden és Szentgotthárdon is létesítettek állomásokat. Kiss Attila elmondta: idén eddig 170 578 menedékjogi kérelmet rögzítettek, ebből vasárnap 1956-ot. A bevándorlási hivatal befogadóállomásain 1330-an vannak, mindenhol rend és nyugalom tapasztalható. Csiszér-Kovács Viktória arra a kérdésre, hogy van-e már eredménye a röszkei ételosztás ügyében elrendelt vizsgálatnak, azt válaszolta: a Készenléti Rendőrség parancsnoka tényfeltáró vizsgálatot rendelt el, amely jelenleg is tart. A rendőrök étkeztetésével összefüggésben a szóvivő cáfolta, hogy munkatársai ne kapnának megfelelő étkezést, ismertetése szerint naponta 3 alkalommal kapnak ételt a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítők ötezer kalória mértékben. Kiss Attila arra a kérdésre, hogy miként készülnek a kedden hatályba lépő jogszabály-módosításra, azt mondta, munkatársai felkészítése zajlik, erről azonban további részletet nem közölt.

Vonattal viszik el az érkezőket Röszkéről

Vonattal szállítják el Röszkéről a migránsokat - tapasztalta a helyszínen hétfő reggel az MTI tudósítója. Az ENSZ munkatársa szerint Vámosszabadiba viszik őket.

A vasútállomáson várakozó, húsz kocsiból álló szerelvény fél tízkor félig volt tele, de folyamatosan érkeztek a buszok a határnál lévő gyűjtőpontról és a két idegenrendészeti előállítóhelyről.

A migránsok nyugodtan várják a vonat indulását, noha - derült ki kérdéseikből - nem tudják, mi a szerelvény úti célja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyszínen dolgozó munkatársa szerint a Győrhöz közeli Vámosszabadiban működő táborba szállítják őket. 

A rendőrök ellenőrizték, minden kocsiban van-e elegendő ivóvíz, az önkéntesek pedig élelmet osztottak a vonaton ülőknek.

Szerbiában sokan tartanak a magyar határ felé, újabb rekord dőlhet meg 

A magyarkanizsai pihenőhelyre csak éjfélig 4400 migráns érkezett, nem maradtak azonban ott, továbbindultak Horgos felé, ahová folyamatosan érkeznek az autóbuszok - jelentette a helyszínről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítója.

A szerb-magyar határ menti településekre a hét végén naponta hat-nyolcezer migráns érkezett. A Magyar Szó című újvidéki napilap hétfőn a migránsok óriási számával kapcsolatban megjegyezte: "Horgosra naponta jelenleg több migráns érkezik, mint amennyi lakosa van a falunak". Az 5700 ember lakta településen halad át ugyanis a Magyarországra vezető vasútvonal, az átkelőn pedig egyelőre nincs kapu, a migránsok többsége ott igyekszik átjutni a magyar oldalra. 

A településre éjféli akár húszezer migráns is érkezhet - értesült a szabadkai Pannon RTV. A határ mentén osztrák aktivisták segítik a migránsokat, például Röszke irányába mutató nyilakat festettek az úttestre, hogy útbaigazítsák őket. Emellett vízzel és élelemmel is ellátják a főleg a Közel-Keletről érkező embereket. 

Működik a szentgottáhárdi gyűjtőpont

Vasárnap este 11 óra óta működik a szentgotthárdi ipari parkban felállított gyűjtőpont, ahová eddig több száz migráns érkezett meg, akik szinte azonnal tovább indultak Ausztriába - erősítette meg hétfőn Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az MTI értesülése szerint vasárnapra virradó éjszaka több mint kétezer bevándorló érkezett meg a szentgotthárdi gyűjtőpontra, de miután leszálltak az autóbuszokról, nem a felállított sátrak felé, hanem azonnal Ausztria felé vették az irányt.

Helyszíni információk szerint egyelőre még szabad az út, semmi jele annak, hogy osztrák oldalon visszafordítanák a zöldhatáron át érkezőket.

Szentgotthárd és Rábafüzes között a kétoldalú, közvetlenül a határra épült ipari parkban egy jól körülhatárolható őrzött területen szombaton létesítettek a katasztrófavédelem munkatársai egy újabb gyűjtőpontot, amely a város polgármestere szerint négyszáz ember befogadására alkalmas, de lapértesülések szerint akár hatszáz ember is elhelyezhető benne.

Több mint tizenháromezer határsértőt fogtak el a hétvégén

Hat magyar, járműveikben illegális bevándorlókat szállító embercsempészt fogtak el az M5-ös autópályán és Kecskeméten - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn az MTI-t. Árvai Edina főhadnagy közleménye szerint a járművekben vasárnap huszonnégy, magát szírnek valló illegális bevándorló utazott. Az embercsempészek ellen büntetőeljárás, az illegális bevándorlókkal szemben idegenrendészeti eljárás indult. 

Országszerte 13 162 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 3023, szombaton 4330, vasárnap 5809 volt az elfogottak száma. 28 gyanúsított ellen embercsempészés, hét esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

A legtöbb határsértőt mindhárom nap Csongrád megye déli részén fogták el - közölte a megyei főkapitányság szóvivője.

Szenti Szabolcs elmondta, vasárnap - minden eddiginél több - 5683 embert, köztük 931 gyermeket tartóztattak föl. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

A határsértők ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Századvég: egyre többen állnak ki a bevándorlást érintő törvények szigorítása mellett
Hónapról hónapra többen állnak ki a bevándorlást érintő törvények szigorítása mellett, a lakosság döntő része rendkívül aggasztónak tartja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját és nyolcvankét százalékuk szigorúbb megoldásokat vár - derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.
Közölték: a felmérés szerint a magyar emberek egyértelműen súlyosnak tartják a hazai migrációs helyzetet, a válaszadók kétharmada szerint nagyon aggasztó a probléma, további huszonhárom százalék szerint inkább aggasztó, és mindössze a megkérdezettek tíz százaléka nem lát a helyzetben érdemi kockázatot. A kutatás eredménye szerint az év eleje óta folyamatosan nőtt azok aránya, akik túl enyhének, megengedőnek érzik a jelenlegi jogi kereteket: amíg januárban a lakosság hetven százaléka támogatta volna a bevándorlási szabályok szigorítását, addig júniusban már hetvennégy, szeptemberben pedig már 82 százaléka. Ezzel párhuzamosan a januári huszonhárom százalékról tizenhat százalékra csökkent azok aránya, akik nem támogatnák a bevándorlási szabályok szigorítását.

Lezárták a röszkei határtÉjféltől életbe lépnek az új szabályok + VIDEÓ - Befejeződött a magyar-szerb zöldhatár lezárá...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. szeptember 14.