Konszolidációs pénz augusztus végéig

Csaknem tízmilliárd forintot kaptak a kórházak működési támogatásként a társadalombiztosítási források átcsoportosításával

Jobbágyi Zsófia – 2014.08.27. 06:21 –

Az egyes kórházak között kiosztott támogatást szigorú szabályok mentén augusztus végéig kell felhasználni. Mivel ez a határidő még nem járt le, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pedig csak a felhasználást követően tudja ellenőrizni a pénz elköltésének szabályszerűségét, a visszafizetési kötelezettség mértékét még nem ismerhetjük – mondta lapunknak Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, amikor arra kértük, reagáljon a Világgazdaság korábban megjelent cikkére, amely szerint az intézmények számára kiutalt konszolidációs pénzt „valamiért nem használták fel a kórházak”.

korhazElsősorban nem eszközbeszerzésre, hanem tartozásaik csökkentésére kapták a pénzt a kórházak (Fotó: Horváth Péter Gyula)
Már most több pénzt vont vissza az egészségügyi szolgáltatóktól az egészségbiztosító, mint az egész évre tervezett teljes összeg – derül ki a Magyar Államkincstár adataiból, amelyeket egy korábbi cikkében a Világgazdaság (VG) ismertetett. Úgy fogalmaznak, egész évre kétszázmillió forintban határozták meg azt az összeget, amelyet a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-rendelés ellenőrzése nyomán kell visszafizetniük az orvosoknak, illetve a szolgáltatóknak, és ebbe a kasszába kerül az a maradványösszeg is, amelyet a számukra kiutalt konszolidációs támogatásból végül valamiért nem használtak fel időben a kórházak.

A témában lapunk megkereste a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökét, aki elmondta, a kórházrendszer a július végén kiadott kormányrendelet értelmében csaknem tízmilliárd forintot kapott működési támogatásként a társadalombiztosítási források átcsoportosításával. A kórházaknak gyorssegélyként kiosztott tízmilliárdos működési támogatás ötven százalékából lejárt köz-, illetve szállítói tartozásokat kell csökkenteni, de a fennmaradó összeget a várólisták mérséklésére is lehet fordítani.

Velkey György szerint ez az összeg átmeneti könnyebbséget jelent a több mint hatvanmilliárd forintos lejárt tartozásállomány rendezésében. „Az egyes kórházak között pontosan felosztott támogatást szigorú szabályok mentén augusztus végéig kell felhasználni. Mivel ez a határidő még nem járt le, a Kehi pedig csak a felhasználást követően tudja ellenőrizni a pénz elköltésének szabályszerűségét, a visszafizetési kötelezettség mértékét még nem ismerhetjük” – szögezte le az elnök.

A VG-nek a kérdésben nyilatkozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is, szerinte a szakmai és pénzügyi ellenőrzések eredményeként az egészségügyi szolgáltatóknak fizetési felszólításokat adnak ki, amennyiben az Egészségbiztosítási Alapból kapott összeget nem a finanszírozási szerződésben meghatározott feladatra használták, vagy nem használták fel.

Az egészségbiztosítási törvény értelmében az intézményeknek kamatostól meg kell téríteniük ezeket az összegeket. Hozzáteszik, az év végéig ezek mértéke tovább emelkedhet, miután a kórházaknak egyetlen hónap áll rendelkezésükre, hogy felhasználják azt az összesen 1,8 milliárd forintot, amelyet elsősorban lejárt adósságaik rendezésére kaptak július végén az OEP-től.

Velkey György jelezte, a rendelet pontos és egységes értelmezése miatt az MKSZ szintén az OEP-hez fordult sürgős segítségért. Úgy fogalmazott, a kórházak és beszállítók számára kedvező értelmezésről „a választ azonnal megkaptuk, azt a tagkórházaink megismerték, ez a visszafizetési kötelezettséget csökkenteni fogja”. Az elnök szerint a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-rendelés ellenőrzése nyomán keletkező visszafizetések nehezen becsülhetők az év elején. „Ezek a megrendelések jelentős részben nem a kórházrendszerből, hanem a járó- és alapellátásból erednek. Az intézmények részére ilyen célra elkülönített keret nincs, a vényköteles készítmények és eszközök támogatása külön kasszából történik” – fűzte hozzá Velkey György.