Rekordok könyve: idén ősszel gyűlik össze a legtöbb babakocsis futó!

A mozgalom ötlete Nyári Zsolt és Nyári Fruzsina fejéből pattant ki

MH – 2014.08.25. 15:12 –

Mindennek fel lehet állítani a Guinness rekordját, miért éppen a babakocsis futásnak ne lehetne? Éppen erre készül két lelkes fiatal ősszel, a 29. Wizz Air Budapest Félmaraton mellett megrendezett Ligetkörön. A cél az egy eseményen részt vevő legtöbb babakocsis futó magyarországi Guinness rekordját felállítani. Persze ez a dolog alapvetően messze többről szól, mint egy a rekordkísérlet…

Az a gondolat ugyanis, hogy ha megszületett a baba, akkor attól kezdve anyukának évekig csak a mókuskerék jut sportolási lehetőségként, már a múlté. Nem csak a napról napra ismétlődő mindennapos rutinfeladatok ketrecében lehet futkosni végkimerülésig. Egyre népszerűbb – szerencsére – az a felfogás, hogy gyermekvállalás után sem kell abbahagyni kedvenc sportodat. Nem kell elhagyni magadat, testileg és lélekben is fiatal maradhatsz – és főképpen nem szükséges választani olykor a sport és a családi együttlét között sem. A legjobb példa erre, amikor apa és anya együtt fut, és közben tolnak egy babakocsiban egy mosolygó porontyot…


Fuss babakocsival! – a mozgalom

Nyari Fruzsina allo kicis

A mozgalom ötlete Nyári Zsolt és Nyári Fruzsina fejéből pattant ki (ők egyébként BSI babakocsis futónagykövetei is egyben), akik úgy találták, ideje szélesebb körben terjeszteni azt, hogy babával futni jó. Létrehoztak egy honlapot és egy facebook oldalt ahol időről időre hírt adnak arról, éppen mi történt a babakocsis futás háza táján, biztatnak mindenkit, hogy lépjen be a babakocsis futók egyre népesebb csoportjába a közösségi oldalon. Közös bemelegítéseket végeznek, együtt edzenek, tapasztalatokat cserélnek és sztorizgatnak, tehát nem tétlenkednek. Meggyőzik a fiatal anyukákat, hogy nem kell otthon gubbasztani azért, mert gyermek született. Vonják csak be őt is nyugodtan a mókába, és fussanak babakocsival! Így együtt a család, nem szenvednek hiányt a sportban – kerek a világ.

Ez már önmagában is csodálatos és tiszteletre méltó, azonban ők nem elégednek meg annyival, hogy csak egy klub, egy mozgalom a sok közül az övék – persze, hogy nem! Hiszen épp ez a lényeg, hogy ők ugyanaz az örökké életvidám, mosolygós emberek, akik voltak régen, s tettrekészségük, életörömük csak nőtt azzal, hogy egy új családtag is osztozhat a mókában.Rekordkísérlet a Ligetkörön

Kitalálták hát, hogy egy nagy tettel demonstrálják ezt a nagyszerű életérzést, amit a picivel való futás jelent számukra. Elhatározták, hogy magyarországi Guinness rekordot fognak felállítani, méghozzá babakocsival! Bár eddig is láthattunk gyerekkocsit toló futó anyukát vagy apukát futóeseményeken, de ők a 29. Wizz Air Budapest Félmaratonra, illetve ott a Ligetkörre időzítették a nagy dobást szeptember 14-ére: megpróbálják elérni, hogy az övék legyen a “legtöbb babakocsis futó egy eseményen” kategória csúcsa.

És innentől lehet kicsit bolondítani a dolgot, hiszen a táv alig több 3 kilométernél, nem verseny, tehát van mód vigyázni egymás lábára és kerekére. Így aztán nem kell spéci “futó” babakocsi, jó lesz anyukáink mély, fekvő kocsija is, ha bírja a strapát, sőt! Lehet kicsi, nagy, ikerkocsi – ha biztonságosan lehet vele kocogni, akkor már jó.  Mindegy, csak legyen a Ligetkörön minél több babakocsis futó, szülessen meg az a rekord – természetesen a legnagyobb biztonságban, hiszen az a legfontosabb! Ennek érdekében van néhány tudnivaló, amit nem árt szem előtt tartani. Ha részt vennél ebben a nagyszerű kísérletben, akkor végezetül olvasd el ezeket! Bár anyaként alighanem egyértelműek ezek a szabályok számodra is, hiszen egyetlen dologról szólnak: vigyázz a babára!

 

Babakocsis futás biztonsági feltételei

Ha úgy döntesz, hogy babakocsival futsz, sose feledd, hogy sokkal nagyobb körültekintést igényel a futásod, mint mikor egyedül vagy. A babád biztonsága a legfontosabb, és az hogy mind a ketten jól érezzétek magatokat. 1. A verseny előtt mindenképp próbáld ki milyen babáddal futni. Ne a versenyen teszteld!

 2. Indulás előtt ellenőrizd a babakocsit! (A kerekek a helyén vannak-e, fel vannak-e fújva megfelelően, a fék működik-e, biztonsági karpánt megvan-e stb.)

 3. A starthoz állás előtt mindenképp kösd be babádat a babakocsiba!

 4. Babád védelmére a verseny alatt különösen figyelj! Vigyél neki frissítőt! Óvd a szélsőséges időjárástól, gondoskodj napvédelemről a melegben, és esővédőről esős idő esetén!

 5. A versenyeken lehetőleg az utolsó sorokból induljatok, a tömeget elkerülve!

 6. Ügyelj az úthibák kikerülésére, aszfalton található szintkülönbségekre, padkákra, macskakőre stb.

 7. Ne fuss közel az előtted haladóhoz! Hagyj kb. 2 méter távolságot.

 8. Az útra figyelj és ne a körülötted lévő szurkolókra!

 9. Ne szlalomozz a futók között babakocsival!

 10. Váltó pontoknál és frissítő pontoknál különösen figyelj a babakocsira, nehogy felborítsák a tumultusban.

 11. Rövidebb távú versenyeken javasolt a részvétel babakocsis futóknak.A verseny során mindig tartsd szem előtt, hogy babád biztonsága az első! Ebben a sportágban a részvétel a legfontosabb, nem a sebesség és az idő.