Felavatták Lajtha László szobrát a Károlyi-kertben

"Hiánypótlás" a portrészobor

MH/MTI – 2015.06.30. 18:53 –

Felavatták a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László (1892-1963) szobrát az V. kerületi Károlyi-kertben kedden, a komponista születésnapján.

lajthalászló576Hoppál Péter kulturális államtitkár jelentős hiánypótlásnak nevezte a portrészobor átadását, hiszen korábban ilyen formában nem állítottak emléket Lajtha Lászlónak. Kiemelte életművének sokrétűségét, zeneszerzői, népzenekutatói, zenepedagógiai, kultúrdiplomáciai munkásságát, amely nélkül - mint mondta - nem lenne kerek a 20. századi magyar zenetörténet.

Hoppál Péter felidézte, hogy az 1950-es években a Károlyi-kertben tartott hangversenyeken nem hangozhattak el Lajtha művei, így úgy vélte, a mostani szoborállítás ennek a méltatlan örökségnek az ellentételezése is.

Dubrovay László zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökségi tagja azt emelte ki, hogy Lajtha László itthon szolgálta a magyar kultúra ügyét és a haza melletti kiállása példaértékű lehet minden nemzedéknek.

Mint mondta, Lajtha "franciás útja" - azaz a francia zenei hatások erőteljes beépítése zeneszerzői felfogásába - megnehezítette életművének elfogadását egy olyan korban, amelyben a német zene hegemóniája egyértelmű volt.

Szentgyörgyvölgyi Péternek, Belváros-Lipótváros polgármesterének a levelét Böröcz László alpolgármester olvasta fel. A polgármester a köszöntőben felidézte, hogy Lajtha László kisgyerekkorától a kerületben nevelkedett, későbbi munkásságából pedig többek között pedagógusi tevékenységét emelte ki olyan jeles tanítványokkal, mint Ferencsik János vagy Tátrai Vilmos.

A szoboravatásra hazautazott Amerikából a komponista fia, Lajtha Ábel agykutató, Szent-Györgyi Albert egykori tanítványa is. A 93 éves tudós az MTI-nek felidézte: a szobor ötlete Lajtha Ildikótól, a zeneszerző unokahúgától származik. "Ildikó nagyon szerette édesapámat, vele volt, amikor én már nem lehettem. Nagyon sokat tett apám munkásságának itthoni elismertetéséért és szívügye volt a szobor felállítása is, ezért különösen fájó, hogy végül már nem érhette meg". Kiemelte Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója és Solymosi Tari Emőke zenetörténész segítségét is.

Lajtha Ábel arról is mesélt, hogy a szobor helyszínéhez közel, a Váci utcában laktak, ahol ma emléktábla őrzi Lajtha László nevét - sőt az egész házat Lajtha-háznak nevezik -, de tudomása szerint ez az első köztéri szobor apjáról. 

Úgy vélte, Lajtha László itthoni emlékezete még mindig nincs méltó helyen, keveset játsszák a műveit, köztük a legfontosabbakat, a szimfóniákat is; ebben a végletekig erkölcsös, tisztességes személyisége is szerepet játszhatott. "Amikor a rádió zeneigazgatója lett, nem engedte, hogy a saját műveit játsszák. Ha valaki hozott neki egy ceruzát, visszautasította azzal, hogy őt nem lehet megvesztegetni. 
Életfilozófiája, amely szerint az embereken segíteni kell, nem pedig ártani nekik, sem a náci, sem a kommunista időkben nem volt népszerű" - vélekedett.

Lajtha Ábel 1948-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol azóta is él. Mivel apja utazását korlátozták és amerikai feleségével és gyerekeikkel nekik is kockázatos lett volna hazalátogatniuk, 1948 és apja 1963-as halála között már nem találkozhattak.

"Élete utolsó évében még ki tudott menni Angliába a bátyám családjához és reméltük, hogy a következő évben talán hozzánk is kijön, de sajnos addigra meghalt. A személyes találkozást éveken át heti rendszerességgel írt levelek helyettesítették, amelyek közül sokat - mai szemmel sajnos - már kidobtam" - mesélte.

Lajtha Ábel elmondása szerint apjának mély magyar gyökerei voltak, de hazája zenei hagyományain kívül a francia zene - főként a francia impresszionizmus - is nagyon erős hatással volt rá. 

"Kiadója is francia volt, és ha csak tehette, Párizsba utazott. Liszten kívül az egyetlen magyar komponista, aki tagja volt a francia Művészeti Akadémiának". Lajtha Lászlót életében a nála egy évtizeddel idősebb Bartókkal és Kodállyal együtt úgy emlegették: "les trois grands hongrois" (a három nagy magyar).

Gálhidy Péter szobrászművész alkotásának felavatásán Nyitrai Mariann énekelt Lajtha László gyűjtéséből az Üsztürü Zenekar közreműködésével. A szoborhoz koszorúkat, virágokat helyeztek el a felszólalók, a rokonok és a zeneszerző tisztelői, majd Lajtha László műveiből összeállított ünnepi hangversenyt adtak a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

Lajtha László szobrának felállítását a Hagyományok Háza, a Magyar Művészeti Akadémia, a Lajtha László Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat és Belváros-Lipótváros Önkormányzata támogatta.