A Zwack legenda folytatódik

Hat generáció, 225 év - A Zwack család és az Unicum története egy városi sétán keresztül

MH/Szilágyi Levente – 2015.06.18. 20:04 –

Idén ünnepli 225 éves évfordulóját az Unicum, az egyik legismertebb magyar márka, amelyet a Zwack család hat generáció óta gyárt. A gyógy- és fűszernövényekből készült likőr története a Zwack családéval együtt maga a történelem, az ország története is. A BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) városi sétáján az eredeti helyszíneken ismerkedhet meg mostantól bárki a család múltjával és a világhírű ital legendájával.  

A legendárium szerint az italt 1790-ben alkotta meg II. József udvari orvosa, a Zwack család egyik őse, aki a különleges gyógynövénylikőrrel kínálta az uralkodót, aki állítólag nem győzte magasztalni a csodálatos italt, és azt mondta, „Das ist ein Unicum!” („Ez egyedülálló”). Az első Zwack János által alapított gyár megvalósulásáig 50 évet várni kellett várni. Az Unicumot 1883-ban vették lajstromba, a mára már jól ismert, a cég védjegyévé vált gömbölyded üveggel és fehér alapon lévő piros kereszttel. A többi azóta már történelem.

 A BUPAP városi sétáját első alkalommal az újságíróknak mutatták be, de jó hír, hogy mostantól bárki jelentkezhet az eseményre. A különleges séta a Szentháromság utcában lévő Ruszwurm cukrászdából indult, mivel ez volt Zwack Péter egyik törzshelye. Bár az általános túrák házigazdái hivatásos idegenvezetők, az első alkalommal a céget vezető Zwack Izabella, Zwack Sándor és édesanyjuk Anne Marshall részéről hallhattunk eddig nem ismert történeteket.  

zwack uri utca Az Úri utcai ház előtt Zwack Péter felesége, Anne Marshall és két gyereke   A túra következő állomása a Várba vezetett, az Úri utca 45-be, amely a család otthonaként szolgált 1927 és 1948 között. A család közvetlen szomszédságában olyan illusztris személyek laktak mint Franci Hohenlohe herceg, Gróf Széchenyi Zsigmond, akinek háza tele volt az afrikai vadászatai, expedíciói alkalmával gyűjtött trófeákkal vagy éppen a Cartier család is. A hírek ékszerész felesége Széchenyi grófnő volt, fiuk, Claude Péter legjobb barátja volt. Egyszer, amikor együtt játszottak, a két fiú beesett egy üvegajtón és csúnyán megvágták magukat.

Zwack Péter édesapja, Zwack János, a család harmadik generációját képviselte a Zwack gyár élén, édesanyja Wahl Vera volt, aki a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek (ami a későbbiekben Csepel Művek lett) alapító tulajdonosának, Weiss Manfrédnak volt az unokahúga. Bár családja zsidó származású volt, mindkét ágon kikeresztelkedett, így ő szigorú katolikus nevelést kapott, vasárnaponként a Mátyás templomba jártak. Zwack János nagyon szigorúan nevelte fiát, a kor akkori hagyományai szerint magázódtak, mint ahogyan a szülők is egymást között.

A vörös kereszt használatáért 1899-től kezdve évente tekintélyes összeget fizetett a cég a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek. 1922 után ez a megállapodás megszűnt, ezért a kereszt színét aranyra, a háttérét pedig pirosra változtatták, ahogy ezt mind a mai napig használják.

Amikor kocsival utaztak, és pár percet késett, édesapja nem várta meg Pétert, hanem elindult nélküle – tudtuk meg Zwack Sándortól, aki ma a gyártási folyamatokat felügyeli a cégnél.

Zwack Péter először németül tanult meg és napi sétájuk során gyakran látták Gróf Apponyi Albertet. A későbbi nevelő pedig rudabányai bányász fia volt, aki Fradi szurkolót nevelt belőle. Élete végéig nagy sportrajongó maradt, kedvenc csapata a Ferencváros. Kisfiúként az Úri utcában állandóan az ablakban álldogált, hogy megnézze elég jó-e az idő a focimeccsre, egészen addig, míg a belügyminisztérium épülete előtt kint álló őr át nem jött megkérdezni, hogy nem alvajáró-e a kisfiú.

Bár hívő katolikusként éltek, de a zsidótörvények így is érintették a családot, amire már időben próbáltak felkészülni. Amikor lehetett tudni, hogy baj lesz, először az Attila útra mentek ismerősökhöz, de a német megszállást a Gellérthegyen, a Minerva utcában, Zwack János nővérénél vészelték át. Zwack Mária, akit a családban csak Mici néniként emlegetnek, egy rendkívül vonzó nő volt, háromszor ment férjhez és Ady Endre szerelme és múzsája is volt. A költővel egy Graz melletti szanatóriumba találkozott, ahol Adyt is kezelték. Az irodalomtörténetből Mylitta néven találhatunk a költő által a Zwack lányhoz írt verseket. Zwack Péter nagynénjének emlékére a cég Mylitta álma néven dobott piacra egy tokaji aszú típusú bort.

A csodálatos megmenekülés

Zwack Minerva utcaZwack Sándor és Izabella a Minerva utcai ház előtt   Amikor Zwack Jánosék a Gellérthegyre, a Minerva utcába költöztek testvére Zwack Mária házába, jó kapcsolatokat építettek ki az ott lévő svéd diplomatákkal, mivel Mici néni villája egy karnyújtásnyira helyezkedett el a nagykövetség épületétől. Jó barátok lettek a nagykövetségen dolgozókkal, így az akkor Budapesten zsidókat mentő Raoul Wallenberggel is, gyakran összejártak beszélgetni, kártyázni. Wallenbergnek egyébként a Minerva utcai épületben irodája is volt az első emeleten. Megszámlálhatatlanul sok zsidó embernek állított ki menleveleket (schutzpass-t), de svéd útlevelet csak harmincnak, abból hármat Péternek és szüleinek.

Egy októberi napon a Minerva utcai házban megjelentek a nyilasok, miután vélhetően feljelentették a családot. A családtagokat felsorakoztatták a fal mellé, hogy utána elhurcolják őket a Duna-partra. Zwack Péter unokatestvére, Lajos (Péter unokatestvére) azt kérte, hogy hadd vehesse még fel a cipőjét, ezért a nyilasok megengedték, hogy felmenjen érte az emeletre. A család beszámolója szerint Zwack Péter annyira biztos volt benne, hogy meg fog halni, hogy gyorsan megette azt az egész tábla csokoládét, amit az ostrom idejére kapott. Amíg Lajos felfutott cipőjéért, addig Lars Berg, a szomszédos házban lévő svéd nagykövetségről futva átérkezett a kapuba. Berg egyébként a svéd vízilabda válogatott tagja volt és határozott fellépéssel, egy pisztollyal a kezében azt kiáltotta, hogy ez a ház svéd védelem alatt áll, és így sikerült távozásra bírnia a nyilasokat. A család így ideiglenes svéd okmányokkal megúszta a további zaklatást, de ez esemény örök nyomot hagyott bennük.

Az oroszok bevonulása idején egyébként egy fiatal német katonát is bujtattak Mici néni villájában, akinek civil ruhában sikerült megmenekülni a Vörös Hadsereg elől.

A második világháborút a soroksári gyár sem úszta meg, a gyár szinte teljesen megsemmisült. A bevonuló orosz csapatok nem kímélték a megmaradt készleteket – közel egymillió liter szeszről van szó-, de ami a család nagy szívfájdalma, hogy a hordókat is mind elvitték, hogy pontonhíd építésére használják fel őket.

Mire Zwack János 1948-ra teljesen felépítette a gyárat, akkor jött az államosítás. Zwack Sándor elmondása szerint nagyapját az irodájában látogatta meg az ÁVÓ és az Eldorádó című filmből is ismert jelenet szerint a rendőrök egy százdollárost találtak nála, amit persze ők rejtettek el a szőnyeg alá. Ennek ürügyével tartóztatták le és vették állami kézbe a gyárat és egyben a receptre is rátették a kezüket, hamis receptet adták át, az igazit pedig elvitték magukkal az emigrációba. Ettől kezdve két fajta Unicum létezett, az egyik az állami tulajdonban lévő magyar és az eredeti, amit csak évtizedekkel később kezdtek el gyártani Olaszországban. Zwack János az Egyesült Államokból beperelte az államot, amit meg is nyert, így a hamis Zwack márkanév alatt futó termékről le kellett venni a Zwack nevet. A terméket egyébként is csak szocialista országokban forgalmazhatták.

Az emigráció évei

A kommunista hatalomátvétel után a gyár mellett a család budapesti házát is elvették és ezután döntött a család úgy, hogy elhagyja az országot. Zwack Péter édesanyja a kiváltságos életmód elvesztésén gyorsan túltette magát. Emigránsként is mindig csak előre nézett, és amikor megérkezett New Yorkba, rövidesen üzletet nyitott, ahol kézműves méterárut árultak.

Zwack János számára az emigráció elfogadása jóval nehezebb volt. Amikor megérkezett Amerikába, az Ellis Island-en, a bevándorlók gyűjtőszigetén- fiával együtt egy óriási százszemélyes hálóteremben hetekig vártak arra, hogy megkapják a belépő okmányokat. Nem kis előnyt jelentett, hogy zsebükben volt az eredeti Unicum recept, ezzel tudták múltjukat és jövőbeli terveiket is hitelt érdemlően bizonyítani. Nehezen hinnénk, de a család elmondása szerint Zwack Péter első munkája porszívó ügynök volt New York akkor még hírhedt negyedében, a Bronxban. A megbízás nem tartott sokáig, mivel állítólag nem tudta rendesen bekapcsolni a gépet.

Zwack Péter eleinte Chicagóban majd New Yorkban élt első feleségével, Iris-szel és e házasságából született öt gyermekével. 1964-ben önálló borimportőr céget alapított New Yorkban, két évvel később egy másik szeszipari vállalat exportigazgatója lett. 1972-ben visszament Olaszországba, 1970-ben visszatért Európába, hogy felügyelje a Zwack Unicum olaszországi gyártását és marketingjét. Olaszország a mai napig a cég legnagyobb külföldi piacának számít, az értékes likőr szinten mindenhol kapható.

zwack péter apjával jó nem leadZwack Péter édesapjával New Yorkban  

A nagy újrakezdés

Amíg más emberek nyugdíjukra készülnek, addig Zwack Péter számára az igazi munka csak akkor kezdődött, amikor 1987-ben, Demján Sándor, a Magyar Hitelbank elnökének bíztatására hazalátogatott. A találkozás másnapján elment a Mátyás-templomba misére, mint ahogy korábban és ott szerzett élmények után határozta el, hogy hazatér és visszavásárolja a családi italgyárat. Annak ellenére, hogy a vállalatukat államosították, Zwackék nem kapták vissza az Unicumot gyártó céget és a gyárépületeiket, mindent vissza kellett venniük. Hatalmas kölcsönt vett fel, és 20 millió dollárért vették vissza a családi vállalkozást 1991-ben, amelyben az igazgatóság elnöke lett. 2008-ban adta át a stafétabotot a hatodik generációt képviselő fiának, Zwack Sándornak, miközben ő megmaradt a vállalat tiszteletbeli elnökének. Zwack Péter 1991-ben Magyarország nagykövete lett az Amerikai Egyesült Államokban, ahová negyven évvel korábban menekültként érkezett meg.

Az Unicum-szíve: A titkos gyógynövény mix

zwack gyógynövények225 éve ugyanazok az az alapanyagok, csak az arányok változtak  A túra a Zwack Soroksári úti gyáránál ér véget, ahol még az 1990-es évek elején palackoztak is, de ez ma már Dunaharasztiban zajlik. Lehetőség nyílik megtapintanunk és megszagolnunk az Unicum összetevőit és a lepárlási módszereket összefoglaló ábrákat is szemügyre vehetünk.

A likőr, amely elnyerte II. József csodálatát, több mint negyven gyógy- és fűszernövény kombinációjából készül 1790 óta. Az alapanyagok nem, az arányok viszont változtak az évek során. Létezik egy előre ledarált gyógynövény mix, amit hozzáadnak a többi gyógynövényhez, amit csak Unicum szívének neveznek. Ennek a keveréknek az összetételét csak a család ismeri, pontosabban Zwack Péter felesége, így a titkos recept megnevezés nem csak marketing fogás, hanem valóság - avatott be a gyártás titkaiba Zwack Izabella.

A Soroksári úti Zwack múzeum bemutatja a család történetét, de emellett Európa legnagyobb, 17000 darabot számláló minipalack gyűjteményét is tartalmazza, amit a gyár korábbi igazgatójának Gerencsér Emilnek a szorgos gyűjtő munkájának köszönhető.

Az Unicum gyártása megőrizte kézműves jellegét, a gyárba betérők hitetlenkedve hallják, hogy a Soroksári úti gyárban készül a több millió liternyi likőr, amelyet minden esetben minimum fél évig tölgyfahordókban érlelnek. A séta egyik legérdekesebb része minden kétséget kizáróan az, amikor félkész állapotban lévő Unicumot és Unicum Szilvát megkóstoljuk. Elsőre ennek ízét erősebbnek érezzük, mint a kereskedelmi forgalomban kapható társaikat. Mind a hagyományos, mind az újabb, a fiatalabb generáció ízlésvilágát tükröző szilva kortyolása közben érezzük, hogy itt e különleges, hungarikum mögött, több mint kétszáz év szaktudása, szorgalma és munka iránti szeretete van.

A jövőről szólva Zwack Izabella lapunknak elmondta, hogy céljuk, hogy az Unicumból világmárka legyen és hogy megmaradjon családi vállalkozásként a cég. „Édesapám mindig azt mondta, hogy a múlt a jövőre kötelez” -tette hozzá az üzletasszony.  

 

A Zwack városi túrájára a cég honlapjá, a www.unicum.hu oldalon lehet regisztrálni.