Új magyar filmek a palicsi filmfesztiválon

Liza, a rókatündér mellett a Káin gyermekeit is láthatja a nagyérdemű

MH/MTI – 2015.06.12. 18:38 –

Tíz kategóriában több mint 80 filmet mutatnak be idén az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján, amelyet július 18. és 24. között rendeznek meg a vajdasági Szabadka melletti Palicson.

Ezek között az idén is szerepel az új magyar filmek válogatása, de más kategóriákban is szerepelnek magyar filmek.
Siflis Zoltán, a fesztivál magyar programjának válogatója az MTI-nek pénteken elmondta: "Még közel nem rózsás a helyzet a magyar filmgyártásban, de az elmúlt évekhez viszonyítva a 2013-2014-es évben megnőtt az érdekes és értékes filmek száma", és az új magyar filmeket "sajátos nézőpontból kibontakozó történetmesélés, egyéni hatásmód jellemzi". 

Liza576x356Vetíteni fogják Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmes rendezését, a Liza, a rókatündér című vígjátékot, Miklauzic Bence Parkolóját, amelyben két férfi küzd egymással látszólag egy parkolóhely miatt, később azonban kiderül, két világkép csap össze a bérházak tövében. A Senki szigete című nagyvárosi mesét is bemutatják Palicson. Török Ferenc Budapestről szóló filmje főleg a fiataloknak szól. A második világháború idején játszódó Drága Elza! című dráma komolyabb témát dolgoz fel: Füle Zoltán alkotása 1942-ben a keleti fronton játszódik, és egy magyar katonáról szól, aki egy adminisztrációs hiba miatt lemaradt a hazafelé tartó vonatról. 

Káin-gyermekeiA palicsi közönség megnézheti Gerő Marcell Káin gyermekei című filmjét is. A dokumentumfilm az 1985-ben Monory Mész András által készített Bebukottak című film kiegészítésének is tekinthető, mert a 30 évvel ezelőtt a tököli fiatalkorúak börtönéről készült alkotásban szereplő három férfi életútját mutatja be. A dokumentumfilmek között lesz látható Gulyás János Mintha nem otthon lennék című alkotása, amely a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa következményeiről szól, a rendező a katasztrófa után három évvel keresett meg néhány családot a több száz, kiköltözésre kényszerült ember közül.

A palicsi filmfesztivál végleges versenyprogramja még nem készült el, így még azt sem lehet tudni, melyik film nyitja meg a seregszemlét - mondta el az MTI-nek Dejan Zvekic, a fesztivál kommunikációs igazgatója. (Siflis Zoltán péntek reggel az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a fesztivált a Saul fia című film nyitja meg. Ezt az állítását később visszavonta.)

A versenyprogramban szereplő filmek a fesztivál három fő elismeréséért - a legjobb filmnek járó Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért versenyeznek, az alkotásokról öttagú zsűri dönt. Emellett idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést a fiatal európai alkotók egyikének.

Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat az idén Roy Andersson svéd és Zelimir Zilnik szerb rendezőnek ítélték oda. 

A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén a szlovák filmekre koncentráltak a szelektorok, ilyen kategória is szerepel a programban. A szervezők emellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. A rendezvényen közel 160 filmalkotó, színész és kritikus vesz részt.