Aláírták a Magyar Zene Háza tervezői szerződését

Az építész szerint nőni fog a Liget zöldfelülete

MH/ MTI – 2015.06.10. 13:28 –

Aláírta a Bartók Központ - Magyar Zene Háza tervezői szerződését  Fudzsimoto Szu építész, Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója és Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

zene háza szerződés leadBatta András, a Zeneakadémia volt rektora, a Magyar Zene Háza-munkacsoport vezetője, Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, az épület győztes terveit elkészítő Fudzsimoto Szu japán építész és Mozsár István, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgatója (b-j) a Bartók Központ - Magyar Zene Háza tervezői szerződésének aláírásán. MTI Fotó: Máthé ZoltánBaán László közölte: a szerződés az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére vonatkozik. Az év végéig kidolgozandó, részletes tervek alapján lehet kiírni 2016-ban a közbeszerzési szerződést, hogy a jövő esztendő első felében megindulhasson az építkezés, és 2018 tavaszán megnyílhasson az épület a Városligetben, a Hungexpo régi irodaházainak helyén.

Baán László emlékeztetett arra, hogy az irodát vezető Fudzsimoto Szút a Wall Street Journal 2014-ben a világ leginnovatívabb építészének választotta, egy valódi világsztár épít tehát Budapesten.Fudzsimoto Szu elmondta: számára az egyik legizgalmasabb kihívás a természetet az építészetbe integrálni. A Bartók Központ - Magyar Zene Háza a park közepén épül majd fel, így nagyon szép feladat a természetet integrálni az épületbe; ez volt a fő ok, amely a pályázaton való indulásra ösztönözte.

A környezetvédők félelmeire reagálva Fudzsimoto Szu kiemelte, hogy a Liget Budapest projekt eredményeképpen nőni fog a park zöldfelülete, és úgy vélte, hogy lehetséges megtalálni az egészséges egyensúlyt az új épületek és a liget fáinak védelme között. Végeredményben a projekt mérlege pozitív lesz - hangsúlyozta.

városliget tervAz épület győztes terveit elkészítő japán Sou Fujimoto Architects építésziroda és a Pelaga Bt. által készített, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. által közreadott látványterven a Városligetbe tervezett Bartók Központ - Magyar Zene Háza épülete. MTI Fotó: Városliget Zrt.Beszámolója szerint a terv hangsúlyos része a széles védőtető, amely túlnyúlik az épületen, külső és belső tereket is létrehozva. A park felé nyitott szabadtéri részek számos programnak, koncerteknek, fesztiváloknak adhatnak otthont, összekötve a házat a ligettel.

Lenyűgöző a Liget Budapest projekt - szólt Fudzsimoto Szu a nagyszabású beruházásról, hozzátéve: a Városliget egy hatalmas városi park, amelyben múzeumok, kulturális helyszínek jelenleg is együtt élnek a természettel. Ez a szimbiózis a projektnek köszönhetően erősödhet is - vélekedett a japán építész, aki emlékeztetett arra is, hogy Magyarország és Japán milyen intenzív kapcsolatokat ápol a zenén keresztül.

 

Élményszerű utazás

Az épület dizájnja, látványa, a tájba illesztettsége egyesítve a Magyar Zene Háza munkacsoport kiváló koncepciójával olyan tartalmat fog nyújtani, ami unikális nemcsak Magyarországon, de a világon is - fejtette ki Baán László.

A miniszteri biztos szerint a zene megközelítését nem hagyományos állandó és időszaki kiállításokon keresztül képzelik el, hanem a legújabb technológiák felhasználásával, egy különleges, élményszerű utazást lehetővé téve a zene világában és a magyar a zenetörténetben.

Az ikonikus épületben helyet kapó Bartók Központ - Magyar Zene Háza - bár hangversenyek is lesznek benne - nem egyszerű koncertterem lesz, hanem a változatos típusú programoknak és aktivitásoknak köszönhetően valódi élményközpont - mondta el Baán László.