A Saul fia megnyerte a Cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját

Hatalmas elismerést kapott a magyar film

MH – 2015.05.24. 20:06 –

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia megnyerte a Cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját. A magyar alkotás a világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusokból álló zsűri, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját is, illetve egy neves francia díjat is elhódított.

Saul-ReutersA Saul fia stábjának egy része: Röhrig Géza (b1), Nemes László (b3), Clara Royer forgatókönyvíró (b4) - Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Vasárnap este adták át a Cannes-i Filmfesztivál díjait: az egyik legrangosabb európai filmes seregszemle versenyprogramjában mutatták be a fiatal magyar rendező alkotását, a Saul fiát, amely elnyerte a fesztivál kritikusainak fődíját, amely az Arany Pálma után a második legrangosabb elismerés ezen a mustrán.

Francia film kapta az Arany Pálmát
Jacques Audiard francia rendezőnek a párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Srí Lanka-i tamil menekültekről szóló filmje, a Dheepan kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a 68. cannes-i filmfesztiválon. 

A fiatal rendező hatalmas sikere Cannes-ban többek között azért érdemel figyelmet, mert négy és fél évtizede nem volt rá példa, hogy magyar rendező első alkotása szerepelt a hivatalos versenyprogramban és versenybe szállhatott az Arany Pálmáért. A világ legrangosabb filmes seregszemléjének hivatalos versenyprogramjába meghívott magyar film legutóbb harminc évvel ezelőtt kapott díjat a nemzetközi zsűritől: Szabó István a Redl ezredesért a zsűri díját vehette át 1985-ben.

 A Saul fia szombaton megkapta a külföldi filmkritikusok Fipresci-díját, valamint a Francois Chalais-díjat is.

A legjobb női szerepformálásért két színésznő kapott megosztott díjat a nemzetközi zsűritől: Rooney Mara amerikai és Emmanuelle Bercot francia színésznőnek jutott az elismerés..

Rooney Mara az 1950-es években New Yorkban játszódó Carol című leszbikus szerelmi történet egyik főszerepéért kapta meg a díjat. Az alkotást az elegáns stílusáról ismert amerikai Todd Haynes rendezte. A francia Emmanuelle Bercot pedig Mainwennnek egy házaspár viharos kapcsolatáról szóló Mon roi (Királyom) című filmének főhősnőjét alakította. 
A legjobb férfi alakításért járó díjat a francia Vincent Lindon érdemelte ki Stéphane Brizé La Loi du marché (A piac törvénye) című filmjében nyújtott szerepformálásáért, amelyben egy munkanélküli családapát alakít.

A zsűri díját Jorgosz Lantimosz görög rendező kapta meg The Lobster (A homár) című filmjéért. A legjobb forgatókönyv díját Michel Franco mexikói filmes Los Angelesben játszódó Chronic című alkotása érdemelte ki, amely egy haldokló betegekkel foglalkozó ápolóról szól.