Magyar darabbal nyit az ukrán színházi fesztivál

A K und K Karády Katalin életéből villant fel képeket

MH/ MTI – 2015.05.22. 10:27 –

Az ukrán XVII. Melpomena Tavrija Nemzetközi Színházi Fesztivál vendégeként látogat Herszonba a Békéscsabai Jókai Színház. A magyar társulat a K und K című darabjával nyitja a rendezvényt.

Nem lesz idegen a környezet Merő Béla számára, hiszen huszonöt éve rendszeresen dolgozik rendezőként az ukrajnai, többségében oroszok lakta városban, többször zsűrizett is már a fesztiválon. A békéscsabai színház ráadásul aktív kapcsolatot ápol az ukrajnai teátrummal – mondta el a K und K-t színpadra állító szakember.

Merő Béla hangsúlyozta: a fesztiválnak nem a versenyzés a célja, hanem a találkozás, a színház kultúrájának ápolása. Aleksandr Knyiga, a herszoni Kulisa Akadémiai Színház és a fesztivál főigazgatója fontosnak tartotta, hogy a tragikus események, a nehéz anyagi körülmények ellenére is megtartsák a rendezvényt, mivel az emberek szeretik és igénylik a színházat, s a fesztivál életben tartásával a művészet legyőzhetetlenségét, a békét és szabadságot hirdetik – mondta el a rendező.     


Karády testesíti meg a művészi hitvallást

k und kHorváth Margit és Liszi Melinda az idős, illetve a fiatal Karádyként (Fotó: MTI - Rosta Tibor)Magyarországról a békéscsabai teátrum vesz részt a fesztiválon, ezen kívül egy portugál és egy grúz társulat lép még fel, rajtuk kívül csak ukrán színházak lesznek jelen.     

Merő Béla elmondta: Karády Katalint nem igazán ismerik Ukrajnában, hiszen amikor a művésznő ismert és elismert volt, a két ország között nem volt "baráti" a viszony. "Katonailag akkor ellenségek voltunk, de ma, a művészetben nem vagyunk azok" - fogalmazott. Mint mondta, számára Karády Katalin alakja éppen a művészi hitvallást testesíti meg.     

A darabot feliratozni fogják ukrán nyelvre, de a rendező szerint vizuálisan olyan erős az előadás, hogy enélkül is meg fogja érteni a közönség.     

A K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékot Apáti Miklós írta. A novemberben bemutatott darab az Amerikába emigrált, sejtelmes hangú egykori filmsztár visszaemlékezéseiből villant fel képeket. Karády Katalin életének fontos szereplői idéződnek fel az énekes-színésznő tudatában, férfiak jelennek meg a múltjából: szerelme, felfedezője és az apja. A szerző két Karádyt jelenít meg a műben: egy fiatalt, aki fürdött a sikerekben; és egy időset, aki életének utolsó nagy döntésére, a hazatérésre készül az amerikai kalapszalonban, ám ez már nem adatik meg neki.     

A főbb szerepekben Horváth Margit, Liszi Melinda, Babócsai Réka, Tege Antal és a Jászai-díjas Kovács Frigyes látható. A produkciót Vozár M. Krisztián zongorajátéka kíséri.     

Merő Béla elmondta: év elején másfél hónapot töltött az ukrajnai Herszonban, ahol szerinte egyáltalán nem érződik a háború. "A latin mondás szerint fegyverek között hallgatnak a múzsák, de szerintem ez fordítva igaz: múzsák között hallgatnak a fegyverek" – fogalmazott.