Finn-magyar együttműködés az oktatásban

A Demola program már 11 országban van jelen, és 37 egyetemen alkalmazzák kiemelkedő sikerrel, segítve a vállalkozások építését

Bódy Géza – 2015.04.24. 09:21 –

A finn Demola üzleti modellre alapuló együttműködési megállapodást írt alá tegnap a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egy finn–magyar vegyes vállalattal. A fő cél, tőkebefektetések nélküli projektek támogatása, fizetni pedig a szellemi termék megvételekor kell.

finnKorányi László, a Technopolitan vezérigazgatója, Péceli Gábor, a BME rektora, Pasi Tuominen, Finnország budapesti nagykövete és Barta-Eke Gyula, a BME kancellárja (Fotó: Horváth Péter Gyula)
A magyar–finn kapcsolatok egyik legfontosabb területe az innováció, emelte ki tegnap Pasi Tuominen, Finnország budapesti nagykövete, mielőtt a BME együttműködési megállapodást írt alá egy finn–magyar vegyesvállalattal. Nagy előrelépés, hogy a két ország együttműködésben fejleszti tovább a Demola programot, amely már 11 országban van jelen, és 37 egyetemen működik sikerrel – mondta.

A nagykövet abban bízik, hogy ezt a finn egyetemi-ipari startup modellt hazánkban is sikerrel alkalmazzák majd. Péceli Gábor, BME rektora a Magyar Hírlapnak azt mondta, képzésükkel és a modellel a gazdaság termelékenységéhez teremtenek hozzáadott értéket. Hangsúlyozta, a startup cégek indulása átformálja az üzleti, gazdasági világot. Az egyetemen is azt tapasztalják, egyre több céget alapító fiatal kerül ki tőlük, sőt, már a tanulmányi éveik alatt becsatlakoznak ilyen cégekhez, vagy önállóan kezdenek dolgozni, fejleszteni. Mint mondta, a kormány is azt szeretné, hogy ezek a fiatalok sikeresek legyenek. A BME ebben partner, számos tanulójának nyújt lehetőséget műhelymunkára, más cégekkel való együttműködésre.

A Demola előnyeiről az új cég, a Technopolitan vezérigazgatója beszélt. Mint mondta, a társaság mintegy közvetítőként működik az ipari vállalatok, az egyetem és hallgatói között, elősegítve a közös, Demola-modellre épülő projekteket. A program lényege, hogy a piac által felvetett kérdésekre több szakterület hallgatói egyetemi oktatókkal és vállalati szakemberekkel közösen fejlesztenek megoldásokat. Így a cégek friss ötletekhez jutnak, a diákok pedig innovatív termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek, valamint vállalkozói tapasztalatokra tesznek szert. A Demola keretén belül részt vesznek a fejlesztés és a mentorálás folyamatában is, gyakran egy-egy startup felépítésében is támogatást nyújtanak, például amikor az iparvállalat mégsem hasznosítja a fejlesztés eredményét. Egy-egy szellemi termékért csak a vásárláskor kell fizetni, a Technopolitan a vevő és a szellemi terméket eladók összehozásában segít.


Sokat köszönhetünk a fiataljainknak

2 perces interjú: Pasi Tuominen Finnország budapesti nagykövete

- Milyen a finn startup cégek helyzete?

- Nálunk is fejlődőben van ez a réteg, noha innovációs téren nincs okunk panaszra. A gazdaság szempontjából igen lényeges és viszonylag újdonságnak számító piaci szegmens a startup. Sok nagy tehetségű fiatalunk van. Számos innováció, kutatás és fejlesztés fűződik hozzájuk.

- Mely szakterületen jelennek meg leginkább a fiatal vállalkozások?

- Ez érdekes, némileg eltér a magyar vonatkozástól. Finnországban kiugró arányban vannak jelen például a játékipari fejlesztések (például az Angry Birds – a szerk.) területén a startupok. A vállalkozások köré aztán újabbak csoportosulnak. Ám nem szabad elfeledkeznünk a távközlés területéről, a Nokiáról sem. Nálunk is számos, startupot segítő programot indítanak, akár kormányzati segítséggel. A finn startupok súlyát jól mutatja, hogy itt rendezik a Slush konferenciát, amely a kezdő vállalkozások egyik legnagyobb összejövetele Európában.

- Az agyelszívástól mennyire tartanak?

- Úgy gondolom, ez is benne van a pakliban. Itt is működik az elvándorlás, noha nem vészes a helyzet, sőt! Igyekszünk marasztalni fiataljainkat, hiszen a gazdaság fejlődéséhez nagymértékben járulnak hozzá ötleteikkel, munkájukkal. Hatalmas adóbevételhez jut általuk a gazdaság.