Szijjártó Péter megnyitotta a mexikóvárosi magyar kereskedőházat

A külgazdasági és külügyminiszter több megállapodást is aláírt a mexikói kormánnyal

MH/MTI – 2015.03.27. 07:58 –

Ünnepélyesen megnyitotta a mexikóvárosi magyar kereskedőházat csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki több megállapodást is aláírt a mexikói kormánnyal, és Magyarország megfigyelőként való felvételét kérte a Csendes-óceáni Szövetségbe.

A magyar tárcavezető, aki Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági és José Antonio Meade Kuribrena külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket, az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a tavalyi magyar export Mexikóba abszolút rekordot döntött és 17 százalékos növekedést követően elérte a 640 millió dollárt. Magyarország a miniszter szerint idén szeretné tovább növelni kivitelét, ezért a mexikóvárosi látogatása során hat lépés, illetve megállapodás valósult meg.
"Először is megnyitottuk a kereskedőházunkat, amely már ezt megelőzően nyélbe is ütötte az első exportüzletet és 15 ezer dollárért adott el magyar borokat" - nyilatkozott a miniszter.
Másodikként a magyar Eximbank 287 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar-mexikói vállalatközi együttműködés érdekében - mondta, majd harmadik lépésként megemlítette, hogy összehívták a gazdasági vegyes bizottság ülését április 27-re.

szijjártóJosé Antonio Meade Kuribrena külügyminiszter (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Mexikóvárosban (Fotó: MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium)
Kifejtette, negyedik kezdeményezésként újraindítják a beruházás-védelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, amelyeket mielőbb szeretnének lezárni.
Hozzátette: "ötödikként 40 önálló állami ösztöndíjat ajánlottunk fel magyar egyetemeken mexikói hallgatóknak, amit el is fogadtak. Hatodikként pedig ma aláírtunk három megállapodást, a kölcsönös diplomataképzésről, az oktatási és turisztikai együttműködésről".
Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Mexikóé a világ 15. legerősebb nemzetgazdasága, az országnak 45 szabadkereskedelmi megállapodása van és a külpolitikája fókuszába a külgazdaságot helyezte, mert globális gazdasági szerepkörre törekszik.
Ez tökéletesen egybevág a magyar kormány déli nyitás stratégiájával és kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a magyar érdekeknek megfelelően tovább tudjuk fejleszteni a gazdasági-kereskedelmi-befektetési együttműködést Mexikóval - fogalmazott a miniszter.
Rámutatott, hogy Mexikó jelenleg az Egyesült Államok után Magyarország második legfontosabb partnere az amerikai kontinensen és az első számú kereskedelmi-befektetési partnere Latin-Amerikában. Megjegyezte, hogy az országban legutóbb 23 éve járt magyar külügyminiszter.
Fontosnak nevezte, hogy Mexikó lehetőséget kínál a regionális együttműködés szempontjából is. Az ország ugyanis jelenleg a Csendes-óceáni Szövetség (Alianza del Pacífico - a latin-amerikai kereskedelmi és gazdaságfejlesztési szövetség) soros elnöke, amelynek 9 európai uniós megfigyelő tagja van.
    "A mai napon kértük a megfigyelő tagként való felvételünket ebbe a szövetségbe, amit a mexikói kormány támogat" - mondta. Hozzátette, a felvételt remélhetően már az áprilisi csúcstalálkozón jóváhagyják.
    "Ez további lehetőséget nyit a számunkra a latin-amerikai országokkal való regionális együttműködésben" - jelentette ki Szijjártó Péter.
Mint mondta, Magyarország nagymértékben támogatja az Európai Unió és a Mexikó közötti szabadkereskedelmi megállapodás megújításáról folyó tárgyalásokat.
"Ugyanakkor azt is világossá tettük, hogy csak a magyar szempontból egyenlő versenyfeltételek biztosítása után tartjuk elfogadhatónak az EU agrárpiacának megnyitását, de az ipari együttműködés területén kifejezetten hasznos lenne számunkra a szabadkereskedelmi megállapodás megújítása" - közölte.
Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek nyilatkozva összefoglalta a mexikóvárosi magyar kereskedelmi képviseleti iroda megnyitásának előnyeit. Szavai szerint az intézmény a helyi piacon közvetlenül tudja támogatni a magyar üzleti vállalkozásokat üzleti kapcsolatok létrehozásában, valamint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztését. Közvetlenül részt tud venni a kereskedelemben, promóciót biztosít az üzleteknek, termékeknek és általánosságban Magyarországnak is. A kirendeltség emellett piacra jutási lehetőséget biztosít az üzleti események megszervezésével, valamint segíti a magyar cégeket vegyesvállalatok megalapításában a mexikói partnerekkel.
"Nagyszerű lehetőségeket látunk az élelmiszeripar, ezen belül is kifejezetten a gourmet élelmiszerek, az orvostechnológia, a gyógyszeripar, a megújuló energiák, valamint a vízgazdálkodás területén" - mondta Kun Gábor.