Balog Zoltán átadta a Scheiber Sándor-díjakat

MH/MTI – 2015.03.23. 15:38 –

Balog Zoltán átadta a Scheiber Sándor-díjakat. Az  emberi erőforrások minisztere a díjátadón elmondta: a magyar zsidó kultúra kincsei a nemzetet gazdagítják, annak szerves részét alkotják, miközben az évezredes zsidó kultúra részét is képezik.

emmi schreiber leadA díjazottak munkájukkal és tevékenységükkel Schieber Sándor professzor szellemi örökségét viszik tovább, aki „századunk egyik legjelentősebb hebraistájára és az egyik legnagyobb magyar filológus volt”- tette hozzá.

Scheiber Sándor személye azért is tűnik ki kortársai közül, mert képes volt arra, amire csak kevesen: bár külföldön is ismert és elismert volt, élete végéig ízig-vérig magyar tudós maradt – fogalmazott a tárca vezetője. Balog Zoltán hangsúlyozta: a díj rámutat arra, hogy fontosnak tartjuk a zsidó kultúra legnagyobb egyéniségei szellemiségének fenntartását, örökségük továbbvitelét.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért – a magyar kultúra szolgálatában – kimagasló munkát végeztek.

 

Scheiber Sándor-díjban részesült: 

  • Dr. Glässer Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajz és Kulturális Antropológiai Tanszékének adjunktusa részére, a magyarországi zsidó kultúra területén végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként;
  • Dr. Oláh János, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorhelyettes részére, a magyarországi judaisztika kutatásában végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként; valamint
  • Dr. Vago Raphael, a Tel-Avivi Egyetem Történelem Tanszékének egyetemi docense részére, a holokauszt-kutatás területén végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként.