Bluestól bluesig - új albummal jelentkezett a Mojo WorKings

A zenekar március 14-én az Eötvös 10 Közösségi Házban mutatja be Long Step című anyagát

MH/ MM – 2015.03.11. 06:30 –

Stílusgyakorlat gyűjtemény – így definiálja legújabb, Long Step című albumát a Mojo WorKings. A zenekar célja, hogy népszerűsítse a bluest a műfaj különböző arcainak megmutatásával. A hazánkban ismertebb rockos blues mellett fellelhető a lemezen az afro-karibi ritmusok, illetve az afroamerikai blues elemeit magába építő zydeco stílus, valamint a házi készítésű hangszerről elnevezett jug zene is. A lemezre összegyűjtött tizennégy szám érdekes és izgalmas hangszerelésével hazánkban és a nemzetközi blues világban is egy egyedi színfolt.

mojo leadA Mojo WorKings 2012-es Back In The Day albuma után jelentette meg új anyagát Long Step címmel. A zenekart alkotó trió (Honfi Imre Olivér, Horváth János, Szabó Tamás) két további zenésszel (Pengő Csaba, Mezőfi „Fifi” István) kiegészülve készítette a lemezt, akik most már a koncerteken is rendszeres tagjai a zenekarnak.

A zenekar tagjai: Honfi Imre Olivér - vokál, gitárok, Horváth János - vokál, gitárok, Szabó Tamás - vokál, harmonikák, Pengő Csaba - vokál, nagybőgő, Mezőfi „Fifi” István - vokál, dob, ütősök

„Mikor az album címén gondolkodtunk, olyan fogalmakat, címeket kerestünk, amik tükrözték az eltelt munkás időszakot, mutatva mind az idő múlását, mind a befektetett munka eredményét. Szerettünk volna egy a műfajhoz illő címet találni, miközben arra is figyeltünk, hogy legyen benne egy kis kétértelműség, játékosság. A Long Step kifejezés magyarra lefordítva nem csak egy meglépett hosszúlépést jelent, hanem, ahogy azt a lakosság többnyire használja, egy igen kellemes alkoholos nedűt is” - mondja a négy éve aktívan működő csapat énekese, szájharmonikása, Szabó Tamás.

mojo borító

A Long Step különlegessége, hogy az ének mellett több, kevésbé ismert hangszert is megszólaltatnak a fiúk úgy, mint a cigarbox gitár (lásd itt), a stompbox (ld. itt), a harmonetta (ld. itt) vagy a washboard (ld. itt). A műfajt ismerők számára ebből ki is derül, hogy a trió előszeretettel nyúl a blues rokonműfajaihoz is, azaz a tradicionális elemek mellett nem félnek olyan zenei irányok felé elkalandozni, mint a zydeco vagy a jug zene. Előbbi az afro-karibi ritmusok, illetve az afroamerikai blues stílusjegyeit hordozza, a jug zene pedig egy házi készítésű hangszerről, a jug-ról kapta a nevét, amely egy üvegből vagy kőből készült köcsög. A zenész a köcsög szájától mintegy egy hüvelykre, ajkainak mozgatásával képezi a hangszer jellegzetes, rekedtes hangját.

A zenekar tagjai szerint a műfaj ötvözése az egyéb irányzatokkal szándékos és természetes, hiszen minden tag más-más közegből jött. Az így kialakított Mojo-s stílusban az öreg bluesok egyszerűbb harmóniavezetése mellett felelhető J.J. Cale, John Fogarty és Cannet Heat könnyedebb „fehér” dallamvilága. A lemezen feldolgozott három dal egyikét sem egy az egyben játszották el a fiúk, ötleteiknek és sajátos felfogásuknak köszönhetően alaposan „kiforgatták” őket. A feldolgozásra kerülő számok kiválasztásakor fontosnak tartották az olyan példaképek megidézését, mint Bob Dylan vagy Paul Butterfield. Ez a tisztelgés leginkább az It Hurts Me Too (Elmore James) című dalban a legszembeötlőbb.

A vendégszereplő: Little G. Weevil 

little g weevil

A lemez igazi meglepetése Little G. Weevil szereplése. „Mikor megkerestük Gábort az ötletünkkel, vagyis, hogy írtunk neki egy számot, amit szeretnénk, ha elénekelne, akkor ő boldogan elvállata a felkérést. A szám Olivér által írt szövegébe Gábor ugyan rendesen belenyúlt, amin nem is csodálkoztunk, hiszen az ő tradicionális műfaja nehezen viseli el az idegen stilisztikai elemeket. Szerintünk jót tett neki, így lett igazán izgalmas dal belőle. Nagyon jó volt vele a közös munka, ami a szám hallgatása közben remélhetőleg a közönségnek is át fog jönni.”

„Reméljük, hogy a Long Step albumunk elnyeri a hallgatóság tetszését és szélesebb közönséghez fog eljutni, mint az előző lemezünk. Szándékunk, nem csak a műfaj népszerűsítése volt hanem, hogy megmutassuk a blues megannyi arcát a zydeco-tól, a jug zenén keresztül, a hazánkban ismertebb rockos bluesokig. Egy kicsit olyan lett az anyag, mint egy stílusgyakorlat gyűjtemény, de ezt nem bánjuk. Egy blues zenekar életében négy év az még nem sok. Ez arra volt elég, hogy megtanuljunk közösen lélegezni a színpadon és kialakítsunk egy jól működő, átlátható munkakapcsolatot. Még sokat kell látnunk a világból és tanulni a műfajról és zenéről. Egy jó zenész talán soha nem jut el ennek a folyamatnak a végére, mert új és újabb feladatok, kihívások várnak rá" - emeli ki az új lemezzel kapcsolatban Szabó Tamás.

 A zenekarról itt olvashat bővebben.