Fesztivál kortárs művekből

Két februári hétvégén szemlével tiszteleg a budapesti RS9 Színház a két éve elhunyt Vallai Péter előtt

Szilléry Éva – 2015.02.12. 15:36 –

Négy napon keresztül több mint negyven kortárs irodalmi adaptációra épülő produkció lesz látható a több mint két éve elhunyt Jászai-díjas színésznek emléket állító Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztiválon, amelyet az RS9 Színház rendez feb­ruár 13-án és 14-én, valamint 20-án és 21-én.

Fesztivál 20150212Vallai Péter (balra) Petri György költővel. A Jászai-díjas művész életművére emlékeznek a programsorozattal (Fotó: MH)

 A programról Kőváry Katalin rendezővel, az Éjszakai Színház elnevezésű független társulat alapítójával beszélgettünk. Ennek a közhasznú egyesületnek – egyetlen tisztségeként – a két éve elhunyt Vallai Péter volt az elnöke.

„Több mint két éve halt meg Vallai Péter színművész, akkor az emlékére Dobay Dezsővel és egykori főiskolai osztálytársával, Verasztó Lajossal alapítványt hoztunk létre. A kezdeményezéssel az életművét szerettük volna ápolni, egyben a kortárs magyar irodalmat népszerűsíteni. Innen származik a fesztivál ötlete is” – mondta lapunk érdeklődésére Kőváry Katalin rendező, az Éjszakai Színház nevű független társulat alapítója, amelynek a Jászai-díjas színész is oszlopos tagja, illetve az egyesület elnöke volt. A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált az RS9 Színházban, február két hétvégéjén, 13-án és 14-én, valamint 20–21-én tartják, és mint a rendező elmondta, a kortárs irodalmon alapuló előadásokat kereső felhívásukra több mint negyvenen jelentkeztek. Ezeket a produkciókat öttagú zsűri bírálja majd el, amelynek tagjai Turczi István költő, Igó Éva, a Vígszínház színművésze, Hámori Ildikó, a Magyar Színház színművésze, valamint Bíró Dénes a Színházi Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin. A közönségdíjasra a nézők a megváltott belépőjegyükkel szavazhatnak. A háromszázezer forintos fődíjat egy új produkció létrehozására fordíthatja a leendő nyertes. „A fesztivál ötletgazdája a múlt év őszén váratlanul elhunyt Dobay Dezső, a Vallai Pétert gyakran foglalkoztató RS9 Színház vezetője volt. Végül Lábán Katalinnal, a teátrum új vezetőjével folytattuk a program szervezését” – árulta el a kezdeményezés hátterét Kőváry Katalin.

„Úgy látom, hogy a szakma kicsit összefog most ebben a programban is. Mint az Éjszakai Színház létrehozásakor, amely az első valódi független színház volt. Az állás nélkül maradt Ternyák Zoltán színművész felkarolásáért jött létre 1992-ben, az ő tizenhárom pályatársa, köztük Kerekes Éva, Igó Éva, Papp Zoltán, Schnell Ádám és Hámori Ildikó összefogtak, hogy ezt a különleges tehetségű művészt megmentsék a szakma számára” – mondta. Szavai szerint az Éjszakai Színház igazi „hobbitársulatnak” indult: amikor megalapították, nem tudták, mit fognak játszani, és azt sem, hogy kapnak-e rá egyáltalán támogatást.

Első előadásuk a Légköbméter, Bereményi Géza darabja volt, amelyet az RS9 falai között hoztak létre. A legsikeresebb előadások között említette Márai Sándor Kaland című művét, Mécs Károly főszereplésével, amelyet tizenhat éven keresztül játszott a társulat az ország több pontján. Szakmai sikernek Mrozek Emigránsok című darabját tartja, amelyet a Pinceszínházban Ternyák Zoltán és Szarvas József főszereplésével mutattak be.

Az összefogásból létrejött társulatra visszaemlékezve Kőváry Katalin azt mondta: ma már ez a fajta szakmai szolidaritás aligha tapasztalható a színházi világban. „Húsz év alatt sikerült teljesen megölni ennek a közösségnek a családias szellemét. A színészet ugyanis borzasztóan kiszolgáltatott szakma, és az elmúlt húsz év változásai károsan befolyásolták a valaha volt egységét” – emlékezett vissza a rendező.