Orbán Viktor Manfred Webert fogadta

A német politikus konstruktívnak nevezte a kormányfővel folytatott tárgyalásokat- A Die Welt olvasóinak többsége elutasítja a Fidesz kizárását+GALÉRIA

MH – 2019.03.12. 15:35 –

Manfred Weber német politikus, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje Budapestre látogatott kedden. Első útja délelőtt a Soros-egyetemre vezetett, ahol találkozott az egyetem elnök-rektorával, Michael Ignatieff-fel, majd a Dohány utcai zsinagógába látogatott. Később Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetett.

Orbán Weber

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A német politikus első útja délelőtt 10 órakor a Soros-egyetemre vezetett, ahol találkozott az egyetem elnök-rektorával, Michael Ignatieff-fel. 

A magyar kormányfővel – a Fidesz Európai Néppártban maradásáról – zárt körű megbeszélésre csak ezután került sor. Weber délután háromkor ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába is, ahol Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is talákozott. 

Orbán Weber lead

Weber: Nem oldottunk meg minden gondot

Ezt követően Manfred Weber sajtótájékoztatót is tartott a Dohány utcai zsinagógánál, ahol arról beszélt: egyelőre nincs megegyezés, folytatja tárgyalásait a Fidesszel. Weber elmondta, hogy mindenképpen szeretne megállapodni a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságáról, és annak feltételeiről, de azt egyelőre nem tudja, hogy van-e erre lehetőség.Ugyanakkor hozzátette: Orbán Viktorral sok mindenről beszéltek, de nem oldottak meg minden problémát. 

Weber-zsinagóga-PPFotó: Papajcsik Péter/Magyar Hírlap

Weber állítása szerint Európában megnőtt az antiszemita indíttatású támadások, atrocitások száma Európában, s ezt komoly gondnak tartja.

Német olvasói felmérés a Die Weltben: a többség elutasítja a Fidesz kizárását
Nyolcvankét  százalékos a támogatottsága a Die Welt című német lap hírportáljának olvasói körében annak, hogy a Fideszt ne zárják ki az EPP-ből. Erről tanúskodik az a felmérés, amelyet a hírportál közölt kedd délután.
A voksolásra bocsátott kérdés így szól: "Ki kell-e zárni Orbán Viktor pártját, a Fideszt, az EPP-ből?"
Az online felmérés szerint az 1379 szavazó 82 százaléka értett egyet a kapnak azzal a megfogalmazásával, hogy "a Fidesz továbbra is az Európai Néppárt konzervatív értékeit képviseli", ezért nem kell kizárni az EPP-ből.
Az olvasók 18 százaléka viszont úgy foglalt állást, hogy fel kel függeszteni a párt EPP-tagságát, ha "a Fidesz nem változtat Európával szemben kritikus irányultságán".

Leszögezte, hogy a politikusoknak mindenképpen fel kell lépniük az ilyen jelenségekkel szemben. Weber örömét fejezte ki, amiért Budapesten arról beszélhetett a helyi zsidóság képviselőivel, hogy szabadon gyakorolhatják vallásukat. Elégedettségét fejezte ki, hogy Magyarországon erős zsidó közösség van, amely fejlődik.

Weber elmondta: Orbán Viktorral sok kérdést konstruktívan vitattak meg, de meglátása szerint bizonyos értékek nem vitathatóak, ezeket a Fidesznek is be kell tartani. Ezek közé sorolta a kutatás és a tudomány szabadságát, a CEU működésének további biztosítását, a Brüsszel- és EU-ellenes kampányok tilalmát. „Hidakat akarok építeni, megoldásokat akarok találni, ezért vagyok itt” – mondta Weber.

Leszögezte: az EPP nem a hatalomról vagy a méretről szól, első számú elve az, hogy megfeleljen az alapelveknek.
A felek között egyelőre folyik a párbeszéd - mondta, hozzátéve: ezért nem is tud arra mit mondani, hogy az EPP milyen konkrét lépéseket tesz a közeljövőben. 
Manfred Weber elmondta: a pártcsalád 80 tagból áll, közülük 13 kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. A politikus mindegyik tagpárttal beszélni akar.

Kedvező fejleménynek nevezte, hogy Orbán Viktor tudomásul vette, a Brüsszel- és Európai Unió-ellenes plakátkampányt az EPP nem tartja elfogadhatónak, ezért az nem is fog folytatódni. A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok - mondta Manfred Weber, aki kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott. 

Leszögezte: alapvető érték a tudomány szabadsága, ezért Budapesten továbbra is biztosítani kell a Közép-európai Egyetem működését.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője három fő problémát nevezett meg Magyarországgal kapcsolatban: az ország ellen az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, a Magyarország ellen az európai bíróságokon zajló kötelezettségszegési pereket és a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét.
Legfontosabbnak a CEU ügyét nevezte, amelyről leszögezte: a tudomány szabadsága alapvető érték az EU-ban, ezért is beszélt az egyetem igazgatójával, mielőtt Orbán Viktorral találkozott. Olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehessen jutni majd amerikai diplomához. 
Elmondta: ennek érdekében tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

Kérdésre válaszolva nyomatékosította, hogy nem fog spekulálni a március 20-ai, a Fidesz kizárásáról szóló EPP-s szavazásról. Újságíróknak úgy fogalmazott: meg fogják látni, hogy az elkövetkező napokban hogyan lép Orbán Viktor.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mik Európa értékei, Manfred Weber azt mondta, a szabadság. 

Mazsihisz: Minden pártcsalád fontos, amely tiszteletben tartja Európa zsidó hagyományait
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) minden olyan európai pártcsalád fontos, amely tiszteletben tartja a kontinens zsidó hagyományait, a zsidó közösség vallási értékeit és érdekeit - írta a szervezet keddi közleményében.

A Mazsihisz kiemelte: az EPP jó kapcsolatokat ápol Izraellel, fellép az emberi jogok, az emberi méltóság mellett, az antiszemita jelenségekkel szemben.
Heisler András tájékoztatta Manfred Webert a Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatáról és a zsidó közösséget érintő kérdésekről. A közlemény szerint azt mondta, hogy más egyházakhoz hasonlóan a Mazsihisz is széles körben részesül állami támogatásban, a magyar kormány - a zsidó vallásból fakadó - speciális előírásokat tiszteletben tartja, biztonsági kérdésekben együttműködik a szervezettel. 
"A zsidó közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve" - írták.

Hozzátették: A magyar kormány és Izrael közötti jó kapcsolat fontos a magyarországi zsidóságnak. 

Kitértek arra is, hogy a tárgyaláson Heisler András "nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak, de hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza".

A Mazsihisz elnöke arra kérte az EPP-t, hogy "a Fidesz megítélésében a fentieket figyelembe véve mérlegeljen" - áll a közleményben.