Elhunyt az élő istenként tisztelt 111 éves indiai szerzetes

A lingaita hívők számát 11 millióra becsülik

MH/MTI – 2019.01.21. 16:10 –

Földön járó istenként tisztelték Indiában Sivakumara Szvami hindu szerzetest, aki 111 évesen hunyt el hétfőn egy Karnátaka állambeli kolostorban.

Indiai szerzetes lead

Fotó: Wikipédia

A szerzetes a Tumakuru városban fekvő Sziddaganga kolostornak volt az elöljárója, egyben egyik szellemi vezetője a Siva-hívő ligaita szektának, amelyet Baszava (más néven Baszavanna vagy Baszavesvara) 12. századi költő és reformer alapított, elutasítva a bráminok felsőbbségét a hindu kasztrendszerben. A lingaiták egyebek közt arról ismertek, hogy egy tokban nyakukban viselik Siva isten fallikus szimbólumát, a lingát.

 

Narendra Modi indiai miniszterelnök Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy a szerzetes egész életét az embereknek, főleg a szegényeknek és sebezhetőknek szentelte, olyan társadalmi bajok enyhítésén fáradozott, mint a szegénység, az éhezés és az igazságtalanság.

Karnátaka államban, ahol a legtöbb lingaita hívő él, háromnapos gyászt és egynapos munkaszünetet rendeltek el. Az államban tavaly hivatalosan is önálló felekezetként ismerték el a hindu vallástól elszakadt lingaita közösséget. 

A lingaita hívők számát 11 millióra becsülik.

Képünk illusztráció