Alapítványok a Szent Korona-tan és a magyar történeti alkotmány kutatására és népszerűsítésére

Az alapítványok december 8-án, szombaton egy neves művészek közreműködésével megvalósított emlékműsorral mutatkoztak be

Vitéz Anita – 2018.12.09. 16:29 –

Az idén januárban, hirtelen elhunyt Tóth Zoltán József jogtörténész, egyetemi oktató, a Szent Korona-tan kutatója örökségét ápoló alapítványokat hozott létre a család és a tisztelők baráti köre. Az alapítványok december 8-án, szombaton egy neves művészek közreműködésével megvalósított emlékműsorral mutatkoztak be.

Két alapítványt hoznak létre az idén elhunyt Tóth Zoltán József jogász és jogtörténész, egyetemi oktató, a Magyar Szent Korona-tan és a történeti alkotmány tudós kutatója emlékének és szellemi örökségének ápolása céljából – jelentették be az alapítók szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett megemlékezésen.

Tóth Zoltán alapít

 

Az emlékműsor részeként bemutatkozott a két szervezet, amelynek létrejötte körülményeit és célkitűzéseit Vida Mariann ismertette. Tóth Zoltán József jogtörténész–politológus, egyetemi oktató, a Honvédelmi Minisztérium egykori helyettes államtitkára a Szent Korona-tan egyik legjelentősebb kutatója volt, munkásságának rövid, de annál jelentősebb lenyomata a 2012-ben hatályba lépett Alaptörvény hivatkozása a történeti alkotmányra. Az elsőként létrehozott Dr. Tóth Zoltán József Alapítvány célja az életmű gondozása, kiadása, névadójának elismertetése mellett a Szent Korona-tan és a történeti alkotmány jogfolytonosságának, helyreállításának népszerűsítése: ennek érdekében vállalkozik hazai és nemzetközi konferenciák szervezésére, kiadványok megjelentetésére, valamint a hagyaték feldolgozására és digitalizálására is. Az alapítvány a fentiek mellett célul tűzte ki az életműhöz kapcsolódó film elkészítésének támogatását, kutatási támogatás nyújtását és ösztöndíj alapítását. Az öttagú kuratórium jelenleg a Tóth Zoltán József közreműködésével készült, Hungaria Archiregnum című, a Szent Korona-tanról szóló, tavaly megjelent kötet ismételt kiadását készíti elő.

A másodikként létrehozott Megmaradás Alapítvány célja Tóth Zoltán József családjának, félárván maradt négy gyermekének szellemi és anyagi támogatása.

Az emlékműsorban Tóth Zoltán József barátai, ismert művészek – többek között Oberfrank Pál előadóművész és Petrás Mária népdalénekes – is felléptek, valamint levetítették a szervezésben jelentős szerepet vállaló Jelenczki István filmrendező Égi élő igazság című filmjének egy részletét.

Tóth Zoltán József váratlanul hunyt el 2018. január 28-án, ötvenegy évesen. „Olyan embert veszítettünk el, aki életével és tetteivel szolgálta Magyarország megmaradását; halála súlyos veszteség mindazoknak, akik a Szent Korona-tanban látják a nemzet jövőjét” – emlékeztek a jelenlévők.