„Csak a magyar kormányfő cselekedett helyesen”

Elítélte az Orbán Viktor elleni támadásokat, s támogatásáról biztosította a magyar migrációs politikát Georg Mayer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője

Őry Mariann – 2018.09.13. 02:04 –

„Szerintem Weber rossz lóra tesz, amikor a baloldallal akar többséget alkotni”.

mayer– Milyennek tartja a magyarországi helyzetről szóló vitát?

– Nagyon ijesztő volt. Sosem voltam még olyan vitán, mint a keddi, mivel mindenki Orbán ellen volt, pedig ő az egyetlen, aki helyesen cselekedett. Hiába nem a baloldali a legnagyobb frakció az EP-ben, mégis ők diktálnak, az Európai Néppárt utánuk rohan. Nem értem miért, de biztos megvan az oka, talán az, hogy Manfred Weber az Európai Bizottság elnöke akar lenni.

– Orbán Viktor szerint az Európai Néppárt az EP-választás után migrációbarát koalícióra készül a baloldallal és a liberálisokkal. Egyetért?

– Vannak a Néppártban olyanok, mint Weber, akik valóban támogatnák ezt. De ott van például Ausztria, ahol a konzervatívokkal közösen kormányzunk. Ők pedig határozottan ellenzik az ellenőrizetlen migrációt. Szóval változik a széljárás, a következő ciklusban szerintem egészen más többség lesz. Úgy vélem, a velünk szövetséges euroszkeptikus pártokkal a harmadik vagy akár a második legnagyobb csoportot is megalakíthatjuk. Szerintem Weber rossz lóra tesz, amikor a baloldallal akar többséget alkotni. Ugyanakkor úgy gondolom, elég intelligens ahhoz, hogy megváltoztassa a véleményét az EP-választás után.

– A kormányfő azt is mondta, hogy pártpolitikától függetlenül kész együttműködni minden kormánnyal, amelyik meg akarja védeni a határt. Létrejöhet egy ilyen szövetség?

– Biztos vagyok benne. De Orbán Viktornak előbb-utóbb el kell döntenie, a Néppárttal folytatja-e, vagy más utat választ.