„Orbán Viktor ettől erősebb, az ellenzék gyengébb lesz”

Nemmel szavazott a Magyarországot támadó jelentésre Tomáš Zdechovský, a cseh Kereszténydemokrata Unió–Csehszlovák Néppárt (KDU–CSL) EP-képviselője

Őry Mariann – 2018.09.13. 02:02 –

A néppárti politikus a támadások hátteréről is beszélt lapunknak.

Zdechovszky– Mi a véleménye a Sargentini-jelentésben megfogalmazott kifogásokról?

– Egyrészt több esetben is érzelmekről, nem pedig tényekről szól. Másrészt sok helyen ellentmond az európai jognak, hiszen nemzetállami hatáskörökbe szól bele. Harmadrészt pedig az első pillanattól fogva Magyarország ellen irányult az egész folyamat, nem semleges vizsgálatról van szó. Tele van hibákkal a jelentés, és erősen baloldali irányultságú, többnyire inkább politikai, nem pedig ténybeli háttere van a kritikáinak.

– A kormány szerint az egész eljárás mögött valójában a magyar migrációs politika elutasítása húzódik meg. Ön is így látja?

– Nem tudom, hogy egyetlen ok húzódik-e mögötte, mindenesetre amióta itt vagyok, sosem hallottam, hogy más tagállamok bevándorláspolitikáját annyi kritika érte volna itt, mint a magyart. Szerintem sokan provokálni akarják Orbánt, mert erős, és valójában ellene lépnek fel.

– Milyen hatással lehet a jelentés elfogadása a jövő májusi EP-választás kampányára?

– Sokat tanultam a magyar történelemről, és gyakran járok az országukban, így tudom, hogy mind az országban mind pedig a határon túlon a magyarok hazafiasabbak sok más nemzetnél. Orbán Viktor ettől a kritikától csak erősebb lesz, az ellenfelei pedig vesztenek. Emlékszem a magyar választás előtti utolsó vitára, ami politikailag erősen motivált volt, és a magyar ellenzék jobb eredményre is számított a választásokon – de épp az ellenkezője történt.