Gazdaság
Megszenvedte a meleget a hazai halágazat
Jelentős mennyiségű víz párolgott el tavainkból a hőség következtében, ugyanakkor komoly igény mutatkozik a magyar halra, hiszen elismert és kiváló minőségű a pontyunk

Az aszály rendkívül rosszul érintette a haltermelő-ágazatot, mivel a növények még csak-csak elvannak kevesebb vízzel a melegben, a halak azonban megsínylik a meleg, aszályos időszakot. Márpedig nyáron jelentős, napi másfél-két centiméter párolgás következett be halastavainkban – mondta el lapunknak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője. Kifejtette, a rendkívül magasra emelkedett hőmérséklet következtében nem megszokott módon hetekre 26-28 Celsius-fok körül állandósult a tavak hőmérséklete. Amikor pedig megjött a csapadék, akkor mértéktelenül esett, egyszerre harminc-negyven milliméter, ami hozta magával a hordalékot, és ez szintén nem használt. Mindez – folytatta Lévai – labilissá tette a tavak oxigénháztartását, márpedig a melegben ebből többet használnak a halak is.
Az algák ugyan nappal termelik az oxigént, éjszakára viszont ők is fogyasztókká válnak, és amikor túlszaporodnak, törvényszerűen bekövetkezik a pusztulásuk, ami óriási oxigénelvonással jár, amelynek egyenes következménye a halak elhullása is. A hosszan tartó meleg időszakokban továbbá a tófenéken történő bakteriális erjedés is felgyorsul, ami által gázok képződnek. Egy hirtelen betörő hidegfront hatására azonban egyszerre szabadulnak fel a metán-, a kénhidrogén- és az ammóniatartalmú iszapgázok, így nagyméretű halpusztulást idéznek elő, aminek tanúi lehettünk idén nemrégiben Pilisvörösváron is – fogalmazott a Mahal szóvivője, aki szerint összességében elmondható, hogy a tógazdaságok megszenvedték az idei időjárást annak kiszámíthatatlansága miatt.
Lévai Ferenc elmondta, hogy a megszokott teljes évi hazai haltermelés mennyisége 24-26 ezer tonna körül mozog, amit az idén az időjárás miatt nem tud teljesíteni az ágazat, ráadásul eleve halhiánnyal indult az év. Ugyanakkor – folytatta – komoly igény mutatkozik a magyar halra, hiszen kiváló minőségű a pontyunk, amit elismernek a tőlünk vásárló külföldiek is. Románia, Németország és Lengyelország az elmúlt három évben nálunk vásárolta fel a karácsonyi halszükségletét, annak ellenére, hogy ezek az országok jelentős tengerihal-állománnyal rendelkeznek. Lévai hozzátette azt is, az áfacsökkentés hatása is, hogy 10-12 százalékkal növekedett a belföldi forgalom.