Tovább súlyosbítanák Ahmed H. büntetését

A másodfokú eljárás szeptember 20-án kezdődik a Szegedi Ítélőtáblán

Baranya Róbert – 2018.08.28. 04:44 –

Fenntartja az első fokon eljáró ügyész álláspontját és a Szegedi Ítélőtáblának megküldött átiratában a terrorizmussal vádolt Ahmed H. büntetésének súlyosbítását indítványozta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség – tájékoztatta lapunkat az ügyészség szóvivője, Lőrinczy György.

Az ügyészség hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabását és az ország területéről való kiutasítás időtartamának megemelését is el akarja érni. Ismert, a szír férfit a megismételt elsőfokú eljárásban a Szegedi Törvényszék a 2015. őszi, röszkei határátkelőnél történt zavargás kapcsán határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért hét év fegyházbüntetésre ítélte, egyben tíz évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet szerint Ahmed H. legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A vád szerint a szír férfi a röszkei határzavargások alatt köveket dobált a rendőrökre, akiknek ultimátumot adott, hogy ha meghatározott időpontig nem nyitják meg a határt, az ott összegyűlt tömeggel együtt erőszakkal fogják áttörni a kerítést. Ahmed H. – akinek jogi védelmét Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazsági ügyminisztere látja el – az eljárás alatt tagadta a vádakat, és ártatlannak vallotta magát. A Szegedi Törvényszék első fokon 2016 novemberében tíz év fegyházra ítélte a férfit és örökre kitiltotta Magyarország területéről. A másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte a törvényszék ítéletét, mert álláspontja szerint az elsőfokú bíróság nem tett teljes mértékben eleget indoklási kötelezettségének. Így például nem indokolta meg, hogy az ügy minősítését lényegesen befolyásoló egyes tanúvallomásokat miért fogadott el, másokat pedig miért vetett el. A megismételt eljárásban a Szegedi Törvényszék idén március 14-én hirdetett újból ítéletet, amelynek során ismét bűnösnek találta a vádlottat. Az ítélet ellen a védelem és az ügyészség is fellebbezett. A másodfokú eljárás szeptember 20-án kezdődik a Szegedi Ítélőtáblán.