A gender-tanulmányok védelmében állnak ki Soros emberei

Az Emmit bombázzák tiltakozó levelekkel

MH – 2018.08.15. 15:19 –

A Soros-hálózat nemzetközi barátai ismét akcióba lendültek, ezúttal a gender studies védelmében.

Amint azt megírtuk, egy rendeletmódosítás-tervezet alapján a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon. Jelenleg az ELTE-n és a CEU-n folyik ilyen mesterképzés. Az Emmi az előterjesztést azzal indokolta, hogy a genderszakon „végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki”, Rétvári Bence államtitkár pedig azt írta, „a gender ugyanúgy egy ideológia, mint a marxizmus–leninizmus, és a liberálisok ugyanúgy tudománynak akarják láttatni, mint korábban a kommunisták a saját ideológiájukat”.

A rendeletmódosítás-tervezet kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos tiltakozó levelet kapott az elmúlt 24 órában. A levélírók közös vonása, hogy többségük valamilyen módon kötődik a Soros-hálózathoz. Emellett ugyancsak közös vonása a leveleknek, hogy kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Az első levelet több olyan személyiség írta, akik valamilyen módon kötődnek a Soros-hálózathoz; ez a levél augusztus 13-án jelent meg az academeblog.org-on, aláírói között találjuk Joan Wallach Scott-ot, a nemzetközi tiltakozás kulcsfiguráját, a Princeton Egyetem professor emeritáját és Hank Reichmant is, a mintegy 100 éves amerikai szervezet (American Association of University Professors - AAUP) egyik vezetőjét. Mindketten tiltakoztak már tavaly is, a külföldi egyetemek magyarországi képzése kapcsán született törvény miatt is. Scott például előadást tartott egy nemzetközi konferencián tavaly a CEU-n. Érdekes megjegyezni, hogy ugyancsak a Princeton oktatója az a Kim Lane Scheppele, aki a CEU Gender Studies programjának egykori igazgatója. A Princeton Egyetem oktatóinak egy részéről Schmidt Mária írta a 2018-as választást követően a következőket: „Az egykor jobb napokat látott Princeton mára egyike lett azoknak a kampuszoknak, amelyek élen járnak a szólásszabadság korlátozásában, és ezt megfejeli azzal, hogy sorozatban szabadít a diákjaira olyan embereket, mint a ránk szakosodó, igencsak elfogult Scheppele (...) Ők azok, akik hol Soros pénzén, hol önszorgalomból, legtöbbször mindenfajta érvelés, bizonyítás, alátámasztás nélkül tesznek kijelentéseket, persze megfellebbezhetetlenül.”

Reichman tavaly a tudományos élet képviselőit buzdította arra, hogy írjanak levelet a magyar államfőnek annak érdekében, hogy ne írja alá a CEU-törvényt. Az AAUP kapcsolatba hozható Soros Györgyhöz kapcsolódó szervezetekkel, alapítója a Soros által is támogatott Free Exchange on Campus szerveződésnek. Az idén arra buzdít, hogy a tudományos élet képviselői az Emmit bombázzák leveleikkel a gender-studies megóvása érdekében.