Megszavazta a francia parlament a szigorúbb bevándorlási törvényt

A hivatalos adatok szerint a 67 millió lakosú országban 2014-ben 6 millió bevándorló élt

MH/MTI – 2018.08.01. 20:09 –

Megszavazta, és ezzel véglegesítette szerdán a francia parlament (nemzetgyűlés) a hivatalos megfogalmazás szerint a szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet előíró törvénytervezetet.

A joigszabály -  amely Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártján belül is törésvonalakat okozott - legfőbb intézkedései közé tartozik a menekültügyi kérelmek elbírálásának a jelenlegi 14 hónapról 6 hónapra történő felgyorsítása. További elemei az elutasított menedékkérők eltávolítása az országból, a menedékre  valóban rászorulóknak pedig a jelenlegi egy esztendő helyett négyéves tartózkodási és munkavállalási engedély megadása átfogó integrációs programmal egybekötve. 

Az elutasított menedékkérők fogva tartási ideje megduplázódik 90 napra annak érdekében, hogy a kitoloncolást végre lehessen hajtani. 

Gérard Collomb belügyminiszter a szigorítást a többi között a megnövekdett menedékkérelmi eljárások számával indokolta.

Franciaországban tavaly mintegy 100 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és 36 százalékuk kapta meg a menekültstátust. A hivatalos adatok szerint a 67 millió lakosú országban 2014-ben 6 millió bevándorló élt, és a lakosság negyedének volt legalább az egyik nagyszülője bevándorló.