„Menekülnek a vállalkozók Botka László városából”

A Szeviép csődje óta képtelen kitörni az ördögi körből Szegeden a szocialista városvezetés, a Fidesz más politikát valósítana meg – mondta lapunknak B. Nagy László

Bán Károly – 2018.07.12. 01:24 –

A szocialista városvezetés vállalkozásellenes politikát folytat, emiatt különösen a kisvállalkozások szinte menekülnek a megyeszékhelyről – mondta lapunknak a szegedi ingatlanbotrányok kapcsán B. Nagy László, a körzet fideszes országgyűlési képviselője.

B. Nagy László 20180712 A magas telekadó felemészti az ingatlanok értékét B. Nagy szerint (Fotó: MH)

Önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán robbant ki politikai botrány Szegeden, különösen az egykori kórházépület eladása kavarta fel az indulatokat – írtuk a múlt héten. A fideszes városatyák azt állítják, az eladásokról a fideszes bizottsági tagok háta mögött döntött a szocialista többségű városvezetés, az ingatlanokat pedig áron alul adják el, s ebből egy jól meghatározható üzleti kör húz hasznot – erről beszélt egy kormánypárti városatya a Szegedma.hu portálnak.

„A Botka László vezette szegedi önkormányzat sajátos gyakorlatot honosított meg, önkormányzati tulajdonú ingatlanokat előszeretettel értékeltet fel a tényleges piaci értéküknél magasabbra” – mondta az eset kapcsán B. Nagy László, a város fideszes parlamenti képviselője. Ennek B. Nagy szerint az az oka, hogy az önkormányzat a hitelképességét próbálja meg úgy javítani, hogy a város tulajdonát képező vagyonelemeket nem a reális piaci értékén tartja nyilván, hanem értékesebbnek próbálja feltüntetni azokat, miközben a piaci helyzet az ingatlanok értékesítésekor nem túlságosan rózsás. B. Nagy szerint ha az önkormányzati ingatlanokat korrekt feltételekkel, nyílt versenyeztetési eljárásban értékesítik, a várost elvben nem érheti kár, hiszen akkor a piaci verseny dönt a vételárról.

„A bajok jellemzően abból származnak – folytatta B. Nagy –, hogy a szocialista városvezetés vállalkozásellenes politikát követ, és Szegedről szinte menekülnek a vállalkozók, elsősorban a magas helyi adók miatt. Az egyhektáros ingatlan, amelynek piaci ára a városban nagyjából tízmillió forint, lényegében négy-öt év alatt felemészti az értékét, mivel a telekadó évenként kétmillió forint, s akkor még ott van az építményadó is, ami szintén nagy terhet jelent a vállalkozásoknak.” A gondokat tovább tetézi, hogy a rendkívül magas helyi adók rontják a vállalkozások versenyképességét is, ebből adódóan az árbevételük is érzékelhetően csökken, ami viszont súlyosan érinti az iparűzésiadó-bevételeket Szegeden – mondta B. Nagy László. Szerinte ebből az ördögi körből a Szeviép csődje óta képtelen a Botka vezette város kitörni. A Fidesz teljesen más politikát valósítana meg Szegeden – jegyezte meg. Kérdésünkre, hogy a jövő évi önkormányzati választáson kit indít a kormánypárt polgármesterjelöltként, B. Nagy László azt felelte, erről egyelőre még nem született döntés, de kora ősszel meg fogják nevezni jelöltjüket.