Tizenkét éve a legnépszerűbb a Fidesz–KDNP

A teljes népességen belül a kormánypártoknak több szavazójuk van, mint az utánuk következő négy parlamenti pártnak együtt – tette közzé legutóbb a ZRI Závecz Research

Baranya Róbert – 2018.06.28. 01:43 –

Ebben az évben sem fenyegette senki a kormánypárt vezető helyét a támogatottsági versenyben, ami az áprilisi választás óta még biztosabb.

03 20180628

A 2006 áprilisában baloldali győzelemmel zárult országgyűlési választások után két hónappal vette át a vezetést az MSZP-től a pártok támogatottsági versenyében a Fidesz, és ezt a pozíciót immár tizenkét éve, azaz 144 hónapja tartja. A Fidesz eközben megnyert már három országgyűlési – mindegyiket kétharmaddal –, két önkormányzati és két európai parlamenti választást.

A közvélemény-kutatások alapján az idei évre a kormánypártok jelentős előnnyel fordultak rá, átlagosan negyven százalék körül mérték támogatottságukat a teljes népességen belül, míg a biztos szavazók között ötven százalék felett. Ez az arány nem igazán változott az első hónapokban. A kormánypártokhoz senki nem tudott közelebb férkőzni, a tíz százalék körül mozgó Jobbik és MSZP versenyzett a második helyért, míg a többiek a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos támogatottság megszerzéséért.

A választás előtt a Medián volt az egyetlen, amely kétharmados Fidesz–KDNP győzelmet prognosztizált és ahogy később kiderült, neki lett igaza, a kormánypárt profitált az átlagosnál magasabb részvételből. A Fidesz–KDNP a listás szavazatok negyvenkilenc százalékát szerezte meg, a Jobbik tizenkilenc, az MSZP-Párbeszéd 11,9, az LMP hét és a DK öt százalékával szemben.

A választások után pedig semmit nem változott a felállás, a Fidesz-KDNP támogatottsága tovább nőtt. Májusban a ZRI Závecz Research ötven, a Nézőpont ötvennégy, a Medián pedig ötvenkilenc százalékot mért a kormánypártok esetében.

Ahogy a ZRI kutatásában megállapította, a győztes Fidesz–KDNP-nek a teljes népességen belül több szavazója van, mint az utána következő négy parlamenti pártnak együtt. Eközben az ellenzék széteső pártjai nem tudtak semmilyen érdemi erősödést felmutatni. A Nézőpont csak kilenc százalékra mérte az MSZP-Párbeszédet, a Medián és a Závecz tizenegy százalékra, a Publicus pedig tizenöt százalékra. A Jobbiknál a Publicus tizennyolc, a Nézőpont tizenkilenc, a ZRI pedig huszonegy százalékot mért. A DK-ra hat százalék, az LMP-re ennél kevesebben szavaztak volna.

A Nézőpont felmérése szerint júniusban még tovább nyílt az olló, a biztos szavazók ötvennégy százaléka voksolna a kormánypártokra, míg az ellenzék támogatottsága a májusi szinten maradt.