A német belügyminiszter elhalasztotta menekültügyi reformtervének ismertetését

A sajtó szerint a halasztás háttérben Seehofer és Angela Merkel nézeteltérése áll

MH/MTI – 2018.06.11. 18:19 –

Horst Seehofer német belügyminiszter váratlanul elhalasztotta a készülő átfogó menekültügyi reformcsomagjának ismertetését - erről értesült hétfőn a dpa német hírügynökség Berlinben a tárcavezető pártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) köreiből.

A dpa úgy tudja: az úgynevezett mesterterv elhalasztásának háttérben Seehofer és Angela Merkel német kancellár közötti nézeteltérések állnak abban a kérdésben, hogy  a belépni kívánó menedékkérők közül  a határon  kiket kellene elutasítani.

A vitában hétfőn Bajorország  külön is állást foglalt, ismét szigorúbb bevándorlási politikát követelve. "Berlin részéről   hátszélre lenne szükség, és nem arra, hogy  nehéz kövekkel megrakott hátizsákká váljon" - fogalmazott  képletesen Markus Söder tartományi miniszterelnök.

"Intenzíven egyeztettünk Horst Seehoferrel a terveiről. Ezekkel összefüggésben Bajorország teljes mellszélességgel kiáll mögötte" - mondta Söder. Hozzáfűzte: támogatják, hogy a belügyminiszter alapvető változást érjen el a német menekültpolitikában.

Seehofer eredetileg kedden szerette volna Berlinben bemutatni a hosszú ideje beharangozott javaslatát. A belügyi tárca egyelőre nem erősítette meg a sajtókonferencia elmaradását, viszont ehelyett bejelentett egy találkozót Seehofer és a német fővárosba látogató Sebastian Kurz osztrák kancellár között.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap értesülései szerint Horst Seehofer menekültügyi reformcsomagjában várhatóan szerepel, hogy meg kell tagadni a belépést a határon a papírok nélkül, vagy más EU-tagországban már regisztrált menedékkérőktől. Ennek mindenek előtt Ausztriára lennének közvetlen kihatásai.

A német kancellár vasárnap egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy az uniós jog a nemzeti jog felett áll, és tartózkodni kell az egyoldalú, nemzeti szintű lépésektől. Mint mondta, "csak az európai megoldás az igazi megoldás".

Steffen Seibert kormányszóvivő  utalt arra: a kancellár egyeztetni kívánja  miniszterével a menekültügyi reformterv egyes pontjait. Kormánykörökből a dpa úgy értesült a dpa, hogy "van még mit egyeztetni".

Seehofer vasárnapi interjújában a tárca hónapok óta formálódó menekültügyi reformcsomagjával kapcsolatban elmondta, hogy Németországnak a menekültügyben nincsen a jövő kihívásainak megfelelő szabályrendszere, ezért elkészítettek egy 63 intézkedésből álló "mestertervet". A javaslatot Gerd Müllerrel, a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító minisztérium CSU-s vezetőjével tervezték bemutatni a sajtónak.