Íjgyártó István: Váljon a V4 régió hatékony innovációs központtá

Százhúsz vezető képviselte Budapesten a visegrádiak felsőoktatását

MH/MTI – 2018.05.17. 14:58 –

A visegrádi országokat hatékony innovációs központtá kell tenni, hogy így is növeljék gazdasági erejüket, mondta  Íjgyártó István államtitkár A V4 országok felsőoktatási intézményeinek rektori konferenciáján csütörtökön.

Rektori konferencián gyűltek össze a V4 országok felsőoktatási intézményeinek vezetői csütörtökön Budapesten, az eseményt a Magyar Rektori Konferencia (MRK) szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A Budapesti Gazdasági Egyetemen szervezett konferencián közel százhúsz egyetemi vezető képviselte a V4 országokat.

A rendezvényt Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár nyitotta meg, köszöntő beszédet mondott Bódis József, az MRK elnöke és Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora.

Megnyitóbeszédében az államtitkár hangsúlyozta, a visegrádi országokat hatékony innovációs központtá kell tenni, hogy így is növeljék gazdasági erejüket, hiszen az innováción alapuló gazdaság megfelelő oktatási rendszerrel kiegészülve a legerősebb és legfőbb mozgatórugója a versenyképességnek. Beszélt arról is, céljuk, hogy a V4 régió egy hatékony innovációs központ legyen, és meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az országok képesek Európa keleti és nyugati fele közti technológiai különbség csökkentésére.

íjgyártóÍjgyártó István Ezek mellett Íjgyártó István nyomatékosította, hogy az egyetemek életében a nemzetközi kapcsolatok kiemelt fontosságúak lettek, a magyar egyetemek ezért 550 képzést indítottak idegen nyelven. A kormány célja, hogy 25 ezerről 40 ezerre növelje a Magyarországon tanuló külföldi diákok számát 2021-re. A régió előtt álló feladatokkal, kihívásokkal kapcsolatban Íjgyártó István azt mondta, minden országnak növelnie kell a kutatásba fektetett kapacitásokat és az egyetemeknek kiemelt szerepük lesz a kutatásokban.

 A konferencia az Elosztott kiválóság (Distributed excellence) koncepciójának bemutatásával folytatódott: prezentációk és panelbeszélgetések során a régió felsőoktatási szakértői nemzeti és nemzetközi példákon keresztül ismertették a kutatás, fejlesztés és innováció legfrissebb eredményeit, valamint a V4 országok további fejlesztési lehetőségeit.

A konferencia délutáni párhuzamos szekciói négy témában négy magyar egyetemen zajlottak.

 A konferencia elsődleges célja, hogy a visegrádi országok felsőoktatási együttműködésének további lehetőségeit megalapozza, és új lendületet adjon a közös képzési és kutatási programok kialakításának, az oktatók, hallgatók, és kutatók cseréjének, valamint különböző regionális együttműködési programok fejlesztésének.