Lehet építeni a tudásra

Palkovics László: Növekednek az innovációra szánt támogatások

Putsay Gábor – 2018.05.17. 02:42 –

Az egyetemek szerepe megkerülhetetlen a hazai innovációban – jelentette ki tegnap Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt a Szegedi Tudományegyetem Innovációs hét 2018 című rendezvényen.

A magyar exportban az Európai Unión belül – még Németországot is megelőzve – a legmagasabb a high tech hozzáadott érték. Az e-termékek előállításához szükséges struktúrák rendelkezésre állnak a nagyvállalatoknál és a beszállítóknál is, ami cáfolja a felvetéseket, amelyek szerint „összeszerelő országgá” váltunk volna – jelentette ki a távirati iroda beszámolója szerint a politikus. Azt mondta: a multinacionális cégek egyre nagyobb mértékben helyeznek Magyarországra kutatási tevékenységet, erre a tudásra lehet építeni. A kormány feladata az e-nagyvállalatok összekapcsolása a hazai kis- és közepes vállalkozásokkal és egyetemekkel.

A következő uniós költségvetési ciklusban az innováció az első helyen szerepel a legfontosabb feladatok között, lényegesen növekednek majd az erre a célra jutó források. Ezek hasznosításához erős hazai és nemzetközi együttműködésre lesz szükség – hangsúlyozta a politikus. Palkovics László szerint meg kell határozni, hogy az ország miben erős, és összpontosítani kell a források felhasználását, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a kisebb területek finanszírozását sem.

A miniszterjelölt feladatként említette az oktatói-kutatói jövedelmek rendezését. Az erre vonatkozó előterjesztés újra a kormány elé kerül – tette hozzá.