Sokasodnak az MSZP elnökjelöltjei

„Ha mindenki egyetért én nem ellenzem” – mondta az országgyűlési munka bojkottjáról a mandátumával büszkén pózoló Kunhalmi Ágnes

Pálfy Dániel Ábel – 2018.04.25. 04:18 –

Szanyi Tibor megfontolja, hogy indul-e az MSZP elnöki posztjáért. A szocialistáknál a júniusi tisztújítás előtt egyre csak gyűlnek a lehetséges elnökjelöltek nevei. Az ellenzéki pártok eközben egymástól várják a választ, részt vegyenek-e az országgyűlésben.

Szanyi Tiborral együtt már négy politikus neve is felmerült az MSZP elnöki tisztségének várományosaként. A szocialisták Molnár Gyula és az MSZP-elnökség lemondása miatt június 17-re összehívták a párt tisztújító kongresszusát. A legesélyesebb jelöltként Tóth Bertalan frakcióvezetőt emlegetik, akit állítólag a párt vezető politikusai támogatnak. Hétfőn a kevéssé ismert Bródy Gábor, a párt választmányának tagja, az MSZP kulturális tagozatának alelnöke közleményben tudatta, hogy elindul az elnökségért. Korábban Kunhalmi Ágnes az MSZP budapesti elnöke az Atv-nek úgy nyilatkozott, elvállalná a pártelnöki tisztséget, de még nem döntötte el indul-e érte. Kunhalmi szintén esélyes lehet, hiszen a párttagok körében népszerű jelölt, ráadásul egyéniben magabiztosan nyerte meg választókörzetét.

A hét végén Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője közölte, nem zárja ki, hogy indul posztért. „Ha nem lesz egy olyan elnökjelölt, aki erős válságmenedzselő képességekkel is rendelkezik, és messzemenőkig nem primadonna szerepre törekvő valaki, akkor megfontolom az indulásomat” – fogalmazott. Hozzátette, Kunhalmi és Tóth a vesztes kampány arcai, így nem tartja jó ötletnek, ha közülük kerülne ki a párt elnöke.

Kunhalmi Ágnes pár napja a Facebookon pózolt frissen átvett parlamenti mandátumával. A kép mellé azt írta: „Büszke vagyok. És ezt már nem veheti el tőlem senki.” Ezek után meglepő, hogy tegnap a Hír TV–nek azt mondta, az ellenzéki pártok tárgyalnak arról, hogy bojkottálják a parlamentet és ne vegyék fel a mandátumaikat. Hozzátette, ők is felvetették ezt az ötletet, és ha minden párt részt vesz a bojkottban, ő is látja értelmét. A napokban Szél Bernadett, az LMP társelnöke, több interjúban is elmondta, egyeztetnek a többi párttal a bojkottról, de az LMP nem tartja a legjobb eszköznek, csak akkor lenne üzenetértéke, ha minden párt részt venne benne. Valószínűleg ez nem így lesz, hiszen Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke tegnap azt mondta, pártja önálló parlamenti frakciót alakít, de továbbra is az MSZP-vel szövetségben politizál majd. A szocialisták tegnap azt javasolták, hogy előválasztással mérjék fel, kik a legesélyesebb ellenzéki jelöltek a VIII. és a XV. kerületi időközi polgármesterválasztásra.