Ösztöndíjak az egészségügyi szakképzésben

A nyertes pályázóknak legalább addig kell a megszerzett képesítés szerinti munkakörben dolgozniuk a hazai állami egészségügyi szektorban, amennyi ideig a támogatást kapták

Jobbágyi Zsófia – 2018.04.13. 04:03 –

Már lehet pályázni az ápolói ösztöndíjprogram második szakaszára, a nyertesek havonta negyvenezer forintnyi támogatást kaphatnak szakképesítésük megszerzéséig. A kórházfenntartó a programtól azt várja, hogy emelkedik itthon az egészségügyi szakdolgozók létszáma. A magyar szakközépiskolák létszámadatai ugyanis azt mutatják, hogy a továbbtanulás során kevesen választják az egészségügyi képzést.

ápolóEnyhítenék az ápolóhiányt (Képünk illusztráció) (Fotó: MH)
Közleményben tudatta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK): április 11-től május 4-ig lehet benyújtani a pályázatokat az ápolói ösztöndíjprogram második szakaszára. Ismert, az első körre január 15-ig jelentkezhettek az egészségügyi szakképzésre már beiratkozott tanulók. A nyertesek az ösztöndíjat szabadon felhasználhatják, a cél pedig az, hogy 2021-ig legalább háromezer-háromezer-kétszáz leendő ápolót támogassanak a szakképesítés megszerzésében. Az erre szánt keret összesen 4,4 milliárd forint, az elnyerhető hozzájárulás összege pedig havonta nettó negyvenezer forintig terjed. A felhívás összesen huszonkilenc egészségügyi szakképesítésre terjed ki, ezek között van ápoló, csecsemő- és gyermekápoló, egészségügyi aszszisztens, kardiológiai és angiológiai asszisztens, klinikai fogászati higiénikus, klinikai laboratóriumi szakasszisztens, gyógy- és sportmasszőr, gyógyszertári asszisztens, mentőápoló, ortopédiai műszerész, illetve sportmasszőr is.

A kórházfenntartó mostani közleményében jelezte, Európában egyre súlyosbodó probléma az egészségügyi szakdolgozók hiánya, ami itthon is évek óta egyre erőteljesebben érzékelhető. Az ellátás színvonalának javítása, a betegbiztonság növelése megkívánja a jól képzett, elhivatott, fiatal egészségügyi szakdolgozókat. Hozzáteszik, a magyar szakközépiskolák létszámadatai azt mutatják, hogy a továbbtanulás során kevesen választják az egészségügyi szakképzést. Az ÁEEK ösztöndíjprogramja ezen változtatna annak érdekében, hogy emelkedjen az egészségügyi szakdolgozók létszáma.

Az ösztöndíjprogram az Országos Képzési Jegyzékben szereplő egészségügyi nappali isko
larendszerű szakképesítésekre irányulhat. Felhívják a figyelmet arra is, hogy az ösztöndíj feltétele, hogy a szakképesítés megszerzését követően a pályázók legalább annyi ideig dolgozzanak a megszerzett szakképesítésüknek megfelelő munkakörben valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál, amennyi ideig a támogatást kapták. Azoknak a tanulóknak, akik az előző pályázati időszakban támogatásban részesültek, már nem kell új pályázatot beadniuk.


Támogatják a gyermekek gyógyítását

Mintegy 94 millió forinttal járul hozzá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület több mint ezer hátrányos helyzetű gyermek körülményeinek javításához: 94 határon túli és magyarországi gyermek egészségügyi kezelését, 344 ember citológiai vizsgálatát támogatják. Több száz gyermek kezelésére intézményi kérelmeket is támogatnak, emellett százhatvan tehetséges, hátrányos helyzetű gyermeknek ösztöndíjat adnak. A szervezet az MTI-nek azt írta: a számos gyermekrendezvény, az évente kétszeri erdélyi orvoskörút, a szervezet törvényhozásban való közreműködése nem valósulhatna meg önkéntes segítőik, pedagógusok, orvosok, asszisztensek, jogászok, művészek, pszichológusok, sofőrök, fiatalok és nyugdíjasok segítsége nélkül.