Városi legenda a pár forintos fizetésemelés

Az általunk megkérdezett egészségügyi szakdolgozók nem ismernek olyan kollégát, akinek az ellenzéki sajtóban megjelent, nevetséges összeggel növekedett volna a bére februártól

Vitéz Anita – 2018.03.09. 00:41 –

Nevetséges összegű bérkülönbözetről röppentek fel sajtóhírek az egészségügyi szakdolgozók előrehozott béremelése kapcsán, de a lapunk által megkérdezett érintettek sem a maguk esetében, sem kollégáik körében nem tapasztaltak ilyet, a február 20-i kifizetéskor átlagosan tíz-tizenötezer forint érkezett a számlájukra.
Megkapták az egészségügyi szakdolgozók az eredetileg idén novemberre tervezett, de januárra előrehozott, nyolcszázalékos béremelést: a február 20-án folyósított, még a januári bérhez tartozó kiegészítés összege tíz hónappal korábban érkezett az érintettek számlájára, márciustól kezdve már a nyolc százalékkal emelt összegű fizetéssel számolhatnak. Erről még 2016. szeptemberben döntött a kormány, miután eredményesen tárgyalt az orvosokkal és az egészségügyi szakdolgozókkal, és megszületett a többlépcsős béremelésről szóló megállapodás, amelynek ez a mostani a harmadik üteme volt.

A sajtóban közelmúltban megjelent hírek szerint akadtak olyanok, akiknek a nyolc százalékkal emelt fizetése és korábbi bérük különbözete mindössze pár száz, vagy akár csak két forint volt. A jelenség elterjedtségéről több érintettet is megkérdeztünk. Ligeti Lászlóné, az Országos Baleseti Intézet ápolója lapunknak elmondta: a béremeléssel járó egyszeri kifizetés számára több mint tizenötezer forint többletbevételt jelentett, és a közvetlen munkatársai közül mindenki hasonló összeggel gyarapodott. Részlegén, a megfigyelő osztályon kilencen dolgoznak, mindannyian E fizetési kategóriába tartozó, OKJ-végzettségű ápolóként, és több mint húsz éve vannak a pályán. A sajtóban is megjelenő, kis összegű béremelés hírére reagálva hozzátette: hallott ilyen történetről, de nem ismer olyan kollégát, aki így járt volna, arról viszont értesült, hogy intézményen belül akadt, akinek bére az övénél kisebb összeggel nőtt. Ez utóbbit a végzettség és a munkaviszony időtartamának eltérő voltával magyarázta.

Hasonlóról számolt be másik forrásunk, a Dél-pesti Centrum Kórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet szülésznője is. Mint fogalmazott: érezhető, tizenkétezer forint fölötti összeget kapott február 20-án, és örül, hogy nem novemberben, hanem már most megérkezett az emelés, hiszen így a családi nyaralásra szánt összeget is gyarapítja majd. A kollégáitól hallott információk szerint tavaly ilyenkorhoz képest összesen átlagosan harmincezer forinttal visznek többet haza a szakdolgozók, bár, mint hozzátette, ebben a munkakörben többnyire nincs havi fix összeg, mert a bért a fizetési kategórián túlmenően egyéb tényezők is befolyásolják. Saját esetében például a családi adókedvezmény miatt kevesebb levonással számolhat, mint mások. Kollégáinak többsége vele ellentétben nem fix nyolcórás munkában, hanem úgynevezett forgó rendszerben dolgozik, ennek következtében más összegű műszakpótlékot számítanak nappali, éjszakai vagy éppen hét közbeni és hét végi munkavégzés esetén. A havi nettó összeg tehát fizetési kategórián belül, egyazon személy bére esetében is eltérő lehet – összegezte a jelenséget, majd hozzátette: a béremelés mindezekkel együtt is jól jött neki és a többieknek is. A kérdésre, hogy a közvetlen környezetében hallott-e a sajtóban megjelent, párforintos összegről, azt válaszolta, a szülészeti osztályon dolgozó kolléganői körében– akik szintén E fizetési kategóriába tartoznak, és vannak köztük mind pályakezdők, mind pedig olyanok, akik szintén több évtizede állnak munkaviszonyban – nem fordult elő ilyen, mindannyiuk számlájára tízezer forint körüli, vagy afeletti összeg érkezett.