„Követnünk kell a visegrádi modellt”

Az uniónak meg kell értenie, hogy a migrációs válság nem kezelhető kvótákkal – hangsúlyozta lapunknak Lorenzo Fontana, az olasz Északi Liga politikusa

Őry Mariann – 2018.03.01. 03:54 –

Mintaként tekint a visegrádi országok politikájára, és ellenzi a kvótákat Lorenzo Fontana, az olasz Északi Liga európai parlamenti képviselője. A politikus a hét végi olasz választásokról és a migránsokat segítő civil szervezetek ellenőrzéséről is beszélt lapunknak.

Lorenzo-FontiniLorenzo Fontana szerint az Európai Unió végre-hajtó rendszere nem demokratikus (Forrás: Europarl.europa.eu)
– Melyek a központi témák az olaszországi választási kampányban? Úgy tűnik, a bevándorlásról nagyon sok szó esik.

– Az SWG közvélemény-kutató decemberi felmérése szerint a migráció, a foglalkoztatás, a gazdasági élénkítése és a biztonság a 2018-as év legnagyobb kihívása az olaszok szerint. A Liga évek óta beszél a migrációs válságról, és javasol megoldásokat. Mások csak a kampányban ébrednek fel, vagy akkor sem, és figyelmen kívül hagyják az olaszok prioritásait. Azokra gondolok, akik még mindig szürreális, fasizmus kontra antifasizmus vitát vívnak szellemekkel.

– Milyen stratégiát javasol a pártja a migrációs válság kezelésére?

– A befogadási rendszert teljesen át kell alakítani, különben a szervezett bűnözői csoportok pénzszerzésre fogják használni a bevándorlókat. Azonosítani kell a menedékkérőket a menekülttáborokban, a válságzónák közelében, és aztán azoknak, akik valóban konfliktusok elől menekültek – de különösen a nőknek és a gyerekeknek – biztonságos humanitárius folyosót és menedékjogot kell biztosítani. Ezzel a rendszerrel jó tapasztalatai vannak a nemzetközi Comunità di Sant’ Egidio szövetségnek, és szeretnénk kiterjeszteni ezt a gyakorlatot. Ehelyett azonban az olasz kormány befogad és napi 35 euróval támogat olyan migránsokat, akik nem jogosultak arra, hogy menekültként kezeljék őket. Csak az elmúlt néhány évben hatszázezer ember kapott segítséget és jóléti juttatásokat. Persze a mi állampolgáraink biztonsága eközben veszélybe került.

– Ha az Északi Liga kormányra kerülne, hogyan próbálnák befolyásolni az európai politikát a migráció kérdésében és más ügyekben?

– Szeretnénk bemutatni egy új befogadási rendszert, amely a humanitárius folyosókon alapszik. Az EU-nak meg kell értenie, hogy a probléma nem kezelhető kvótákkal. A brüsszeli propaganda ellenére ez a probléma a mi vállunkat nyomja, a baloldali kormányok pedig rosszul kezelik, és demográfiai gondok kezelésére akarják használni a bevándorlást. Ez egy olyan projektnek tűnik, amelynek lényege egész népek kicserélése globalizált politika alapján.

– Szorosabban együttműködnének a visegrádi országokkal?

– Persze, szerintem leckét kaptunk a visegrádiaktól: ők olyan országok, amelyek büszkén védik a határaikat, büszkék a nemzeti identitásukra, hajlandók szembenézni az európai diktátumokkal, amelyek – ahogyan Olaszország esetében – meggyengítenék a gazdasági és demokratikus struktúráikat. Ezért gondolom, hogy követnünk kell a visegrádi modellt.

– Olaszországban is sok szó esik a George Soros által pénzelt NGO-k migrációt támogató tevékenységéről. Támogatja a magyar kormány politikáját ebben a témában?

– Mindenképpen. Egy évvel ezelőtt benyújtottam egy javaslatot a külföldről pénzelt NGO-k támogatására a kelet-európai országokban használt minta alapján, amely elvárja a civil szervezetektől, hogy tüntessék fel a tevékenységük mellett külföldi támogatóik nevét, és hogy mekkora összeget kapnak. Csak akkor szabad engedélyezni a működésüket, ha mindent tisztáznak. Ezek a szervezetek nem humanitárius célokat követnek, hanem különböző érdekek mentén egyes országok destabilizálásán munkálkodnak. Személy szerint úgy gondolom, hogy Soros globalista projektje árt az embereknek. Erősíti a szegényebb országokból meginduló migrációt a munkaerőhiány kezelésére. Ezért támogatok minden intézkedést, amely megfékezi a nemzetközi tömeges migrációs folyamatokat. Ahogy XVI. Benedek pápa is mondta, az ember elsőrendű joga, hogy a saját hazájában élhessen, nem az, hogy elvándoroljon.

– Milyen hozzáállást tapasztal az Európai Parlamentben a tagállamok nemzeti szuverenitásával szemben?

– Az Európai Unió lerombolja a nemzeti szuverenitást, végrehajtó rendszere nem felel meg semmilyen demokratikus mechanizmusnak. Elárulják az alapító atyák közös Európáról megfogalmazott eszményét: olyan népek közössége, amelyek közös, elsősorban keresztény értékeket vallanak. Benedetto Croce olasz filozófus azt írta, „A kereszténység a legnagyobb forradalom, amit az emberiség valaha elért, annyira nagyszerű és mély – nem kell meglepődnünk, ha megtörténik a csoda. Minden más forradalom, a legnagyobb felfedezések sem hasonlíthatók a kereszténységhez”.