A Soros-civilek bekebelezték a pedagógusmozgalmat is

Hatalmas kudarc: mindössze ötszázan vettek részt a demonstráción

Korompay Csilla – 2018.01.28. 17:14 –

Csupán néhány száz főt vonzott a Tanítanék által meghirdetett délutáni demonstráció. Lassan nyilvánvalóvá válik, a 2016-ban indult mozgalom irányítása átcsúszott a a Soros-alapítvány által is támogatott Auróra közösségi klub körül szerveződő civilek kezébe.

tanítanék mozgalom tüntetésFotó: Varga Imre/Magyar Hírlap

Bár a „Békét és szabadságot az iskolákban!” mottóval, „az iskolák militarizálása, a hazug propaganda, gyermekeink lelkének mérgezése” ellen meghirdetett Kossuth téri tüntetésre vasárnap délelőttig csupán kilencszázan jelezték részvételüket, volt, ahol Giga demonstráció készül Orbánék ellen címmel harangozták be az eseményt. A szervezők, az érdektelenséget látva, még azzal is megpróbálkoztak, hogy egy videóban a "megmozduláshoz ideális időjárással" érveljenek a részvétel mellett. Hiába, a rendezvény kezdetén pár száz ember alkotta a "tömeget". Feltűnt azonban a téren Hiller István és Kunhalmi Ágnes szocialista, valamint Niedermüller Péter DK-s politikus, a Magyar Liberális Párt megjelent tagjai pedig Stop Orbán feliratú táblákat emeltek a magasba.

A szónokok szerint a honvédelmi intézkedési terv egyenes következménye a sorkatonaság visszaállítása lesz, Pilz Olivér arról beszélt, hogy túl lassan folyik az új alaptanterv kidolgozása, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pedig arról, hogy nem csak az iskolában, hanem az egész országban békére és szabadságra lenne szükség. Bejelentették, hogy megfogalmazták az "oktatási minimumot", amelynek lényege, hogy "a gyerek érezze jól magát az iskolában", ennek érdekében pedig kevesebb tananyagot, kisebb óraszámot követelnek. Közölték, hogy az oktatási minimumot nyolc párt fogadta el: az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Liberálisok, az Együtt, a MoMa és Momentum.

Noha a demonstrációt a Tanítanék Mozgalom hirdette meg, és jelezték csatlakozásukat a szakszervezetek is, nyilvánvaló, hogy az akciónak már nincs sok köze a 2016-ban a miskolci pedagógusok levelével indult kezdeményzéshez. S ennek csak egyik oka, hogy az akkori követelések nagy része azóta teljesült. Amint azt már megírtuk, a rendezvényre a Gulyás Márton-féle Humán Platform Egyesület számlaszámán gyűjtötték az adományokat, s beszédes az is, hogy szombaton a VIII. kerületi Auróra "közösségi klubban" tartottak „transzparensgyártó workshopot”.

Az Auróra neve a többség számára - a Nagy Októberi Szocialista Forradalom legendája mellett - onnan lehet ismerős, hogy tavaly nyáron a rendőrség egy razzia után, drogügyek miatt átmenetileg bezáratta az Auróra utcai romkocsmát. Az épületben azonban nemcsak vendéglátóipari egységek vannak, a ház számos civil szervezetnek is otthont ad, a Budapest Pride-tól a Roma Sajtóközponton és A Város Mindenkié-n át a Marom Klub Egyesületig, amely az Auróra fenntartója. A Marom 2002-ben alakult "a zsidó kultúra újraértelmezése és újjáépítése céljából". Korábban a Király utcai Sirály "művészeti központban", "foglalt házban" tevékenykedtek, annak bezárását pedig antiszemitizmusként értékelték, noha két évig nem fizettek bérleti díjat és az indokok közt engedély nélküli alkohol árusítás is szerepelt.

Bár a Marom 2014 óta a közhasznúsági jelentéseiből "kifelejti" a támogatókra vonatkozó oldalakat, a korábbi dokumentumokban még szerepelt a Soros-alapítvány, és honlapjuk alján most is látható az Open Society Foundations logója. Jelenleg a Marom - és az Auróra - egyik fő projektje a Bánkitó fesztivál, amelynek 2016-ban például a migráció volt a témája, a jelképe pedig egy szétszakított kerítés. Egyébként a fesztiválon részt vevő civil szervezetek hosszú listáján tavaly már a Tanítanék is szerepelt.