Védjegy lesz a garancia

A program egyszerre szolgálja majd a kiváló minőségű étrend-kiegészítők forgalmazását, valamint a gyógyszertárakkal szembeni bizalom erősítését

Vitéz Anita – 2018.01.23. 01:50 –

Februártól biztosítékot kapunk arra, hogy gyógyhatású étrend-kiegészítőt vásárolunk a patikákban.

Etrendkieg-logoGarantált minőségű étrend-kiegészítőt jelző védjegy lesz február elsejétől látható több mint ezerkétszáz patika termékein – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke és a biztonságos étrend-kiegészítő programban részt vevő szervezetek több képviselője. Az érintett szervezetek – mint a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége – azért kötöttek együttműködési megállapodást, hogy lehetővé tegyék a biztonságos termékek akadálymentes piacra juttatását, csökkentsék az egészségügyi szempontból kockázatot jelentő és megtévesztő jelöléssel ellátott termékek forgalomba kerülését. Mint elmondták, az étrend-kiegészítők iránti kereslet az elmúlt években folyamatosan nőtt, ezért sok olyan termék is megjelent, amely nem szolgálja a fogyasztókat, sőt, káros hatása is lehet. Ezért fontos, hogy a gyógyszertárakban csak olyan terméket lehessen kapni, amely minden előírásnak megfelel, és bizonyítottan gyógyhatású. Bérci István, az egyesület elnöke kiemelte: hazánkban egyre népszerűbb az öngyógyítás, vagyis enyhe tünetekkel a beteg nem keresi föl orvosát, hanem gyógyhatású étrend-kiegészítők segítségével igyekszik gyógyulni.

Az új rendszer és a védjegy főként az ő érdekeiket szolgálja majd – tette hozzá. A programnak hármas célja van: részint segíti, hogy a fogyasztók garantált minőségű, hamisítástól mentes termékekhez jussanak, így csökken az egészségkárosodás kockázata. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a gyógyszertár biztonsági garanciát nyújtson a betegeknek, és nem utolsósorban hozzájárul ahhoz, hogy erősödjön a gyógyszerészekkel és a gyógyszertárakkal szembeni társadalmi bizalom.