Kaotikus a helyzet az Európai Unióban

Hétértékelő. A „V18” képviselői fordítva ülnek a lovon, azt várják el az ellenzéki pártoktól, hogy végezzék el a piszkos munkát, utána viszont ők ülnek majd a bársonyszékekbe – véli Boros Bánk

Baranya Róbert – 2018.01.08. 03:13 –

A Válasszunk! 2018 nevű csoportosulás zászlóbontása nem más, mint korábbi politikusok kétségbeesett próbálkozása, hogy visszakerüljenek a politika fősodrába – mondta lapunknak Boros Bánk Levente politológus, aki szerint azzal, hogy az Európai Bizottság a bíróság elé vitte a kvótaügyet, egy hibás politikai döntésnek próbál jogi érvényt szerezni.

Komoly jelentősége van annak, hogy az új lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki első bilaterális látogatását hazánkban tette – mondta a múlt hét eseményei kapcsán Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója. Kifejtette: a kétoldalú kapcsolatok ápolása mellett üzenetértéke is van a látogatásnak Európa számára, hiszen a kormányfő – a szokásoktól eltérően – nem valamelyik nagyobb, nyugat-európai államba ment el, hanem Magyarországot választotta. A találkozó pedig nem csak protokolláris volt, hiszen kiderült, a két miniszterelnök ugyanúgy gondolkodik valamennyi fontos kérdésben. A politológus szerint Leo Varadkar ír kormányfő látogatása pedig rácáfolt azokra a belpolitikai támadásokra, amelyek szerint a magyar kormány elszigetelődött, és Orbán Viktort nem tekintik tárgyalópartnernek Európában. A diplomáciai események tehát normális kerékvágásban haladnak, sőt az Orbán-kormány által képviselt politikának súlya van Európában – összegzett az elemző.

Arról, hogy Európai Bizottság csak három kelet-európai tagállammal szemben vitte az Európai Bíróság elé a kvótaügyi keresetet, Boros Bánk elmondta: kaotikus a helyzet az Európai Unióban, nehéz már követni, hogy ki ellen milyen eljárást, mikor és miért indítanak. Számtalan példa van arra, hogy tagállamok nem teljesítik kötelezettségeiket, mégsem akarják őket szégyenpadra ültetni, mint minket. A politológus szerint Brüsszelben összetévesztik a műfajokat, hiszen bár a migránsprobléma jogilag is értelmezhető, mégis alapvetően politikai kérdés. A bizottság tehát egy hibás politikai döntésnek próbál jogi érvényt szerezni ahelyett, hogy a politikai megoldást keresné – tette hozzá.

Az új baloldali csoportosulás, a „Válasszunk! 2018” zászlóbontását az elemző úgy értékelte: ez nem más, mint korábbi politikusok kétségbeesett próbálkozása, hogy visszakerüljenek a politika fősodrába. Fordítva ülnek a lovon, hiszen azt várják el az ellenzéki pártoktól, hogy végezzék el a piszkos munkát, azaz nyerjék meg a választást, utána viszont ők ülnek majd a bársonyszékekbe. Ám a jelenlegi politikai rendszerben még a pártok választanak kormánytagokat és nem fordítva – jegyezte meg Boros Bánk.

Arról, hogy a Momentum Mozgalomból sorra távoznak a tagok, azt mondta: eljöttek a dolgos hétköznapok, amikor már nemcsak látványos akciókat kell csinálni, hanem pártszerűen kellene működni. Szemmel láthatóan ez utóbbi már nem megy a Momentumnak, és kénytelenek voltak azzal szembesülni, hogy rombolni könnyű, de építeni nehéz, különösen egy országos lefedettségű pártot. Ez nem látványos, nehéz munkát feltételez és letisztult világképet, de úgy tűnik, mindkettő hiányzik a csak jogilag pártként működő mozgalomnál. Az LMP és a Jobbik után immár ők is bebizonyították, hogy nem lehet más a politika – jegyezte meg az elemző.